Gasztro

Hiba lenne a jéggel felvizezni az italodat – jégkocka-variációk igazi partiarcoknak

A jég többé már nem csak egy fagyos tömb, hanem színes-szagos-alkoholos dizájnelem, és egyben ízbomba. Mert nehogy már felvizezd azt a drága jó koktélt, amit szürcsölgetsz épp a víz partján!

A csajokkal tartottunk egy lazulós hosszú hétvégét a Balaton partján, amiből a végére aztán egy spicces jégkockaparti kerekedett. Gondoltuk, mindenkinek jár egy kis pihenés, na és mi kell egy felejthetetlen tóparti víkendezéshez? Naná, hogy egy sistergő grillrács, és a minden gondot feledtető, hűsítő, jeges limonádék és koktélok.

Az esti kerti parti megtervezése is úgy megy a legjobban, ha az ember lánya egy jeges itallal a kezében lógatja a lábát a tó vizébe, így mi is kiültünk a parti bár stégének a végébe, pár Aperol spritzzel a kezünkben, és csak úgy repkedtek a receptötletek.

Persze mindeközben, a 35 fokban, a jégkockák sunyi módon beleolvadtak a koktéljainkba, amik pont olyanok lettek, mint a felvizezett limonádék.

És ebben a pillanatban meg is született a jégkockaparti ötlete, hiszen ki mondta, hogy a jégkockának vízből kell készülnie!?

Mire a partról hazasétáltunk, már egész listánk volt arról, hogy milyen ízesítésű és dekorú jégkockákat gyártunk majd az esti mulatozáshoz, hiszen egy igazán jó ital nemcsak ízében, hanem már látványában is ínycsiklandó. Jöjjenek tehát az extravagáns jégkocka-variációk, az alkoholostól, a gyümölcsösön és fűszernövényesen át egészen az ehető virágosig.

Jégbe zárt koktélok

Hogy megoldjuk a jégkocka áztatta koktélok dilemmáját, úgy döntöttünk, hogy megfordítjuk a folyamatot, és iszogatás közben egyre erősebbé váló italokat készítünk az esti bulira, hogy garantáltan jó legyen a hangulat. Vagyis egyszerűen kiiktatjuk a vizet a receptből, és helyette a kedvenc koktéljaink egyes összetevőit fagyasztjuk le.

Levendulás koktél (Fotó: istock)

Remek Mimosát vagy akár Aperol Spritzet lehet így készíteni, de kipróbáltuk a Campari Juice-t, valamint a kávés Baileyst is. Azt azért nem árt tudni, mielőtt lelkesen elkezdünk például vodkás jégkockákat gyártani, és feles helyett azt szopogatni, hogy a magas alkoholtartalmú szeszes italok nem fagynak meg a mezei fagyasztónkban. Viszont a 10-12 százalék körüliekkel prímán lehet kísérletezni, úgymint: a pezsgők, borok és egyes likőrök, de azokat is érdemes egy egész éjszakán át fagyasztani, mert jóval tovább tart a folyamat, mint a víz esetén. 

A receptek viszont pofon egyszerűek, és remekül variálhatók. 

Mimosa

Mimosa (Fotó: Profimedia, Alamy)

Hozzávalók

  • narancslé
  • eper
  • pezsgő

A Mimosa koktélhoz töltsünk fel egy jégkockatartót narancslével, egy másik rekeszeibe pedig tegyünk egy-egy félbe vágott epret és öntsük fel pezsgővel, majd mehet az egész a fagyasztóba.

Amikor megkezdődik a medencés parti, kapjuk elő a pezsgőspoharakat, és tegyünk beléjük párat a pezsgős és a narancsos jégkockákból, töltsük meg a poharat fele-fele arányban pezsgővel és narancslével, és már szervírozhatjuk is a Mimosát.

Az egyre erősödő Aperol Spritz

Aperol Spritz (Fotó: Bryan Steffy/Getty Images)

Hozzávalók

  • Aperol
  • prosecco
  • szóda
  • narancskarika

Az Aperol Spritz-hez készítsünk Aperol jégkockákat, majd a koktélos poharat töltsük meg velük, és adjunk hozzájuk proseccót, Aperolt, valamint egy kis szódát, na meg pár narancskarikát, és indulhat a buli. Vigyázat, ez a koktél egyre erősebb lesz, ahogy olvadnak a jégkockák, így a jó hangulat garantált.

Kávés Bailey’s koktél

Kávés Bailey’s koktél (Fotó: Profimedia, Alamy)

Hozzávalók

  • Bailey’s
  • kávé

Szintén isteni a kávés Bailey’s koktél, ahol nem a likőrből, hanem a kávéból lehet remek jégkockákat gyártani, majd azokból párat egy whiskey-s pohárba dobni, meglocsolni Bailey’s-zel, és grillezés közben elkortyolgatni ezt az édes-keserű jeges koktélt.

Jeges gyümölcsdekor

Na azért persze a nyári melegben nem árt csínján bánni a szesszel, így természetesen hűsítő limonádékkal is készültünk, amik egyébként még egy gyerekzsúron is garantált sikert aratnak. A limonádék és alkoholmentes koktélok legfinomabb összetevői a friss, üde, színes gyümölcsök, de még azokat is fel lehet dobni egy kicsit, ha látványos jégkockába zárjuk őket. 

Nem kell ám képzett mixernek lennünk ahhoz, hogy extravagáns limonádékat kreáljunk, szimplán használnunk kell a fantáziánkat. Fogjunk egy jégkockatartót, és töltsük meg a kedvenc gyümölcseinkkel a kis rekeszeit.

A legjobb ha idénygyümölcsöket használunk, mert mindig azoknak van a legintenzívebb íze.

Remekül mutat a jégbe zárt málna, áfonya, apró sárga-és görögdinnye vagy épp uborka kocka, na meg persze a citrom, lime és narancsszelet. A meggyet és a cseresznyét pedig akár szárastul is belehelyezhetjük a tartó közepébe, ha egy igazán impozáns italt szeretnénk felszolgálni. Ezután a  jégkockatartót töltsük fel vízzel, majd tegyük pár órára a mélyhűtőbe.

Amíg hűlnek a gyümölcsös dekorjégkockák, egy kancsóban készítsük el a kedvenc limonádénkat, egy jó kis nyári bólét, vagy akár főzzünk le pár filter gyümölcsteát, amiből lehűtve különleges jeges tea lehet.

Málna és menta jégbe zárva (Fotó: istock)

Az én kedvencem nyáron a frissítő gyümölcsinfúziós víz, amihez az infúziós kancsóba beledobálom a jégkockákhoz is felhasznált gyümölcsfajtákat. Vagyis kerül bele egy kis görögdinnye, uborka, málna és narancs is, pár levél menta, egy fél lime leve és egy kevés nyerscukor. Ezeket egy muddlerrel (törőfa) picit megnyomkodom, majd felöntöm vízzel, és beteszem az egészet pár órára a hűtőbe, ami alatt a víz átveszi az ízeket, és isteni frissítő lesz belőle.

Ha a gyümölcsökkel teli jégkockák megfagytak, és a vendégek is megérkeztek a grillpartyra, tegyük a gyümölcsös jégkockákat átlátszó poharakba vagy akár befőttesüvegekbe, dobjunk melléjük pár szem friss gyümölcsöt is, és öntsük nyakon az egészet a behűtött limonádéval, bóléval, teával vagy épp a gyümölcsinfúziós vízzel.

Mehet egy cseresznyepár a pohár szélére, egy fémszívószál az italba, és a vendégek tuti érdeklődve nézegetik majd, hogy kinek milyen jégbe zárt gyümölcs jutott, és teleszórják az Instagramot a különleges látvánnyal.

Pikáns jeges fűszerek

A nyári italok  másik elengedhetetlen tartozékai a friss zöldfűszerek, amik remekül kiemelik a gyümölcsös ízeket. Hogy még ízletesebbek legyenek a koktéljaink, csipkedjünk le pár levelet a fűszernövényekről (menta, bazsalikom, rozmaring, citromfű, és még pár szelet gyömbért is hozzájuk csaphatunk). Ezeket ugyanúgy, mint a gyümölcsöket, adagoljuk a jégkockatartóba, öntsük fel vízzel, és fagyasszuk le. De akár kombinálhatjuk is őket a gyümölcsökkel, a még különlegesebb látvány és íz érdekében. A bazsalikom az eperrel, a menta a lime-mal, a gyömbér pedig a naranccsal passzol a legjobban. Egy lime-os, mentás jégkockákkal díszített Mojitóért sorban fognak állni a vendégeink.

Menta jégkockák (Fotó: istock)

Különleges, fagyos virágdekor

Azt hiszed, hogy ezzel ki is fújt a látványos koktélalapanyagok tárháza? Nagyon tévedsz, még csak most jön a java, vagyis az ehető virágokkal megspékelt italok! Azt hiszem ennél már nem is lehetne nyáriasabb.

Jégkockákba zárhatjuk az ibolya, a bodza, a kamilla, a hibiszkusz, a levendula vagy akár a rózsa virágait, és valami egészen romantikus végeredményt kapunk majd, amivel bármilyen egyszerű italt pillanatok alatt különlegességgé varázsolhatunk. Fontos, hogy csakis ehető virágokkal ízesítsük a koktélokat!

Akkor sem kell lemondani a virágos jégdekorról, ha elfelejtettünk ehető virágokat beszerezni, ugyanis ha nem az italba, hanem a pezsgősvödörbe tesszük a jégkockákat, hogy hidegen tartsuk az italokat, akkor bármilyen virággal feldobhatjuk a bulit, és garantáltan csodájára fognak járni a vendégek a látványos virágligetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top