Gasztro

Hoppá, így lesz csökkenthető az ételpazarlás

Ha lejárt étel jön szemközt a hűtőben, akkor általában a szemétben végzi. Pedig nem is biztos, hogy lejárt, és pont abban próbál segíteni egy londoni kutatócsoport, hogy ezt tudd is.

Fotó: Profimedia

A HVG írása szerint Magyarországon évente fejenként mintegy 33 kilogramm olyan ételt dobunk a szemétbe, ami még fogyasztható lenne – függetlenül attól, hogy lejárt-e a szavatossága. Az írás szerint a londoni Imperial College egyetem munkatársai egy olyan érzékelőt fejlesztettek ki, amit ha összekapcsolunk az okostelefonunkkal, azonnal tudni fogjuk, hogy az adott csomagolásban lévő élelmiszer ehető-e még. A fejlesztés nagyon olcsó, ugyanakkor jelentősen csökkentheti az ételpazarlást, ezzel pedig az előállításhoz szükséges energiafogyasztást. A lap e heti számában részletekbe menően írnak a technikáról. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top