Aki szereti az ázsiai konyhát, az biztosan kóstolta már a vietnámi konyha emblematikus levesét, a pho levest. Húsalapléből és különféle fűszerekből készül, kirobbanó ízvilágú, tartalmas, laktató. Ha nincs lehetőséged autentikus étteremben megkóstolni, akár Vietnámban, akár Magyarországon, akkor se aggódj, készítsd el otthon!
Leves mindig mindenhol
A levesnek nálunk nagy hagyománya és kultúrája van: nem múlhat el vasárnap vagy családi összejövetel leves nélkül. Sőt, ezzel indítunk, aztán csak reméljük, hogy jut még másnak is hely a hasunkban. Az biztos, hogy a jól elkészített húslevesnek vagy a gulyásnak nincs párja, de érdemes kitekinteni határainkon túlra is és megkóstolni, hogy a világ más részein milyen levesekért bolondulnak az emberek. Budapesten nagyon megy a levesezés, sőt az ázsiai levesezés: ramen, miso, tom ka gai és a pho.
A pho leves alapja a marhacsontból és húsból legalább 5-6 órán át megfőzött alaplé. Ha ez már készen vár minket a fagyasztóban, mert korábbról megmaradt, máris töredékére rövidül az elkészítési idő.
Hozzávalók:
- 1,5 liter alaplé
- 3 csillagánizs
- 5 szegfűszeg
- 1 egész rúd fahéj
- 5-6 cm-es gyömbér
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg rizstészta
- 1 csokor friss koriander
- mungóbabcsíra
- újhagyma
- lime
- szeletelt, főtt marhahús
Elkészítés:
- A csillagánizst, a szegfűszeget, a fahéjat, a szeletelt gyömbért és a félbevágott hagymát forró, száraz serpenyőben lepirítjuk. Akkor jó, ha már illatozik. Az alaplébe tesszük és felforraljuk.
- Közben a rizstésztát forró vízzel leöntjük és 10-15 percig állni hagyjuk.
- Ha ez megvan, a tésztát tányérokba adagoljuk, teszünk mellé a főtt, szeletelt marhahúsból, és rámerjük a forró levest. Megszórjuk durvára felvágott korianderrel és babcsírával. Lime levével ízesítjük.