Gasztro

Kevés halat eszünk, azt is főleg ünnepekkor

Hiába próbálják népszerűsíteni a halfogyasztást, egyelőre nem sok sikerrel.

Nem változtak a hazai fogyasztói szokások az elmúlt néhány év során abban a tekintetben, hogy a halhúsfogyasztás meglehetősen idényjellegű, leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakra összpontosul – írta a Magyar Hírlap szerdai számában az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) lehalászási jelentését ismertetve.

sült hal halfogyasztás

Frissen sült törpeharcsa és kárász a magyar hal fogyasztását népszerűsítő szakmai rendezvényen
(MTI Fotó: Bugány János)

Eszerint a hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22.541 tonna volt tavaly. A legkedveltebb halfajta továbbra is a ponty maradt, a tógazdaságokban termelt étkezési halak 79,5 százalékát ez tette ki. Az amur a lehalászott étkezési célú mennyiség 3,3 százalékát, a busa a 9,5 százalékát adta. Az étkezési méretű értékes ragadozóhalak (csuka, harcsa, süllő) lehalászott mennyisége 328 tonna volt, a tavalyelőttinél 15 százalékkal több.

Az AKI jelentése szerint a hazai fogyasztók továbbra is leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolnak halat. A lakosság jellemzően a 1,5-2 kilogrammos pontyot keresi, és a kereskedői elvárások is ezt az átlagsúlyt tartják ideálisnak a gazdaságos feldolgozáshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top