A vegetáriánus ételek között sokszor belefutunk húsimitátor fogásokba, de leggyakrabban ezek már első ránézésre, illatra, de kóstolás után tuti „lebuknak”: vegakolbászok, zöldségfasírtok és társaik. A durián nevű gyümölcsből készült ételekről viszont húsevő legyen a talpán, aki meg tudja mondani, hogy mi fán terem.
Nem terem minden sarkon
Azért húsevőként sem kell aggódni, hiszen nem fogunk belefutni túl gyakran duriánból vagy más néven jackfruitból készült vega ételekbe, mivel ez az egzotikus gyümölcs eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, de Brazíliában és a trópusi szigeteken is megél.
Egyúttal a legnagyobb gyümölcs, amely fán terem: hossza 50-90 cm is meglehet, súlya pedig eléri a 35 kg-ot is. Kinézetre elég fura, nem túl kellemes a szemnek, a belőle áradó szag pedig egyenesen orrfacsaró. Rózsákra szedhető, és Ázsiában chipset, mártást és jégkrémet is készítenek belőle.
Ronda, büdös, de finom
Az érett, nyers, sárgás színű gyümölcs körte-ananász-banán-papaya ízű, míg megfőzve kísértetiesen hasonlít kinézete a húséra. Ráadásul magas rosttartalmú, és fehérjében is gazdag. Éppen ezen tulajdonságai miatt fedezte fel magának a vegetáriánus társadalom: készülhet belőle taco, gyros, burger vagy akár curry is, de valószínűleg egy jó pörkölt sem látná kárát, ha duriánból készülne.