Gasztro

Este bekeverjük, reggel megsütjük – friss ciabatta reggelire, 5 perc munkával

A ciabatta a világ legegyszerűbb kenyere, dagasztani sem kell, csak összekeverjük a hozzávalókat, békén hagyjuk egy éjszakára, reggel pedig asztalon a friss, forró péksütemény. Jutalom az összes eddigi jótettedért.

Végre itt a téli szünet és a ráérős reggelek ideje. Oké, tudom, tudom, az azért nem egészen úgy van, mert attól, hogy a gyerek otthon héderel naphosszat, nekünk még van dolgunk elég, de a szünidei reggelek sokaknak így is magát a boldogságot jelentik. 

Na de ki akar ezeken a hideg, párás reggeleken több réteg ruhát magára rángatni, nekizúdulni a külvilágnak, és pékségbe menni friss kifliért? Úgy van, senki. Reggelizni mégis jó lenne, lehetőleg valami finomat, ami méltó a boldog és békés, szünidei reggel hangulatához, ugyanakkor dolgozni, na, azt nem akarunk vele.

Belül ilyen lyukacsos (Fotó: iStock)

Belül ilyen lyukacsos (Fotó: iStock)

Hát akkor süssünk ciabattát! Nem túlzok, tényleg öt percet kell vele foglalkozni, azt is előző este, másnap meg csak be kell tolni a sütőbe, és a megfelelő pillanatban kihúzni. Az eredmény pedig egy csodálatosan ropogós, belül mégis foszlós, illatos péksütemény lesz, ami – mediterrán eredetére való tekintettel – főként olívaolajba mártogatva, apróra vágott paradicsommal, bazsalikommal, fokhagymával éri el a csúcsformáját, de persze vajjal, sonkával, sőt rántottához is isteni.

A ciabatta egy olyan kenyér, amit nem kell dagasztani (sem). Sőt, tulajdonképpen igen kevés dolgot kell vele csinálni, csak össze kell keverni a hozzávalókat, aztán békén kell hagyni reggelig, amíg be nem kerül a sütőbe. Ezt még akár fogmosás után és lefekvés előtt is el tudjuk intézni, semmivel sem nagyobb kaland, mint mondjuk enni adni a macskának.

Hozzávalók

  • 2,5 csésze (kb. 40 dkg) BL 80 kenyérliszt, de ha nincs otthon, a sima BL 50 jelzésű finomliszt is jó lesz
  • 1,5 teáskanál só
  • fél teáskanál szárított élesztő
  • 1,5 csésze víz

Elkészítés

  1. Megpróbálom nagyon komolyan és receptszerűen leírni, hogy „és akkor most összekeverjük a hozzávalókat”, ennyi. Tényleg nem kell vele semmit csinálni, először elegyítjük a szárazakat, majd hozzáöntjük a vizet, és nagyjából összekeverjük, de csak annyira, hogy mindenhol nedves legyen. Nem baj, ha kicsit csomós, nem kell kidolgozni, dagasztani, meg semmit, egyszerűen összekeverjük, és kész.
  2. Ha szeretnéd, tuningolhatod a tésztáját olajbogyóval, szárított paradicsommal, keverhetsz bele bazsalikomlevelet vagy akár magvakat, de hagyhatod csak simán úgy is, ahogy van. 
  3. Betesszük a hűtőszekrénybe, és reggelig békén hagyjuk. Vagy ha reggel kevertük be, akkor délutánig hagyjuk békén. Lényeg, hogy minimum hat órát pihenjen hideg helyen. Ez idő alatt az a kevés élesztő, amit beletettünk, dolgozni kezd, és kapunk egy hólyagos masszát.
  4. Amikor itt az ideje a kenyérsütésnek, felforrósítjuk a sütőt, és vele együtt egy tepsit vagy egy jénai tálat 190 fokra. Ha kenyérformát szeretnénk kapni, akkor jénait használjunk, ha gyökérkenyér formát, akkor tepsit. A felforrósított tepsire vagy jénaira szórunk egy kis lisztet, spatula segítségéve áttereljük rá a masszát a tálból, majd betoljuk a sütőbe.
  5. 25-30 percig sütjük, amíg szép piros nem lesz a teteje, és kész is van a friss ciabatta reggelire.

Ha hosszúkás „gyökérkenyeret” sütöttünk belőle, akkor hosszában félbevághatjuk, mint egy kiflit, tehetünk bele mozzarellát és paradicsomot, locsoljuk meg olívaolajjal, és süssük össze. Vagy pakoljunk bele bármit, nem fogunk csalódni, ez egészen bizonyos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top