Gasztro

Lecsap a büfésekre és jégkrémárusokra a Nébih

Hétfőn elkezdődött a nagyszabású nyári ellenőrzéssorozat.

Megkezdődött a július 1-je és augusztus 20-a között már évek óta rendszeresen megszervezett nyári ellenőrzéssorozat, az egyik kiemelt cél továbbra is az, hogy a magyar családok biztonságos, jó minőségű és az egészség megőrzését támogató élelmiszerekhez jussanak – közölte az Agrárminisztérium.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az akcióval kapcsolatban kiemelte: idén fókuszba kerülnek a nyári fesztiválokon, vásárokon működő élelmiszer-forgalmazó és vendéglátó létesítmények, valamint a mozgó egységek.

Az ellenőrzéskor kiemelt figyelmet fordítanak:

  • a nagy tömegeket megmozgató eseményeken élelmiszert kínáló létesítményekre,
  • az utcai vendéglátásra (street food) és a mozgóboltokra,
  • a büfékocsis és mozgó vendéglátásra (food truck),
  • az ifjúsági és gyermektáborokban étkeztetést vállalókra.

A szemlét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok munkatársai végzik. A szakemberek az idén is kiemelt figyelemmel fordítanak a jégkrém-előállításra és -forgalmazásra, mivel megújult a Magyar Élelmiszerkönyv Jégkrém irányelve. A változások között szerepel például, hogy a szorbé ezentúl nemcsak gyümölcsből, hanem zöldségből is készülhet.

Fontos szempont a vásárlók tisztességes tájékoztatása a termékek elnevezésével is, például ha a jégkrém ízesítése vanília aromával történik, a jövőben már csak vanília ízűnek lehet hívni, csokoládés jégkrémnek pedig csak a csokoládét is tartalmazó termék nevezhető.

A korábbi irányelvnek megfelelő összetételű és jelölésű termékek 2020. augusztus 31-ig hozhatók forgalomba, amennyiben minőség megőrzési idejük ezt engedi. A hosszú átmeneti időt a termékek szezonális jellege, valamint a csomagolóanyagok felhasználásának hosszú kifutási ideje indokolta.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: MTI/Marjai János)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top