Gasztro

10 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Friss, egészséges, ropogós és még a gyerekek is szeretik, mi az? Hát persze, hogy a zöldségfasírt! Az egyik legjobb gyors vacsora, hibázni nem is lehet vele, különösen, ha még egy kis mártogatót is készítünk mellé. 10 szuper receptet hoztunk, amit idén mindenképpen érdemes kipróbálni!

Ha nincs még ötleted a vacsorára, akkor próbáld ki a jobbnál jobb zöldségfasírtokat!. Gyorsan, egyszerűen elkészülnek, és ha nem bő olajban, hanem tepsiben sütjük ki őket, akkor még egészségesek is. A ropogós zöldségfasírtokat ehetjük magukban, vagy kínálhatunk mellé mártogatókat is, de készülhet belőle akár vega hamburger is  bármelyiket is készítjük el, szinte biztos, hogy még a gyerekek is szeretni fogják. 

Karfiolfasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 1 fej karfiol
  • 2 tojás
  • 2 bögre reszelt sajt
  • 1 bögre zsemlemorzsa
  • só, bors

A karfiolt rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha kész, lecsepegtetjük, és aprítógépben krémesre daráljuk. Hozzáadjuk a karfiolhoz a tojást, a sajtot és a zsemlemorzsát, sózzuk-borsozzuk és összegyúrjuk. A masszából gombócokat formázunk, kilapítjuk őket, és sütőben vagy kevés olajon serpenyőben kisütjük.

 

Karalábé és vegyes zöldségfasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 2 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • sütéshez olaj
  • 20 dkg sárgarépa
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 10 dkg fehérrépa
  • 10 dkg zellergumó
  • formázáshoz zsemlemorzsa
  • 20 dkg karalábé

A zöldségeket megpucoljuk, lereszeljük, nagy tálba tesszük, 1 teáskanál sót adunk hozzájuk. 30 percig állni hagyjuk, majd az egészet nagyon alaposan kifacsarjuk. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a tojásokat, és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. 15 percig hagyjuk pihenni a masszát. Fasírtokat formázunk belőle, majd bő, forró olajban ropogósra sütjük.

Csicseriborsó-fasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 4 szál újhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1/2 csokor koriander
  • 1/2 csokor menta
  • 1 Serrano paprika félbevágva és kimagozva
  • 2 csésze főzött csicseriborsó
  • 1 tojás
  • Só és bors
  • 3-4 ek. olívaolaj
  • 1/3 csésze liszt

1. Robotgépben keverjük össze az újhagymát, a fokhagymát és a fűszereket, adjuk hozzá a paprikát, majd a csicseriborsót is, míg aránylag egyenletes masszát nem kapunk!

2. Adjuk a keverékhez a tojást, újra dolgozzuk össze a géppel, majd 15-20 percre tegyük fagyasztóba a masszát!

3. Az összeállt falafelből formázzunk golyókat, és forgassuk meg őket lisztben, de csak annyira, hogy leheletfinom réteg keletkezzen rajtuk!

4. Egy serpenyőben hevítsünk olajat, és forgatás mellett süssük aranybarnára a golyókat!

 

Kukoricafasírt

10 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 40 dkg konzervkukorica
  • 3 ek. liszt
  • ízesítéshez só
  • 1 tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • sütéshez olaj
  • ízesítéshez bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint chilipehely

A konzervkukoricát szűrőbe tesszük, és lecsepegtetjük. Felaprítjuk a petrezselymet, a hagymát félbevágjuk, és nagyon vékonyra felszeleteljük. A petrezselymet és a hagymát elvegyítjük a kukoricával. A tojást a lisztbe keverjük, és annyi szódát adunk hozzá, hogy sűrű masszát kapjunk. Megsózzuk, megborsozzuk, beletesszük csilipelyhet, és elkeverjük a kukoricával. Serpenyőben olajat forrósítunk, két kanál segítségével érméket formázunk, közepes aranybarnára sütjük, megfordítjuk, és ropogósra sütjük a másik oldalukat is.

Cukkinifasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók 20-25 db-hoz::

  • 1 tojás
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, őrölt bors
  • 2 ek. frissen reszelt parmezán
  • frissen reszelt szerecsendió
  • a sütéshez napraforgóolaj
  • 5-6 ek. zsemlemorzsa
  • 150 g ricotta
  • 150 g zsenge cukkini

A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszeljük, a petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. A hozzávalókat összekeverjük (ha a végeredmény túl lágy lenne, tehetünk még bele egy kevés zsemlemorzsát), a masszából kb. 3 cm átmérőjű golyókat formálunk, forró napraforgóolajban kisütjük, és azonnal tálaljuk.

A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette. 

Céklafasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó
  • 2 közepes cékla
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy tojás
  • 1/2 csokor petrezselyemzöld
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • ízlés szerint só, bors

A csicseriborsót előző este áztasd vízbe. Másnap öntsd le róla a vizet. A céklát alaposan mosd meg, pucold le a héját, vágd apróbb kockákra. Pucold meg a vöröshagymát is, vágd fel 8-10 kockára. A fokhagyma héját is távolítsd el.

A csicseriborsót, a céklát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet öntsd robotgépbe és masszaszerűre daráld, turmixold néhány percig.

Öntsd nagyobb edénybe, üsd bele a tojást, jól keverd össze. Ízlés szerint sózd, borsozd, végül keverd hozzá az olívaolajat és a szódabikarbónát is. Hagyd állni 15-20 percet. Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

falafel masszájából készíts golyókat. Kb. 45-55 darab lesz a megadott mennyiségből. Valamennyit helyezd sütőpapírral bélelt tepsire. Told a forró sütőbe és kb. 25 perc alatt süsd szép pirosra.

A céklás falafelt joghurttal, salátával kínáld.

Édesburgonya-fasírt

10 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 1 kg édesburgonya 
  • 2 tojás 
  • 1 csokor petrezselyem 
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 10 dkg aprószemű zabpehely 
  • 5 dkg feta sajt
  • só, bors

Az édesburgonyát meghámozzuk, feldaraboljuk, és puhára főzzük. Ha kész, villával szétnyomkodjuk, és hozzáadjuk a tojásokat, a szétnyomott fokhagymát, sózzuk-borsozzuk, belemorzsoljuk a fetát, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy formázható állagú legyen. Gombócokat formázunk a masszából, és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket, enyhén kilapítjuk, és 200 fokon kb. 25 perc alatt készre sütjük, félidőben megfordítva a fasírtokat

Vöröslencse-fasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók 5 darabhoz:

  • 1,5 deci vörös lencse
  • 1,5 deci köles
  • 1 tojás
  • 4 ek. rozspehely v zabpehely
  • 1 mk. vegamix (szárított natúr zöldségkeverék)
  • só, bors
  • kókuszolaj a sütéshez

A recept a Pálmafa Project blogon folytatódik.

Brokkolifasírt

10 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 1 fej brokkoli
  • 2 tojás
  • 5 ek. aprószemű zabpehely
  • 1-2 ek. zsemlemorzsa
  • 4-5 ek. mag vegyesen (tökmag, napraforgómag, szezámmag)
  • só, bors

A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük, sós vízben megfőzzük. A magvakat száraz serpenyőbe szórjuk, és megpirítjuk, a megfőtt brokkolit robotgépben ledaráljuk. Hozzáadjuk a tojásokat, a zabpelyhet és a pirított magvakat, sózzuk-borsozzuk, és zsemlemorzsával formázható állagúvá gyúrjuk. Kevés olajon megsütjük.

Fűszeres babfasírt

12 egyszerű zöldségfasírt, amit idén ki kell próbálnunk

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 tojás
  • 2 konzerv fehér bab
  • ízesítéshez só
  • 1 tk. őrölt római kömény
  • ízlés szerint citrom reszelt héja
  • pár csepp citrom leve
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 csokor petrezselyem
  • sütéshez olaj
  • formázáshoz zsemlemorzsa

A lecsöpögtetett babot tálba tesszük, villával összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a felaprított petrezselymet és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a citrom héját, pár csepp citromlevet, elkeverünk benne kb. 3-4 evőkanál zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Gömböket formázunk, zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban ropogósra sütjük. Készíthetünk hozzá mártogatóst: 2 dl passzírozott paradicsomot elkeverünk 1 teáskanál csípőspaprika-krémmel, 1 gerezd zúzott fokhagymával, 1 teáskanál mézzel.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top