nlc.hu
Gasztro

Lejárt szavatosságú ételek gyerekeknek

Lejárt szavatosságú ételt ad a gyerekeinek, meg is magyarázta

Szétszedték az anyukát, aki büszkén osztotta meg a lejárt ételekből készített alkotását.

Felbőszítette a netezőket a 32 éves Dan Reynolds. A Manchesterben élő kétgyermekes édesanya ugyanis pikniktálat készített a gyerekei számára, amit a lánya születésnapi partija után megmaradt maradékokból állított össze.

sokféle előétel

A pikniktál is sokféle lehet. Képünk illusztráció (Fotó: Pexels.com)

A TikTokon manapság nagyon népszerű Meze-tálat csinálta meg, ami sok apró falatkából áll és amin a különböző gyümölcsök mellett lejárt szavatosságú húsfélék és tejtermékek is szerepeltek. Dan büszkén osztotta meg a közösségi médiában alkotását, hogy megmutassa az embereknek, hogyan használják fel tudatosan a konyhában lévő maradékot.

Törekvései azonban hamar a visszájára sültek el és a kommentelők egy része teljesen kiakadt. A legtöbben értékelték ambícióit, azonban akadtak olyanok is, akik megkérdőjelezték a döntését és a felelősségteljességét. „Undorító, hogy lejárt szavatosságú ételeket adsz a családodnak” – írja az egyik kommentelő, aki szerint ez már ételmérgezésnek számít.

Dan beleállt a vitába, szerinte jó ötlet a maradék-újrahasznosítás, főleg napjainkban, ahol mindennapos problémát jelent a gáz-, az áram- és az élelmiszerárak emelkedése. Továbbá meggyőződése, hogy a termékeken feltüntetett szavatossági idő csak irányadó. Elismeri, hogy a húsokkal óvatosabban kell bánni, de szerinte érezni lehet, ha az élelmiszer már megromlott.

(VIA)

Minőségét megőrzi?

A minőségmegőrzési idő azt az időtartamot jelöli, ameddig az élelmiszertől elvárható, hogy a megadott tárolási körülmények között tartva biztonsággal fogyasztható marad és megőrzi eredeti minőségi tulajdonságait. Fogyasztható: ezt a jelölést jellemzően a mikrobiológiai szempontból gyorsan romló (jellemzően hűtőtárolást, azaz 0-10 ⁰C fokot igénylő) élelmiszerek (tejtermékek, felvágottak, hidegkonyhai saláták) esetén találjuk a csomagoláson. A megjelölt felhasználhatósági dátum után fogyasztásuk kockázatos lehet, veszélyt jelenthet az egészségre még akkor is, ha esetleg nincsenek látható romlási jelek.

Minőségét megőrzi: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található dátum azt az időtartamot mutatja meg, ameddig elvárhatjuk, hogy a gyártó által garantált minőséget, azaz például ízt, illatot, színt vagy állagot nyújtja. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy nem fogyaszthatók. (Forrás: Nébih)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top