nlc.hu
Gasztro
Hétvégi menü: hideg leves, gyümölcsös hús, jeges kávé a terítéken

Hétvégi menü: hideg leves, gyümölcsös hús, jeges kávé a terítéken

Egy könnyű, hideg és zamatos uborkalevessel kezdjük a hétvégi menüt, utána őszibarackos szűzérméket eszünk bordás kellel és krumplival, végül pedig egy különleges vaníliás jeges kávéval tesszük fel az i-re a pontot.

Dübörög a nyár, és szokás szerint annyi csodálatos, friss termést szeretnénk beletenni a hétvégi menübe, amennyit csak lehet normális keretek között. Az ebédet egy hűsítő, zöldfűszeres uborkalevessel kezdjük, amit még főzni sem kell, csak turmixolni, és kerül bele kapor, petrezselyem is tárkony is a joghurt mellé. Már ezt olvasva is egészségesebbnek érezzük magunkat.

A nagy hőségre való tekintettel a sütisütést szintén kihagyjuk ezen a hétvégén, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem lesz desszert. Dehogynem! Méghozzá vaníliás-kardamomos jeges kávé, amihez még vaníliafagyi sem kell, csak vaníliakivonat. Igen kellemes lesz a végeredmény. Ha nincs otthon kardamom, semmi baj, fahéjjal is finom lesz a kávé.

A kettő között pedig mi sem természetesebb ez idő tájt, mint hogy gyümölcsös húst sütünk, méghozzá olyat, ami hihetetlenül gyorsan elkészül, az íze viszont mesés. Őszibarackos szűzérmék lesznek, és hogy teljes legyen az élvezet, a sós-fűszeres és az édes ízek találkozását a kissé fanyar bordás kel (pak choi) egészíti ki, hogy a köretként tálalt krumplinak már csak összefognia, egymáshoz lágyítania kelljen az ízharmóniát.

uborkaleves recept

fotó: Profimedia

Hideg joghurtos uborkaleves

Hozzávalók

  • 2 nagy salátauborka
  • 350 g görög joghurt
  • 3 ek. citromlé
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 szál tárkony
  • fél csokor kapor
  • só, bors
  • a tetejére olívaolaj

Elkészítés

  1. Az uborkát meghámozzuk, nagyjából feldaraboljuk, majd a hagyma kivételével az összes hozzávalóval együtt beletesszük egy késes robotgépbe vagy turmixgépbe, és kissé darabosra turmixoljuk.
  2. A lila hagymát nagyon apróra vágjuk és azt is hozzáadjuk a leveshez. Tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk.
  3. A tetejét tálaláskor meglocsoljuk olívaolajjal, és ha nem felejtettünk el félretenni néhány bóbitát a zöldfűszerekből (én mindig elfelejtem), azokkal is díszíthetjük.

Őszibarackkal sült fűszeres szűzérmék bordáskellel

A gyümölcsös húsok a gyengéim. Imádom, ahogy a sós-fűszeres húsíz elegyedik a zamatos, lédús és édes gyümölccsel; ha ilyen kerül az asztalra, kész, engem megvettek. Tulajdonképpen hatalmas szerencse ez, mivel egészen gyorsan elkészíthető ételekről van szó – mennyivel rosszabb lenne, ha mindig töltött káposztát kívánnék, amit órákig kell főzni!

Őszibarackos szűzérme (Fotó: iStock)

Őszibarackos szűzérme (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 1 sertésszűz
  • 3 őszibarack
  • 1 ág rozmaring (szárított is jó)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olaj a sütéshez
  • só, bors
  • 2 bordáskel (pak choi)
  • köretnek krumpli

Elkészítés

  1. Először feltesszük főni a krumplit, ez az étel ugyanis olyan gyorsan készül, hogy utána már nem lesz időnk ezzel foglalkozni. Én egyszerű főtt krumplit javasolok, de a krumplipüré is jó választás lehet.
  2. Érmékre szeleteljük a sertésszüzet, mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük némi fokhagymával. Nem kell túlzásokba esni, csak az íze kedvéért. A barackokat meghámozzuk és darabokra vágjuk.
  3. Egy vastag, nehéz serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és egyenként kisütjük a szűzérmék mindkét oldalát. A rozmaringleveleket sütés közben szórjuk a húsra (ha szárított rozmaringgal dolgozunk, akkor is, de vigyázzunk a mennyiséggel, nehogy eluralkodjon az íze az ételen!).
  4. Ha jó nagy a serpenyőnk, szerencsénk van. Ha nem, akkor a legjobb, ha az utolsó menetben kisütött szűzérme mellé betesszük az őszibarack szeleteket is, és egy kicsit átmelegítjük őket. Nem szabad sokáig sütni, mert szétesnek, így viszont átadják egymásnak az ízeket. Az így elkészült barackokat a visszamaradt zsiradékkal együtt ráöntjük a kész szűzérmékre.
  5. A bordás kelt megmossuk, hosszában kettévágjuk. Egy tiszta serpenyőben olajat forrósítunk és a zöldség minden oldalát megsütjük kicsit. Néhány perc alatt megvan, kezdődhet is a lakoma.

Vaníliás jeges kávé (alkoholos)

A jeges kávé édesség, de egyúttal az étkezést lezáró frissítő is, így két legyet ütünk egy csapásra . Itthon valamiért a vaníliafagyis, tejszínhabos jeges kávék honosodtak meg, holott ennél azért sokkal szofisztikáltabb, de főleg könnyebb és kalóriaszegényebb megoldások is léteznek. A mennyiségeket ez alkalommal is négy adaghoz adjuk meg, de amint látszik, könnyen visszaosztható, ha csak magunknak szeretnénk elkészíteni egyszer.

Gyönyörű jeges kávé (Fotó: iStock)

Gyönyörű jeges kávé (Fotó: iStock)

Hozzávalók

  • 4 adag feketekávé, teljesen kihűtve
  • 4 marék jég
  • 4 dl hideg tej
  • cukor, ízlés szerint
  • 4 tk. vaníliakivonat
  • késhegynyi őrölt kardamom

Elkészítés

  1. A hozzávalókat blenderbe tesszük, és óvatos mozdulatokkal összezúzzuk a jeget. Már kész is a frissítő, kellemes ízű, a vaníliakivonat alkoholtartalma miatt mégis kissé huncut desszert. 

A hosszú, ráérős, teraszon ücsörgős és beszélgetős ebédek lezárásaként különösen jólesik, egyrészt, mert jó sokáig tart elszürcsölni egy ilyet, másrészt pedig az ebéd utáni fáradtságon is átbillent. És még csak nem is unalmas. 

Jó étvágyat kívánok ehhez az igazi nyári menühöz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top