Pikk-pakk megvan, mégis isteni – három olasz villámfogás forró napokra

Bagaméri Viki | 2019. Július 20.
Az olaszok aztán tudnak élni: néhány egyszerű, de finom alapanyagból pillanatok alatt képesek isteni fogásokat remekelni. Ráadásul a konyhát sem kell sokáig melegíteni.

Az olasz konyha remekei nemcsak azért olyan közkedveltek, mert könnyűek és egészségesek, hanem azért is, mert nagy részük elkészítése egyáltalán nem ördöngösség. Három olyan receptet hoztunk, amiket szinte képtelenség elrontani, ráadásul nehezen beszerezhető hozzávalókat sem tartalmaznak.

Hideg tésztasaláta

Hozzávalók

Olasz tésztasaláta (Fotó: iStock)

Elkészítés

  1. Dobjuk a tésztát enyhén sós, forró vízbe, és adjunk hozzá 2 evőkanál olívaolajat, hogy ne ragadjon
    össze. A dobozon feltüntetett főzési idő letelte után szűrjük le, és öblítsük át hideg vízzel, hogy
    hamarabb kihűljön.
  2. Mossuk meg és vágjuk kis darabokra a paradicsomot, az olívabogyót, majd a zúzott fokhagymával, az aprított bazsalikommal és egy csipet sóval forgassuk össze.
  3. A tésztát locsoljuk meg 4 evőkanál olívaolajjal, majd keverjük össze az ízesített paradicsommal.
  4. A mozzarellát csepegtessük le, vágjuk apró kockákra, és forgassuk bele a tésztába. Legalább egy órára tegyük hűtőbe lefedve, majd tálalás előtt szórjuk a tetejére a megmaradt bazsalikomleveleket.

TIPP: Ha szeretjük, keverjünk egy kis reszelt parmezánt a tésztasalátához, még mielőtt hűtőbe tennénk!

Feta sajtos, sárgadinnyés saláta szárított paradicsommal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Alaposan mossuk meg a cukkinit, vágjuk le az elejét és a végét, majd vágjuk apró darabokra. A sárgadinnyét felezzük el, kaparjuk ki a magjait, kanalazzuk ki a gyümölcshúst, és aprítsuk fel azt is.
  2. A citromot mossuk meg, és reszeljük le a héját. Daraboljuk fel a sajtot, és egy tálban keverjük össze az aprított cukkinivel. A szárított paradicsomot kockázzuk fel, és a sárgadinnyével együtt adjuk a sajtos cukkinihez.
  3. A bazsalikomlevelet kevés olívaolajjal, sóval, fehér borssal és a citrom kifacsart levével turmixoljuk össze, majd a reszelt citromhéjjal elkeverve ízesítsük vele a zöldségkeveréket.
  4. Jól mutat, ha üvegpoharakba szedjük, és friss bazsalikomlevéllel díszítjük – grillezett hal, csirke vagy sajt mellé tökéletes kísérő.

TIPP: Ha nem találunk vagy nem szeretjük a szárított paradicsomot, használjunk frisset, 4-5 darab érett paradicsom elég lesz, hogy feldobja a salátát!

Bruschetta

Hozzávalók

Bruschetta (Fotó: Image by Thorsten Frenzel from Pixabay)

Elkészítés

  1. Vágjuk minél apróbb kockákra a paradicsomot, locsoljuk meg egy kevés olajjal, adjunk hozzá sót és borsot ízlés szerint.
  2. A kenyérszeleteket pirítsuk meg – a legjobb, ha faszenes grillen tesszük, de a kenyérpirító vagy a sütő grillüzemmódja is tökéletesen megfelel.
  3. Mikor a kenyér langyosra hűlt, dörzsöljük be fokhagymával, és locsoljuk meg pár csepp olívaolajjal.
  4. Kanalazzunk rá a paradicsomos-bazsalikomos keverékből, a tetejét pedig díszítsük friss bazsalikomlevéllel.

TIPP: Ha mindez nem lenne elég, kínáljunk mellé apró darabokra vágott mozzarellát, ricottát, olívabogyót vagy friss zöldsalátát!

Exit mobile version