nlc.hu
Gasztro
Őrületesen finom lecsó a Közel-Keletről: a shakshuka

Őrületesen finom lecsó a Közel-Keletről: a shakshuka

A nyár a friss zöldségek időszaka és az egyik legjobb dolog, amit ezekből készíthetünk, a lecsó. A friss paprika és a nap érlelte paradicsom, és az ebből készült lecsó íze semmivel sem hasonlítható össze. Hogy a szokásos magyar verziót feldobjuk egy kicsit, ezúttal készítsük el, a Közel-Kelet egyik legnépszerűbb fogását, a shakshukát.

A shakshuka (ejtsd: saksuka), hozzávalói között ugyanúgy alap a paprika és a paradicsom, mint nálunk, ráadásul tojás is kerül bele, csak éppen teljesen más formában, mint ahogyan azt megszokhattuk. Ez a Tunéziából származó, és Izraelben tökélyre vitt lecsó, mára az egész világon közkedvelt, és nem csak vegetáriánus körökben, hiszen gond nélkül feldobhatjuk a lecsót pirított baconnel, vagy kolbászkarikákkal.

Lecsó, a nemzetközi étel

Kevés olyan nemzet van, akinek ne lenne legalább egy verziója a paprika-paradicsom kombóra, és a legtöbb esetben szuperül is csinálják. Nálunk a lecsót ezerféleképpen készítik, az “ahány ház, annyi szokás” kategóriába tartozik, így vannak ezzel más országokban is. A franciák lecsója, a ratatouille például elég menő, főleg az ismert rajzfilm óta, de készítenek az olaszok és a mexikóiak is lecsót, ami után csak elismerően dőlünk hátra.

Őrületesen finom lecsó a Közel-Keletről: a shakshuka

A közel-keleti lecsó hozzávalói

  • 4 tojás
  • 1 üveg paradicsompüré
  • fél fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 paprika (lehet kápia, TV, vagy kaliforniai vegyesen)
  • 2 nagyobb, lédús paradicsom (ökörszív)
  • 1 kk. őrölt kömény
  • 1 erős paprika
  • fél citrom leve
  • bors
  • olívaolaj

A közel-keleti lecsó elkészítése

  • Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk olívaolajat, és tegyük bele a felaprított hagymát, sózzuk meg, és hagyjuk dinsztelődni.
  • Pár perc után jöhet a felaprított fokhagyma is.
  • Ha ez is megdinsztelődött kissé, rakjuk rá a lecsó lelkét, a feldarabolt paprikát és a paradicsomot is.
  • Szórjuk meg a őrölt köménnyel, sóval, borssal és öntsük fel a paradicsomlével.
  • Keverjük jól el, és hagyjuk összefőni.
  • Ha besűrűsödött, ízesítsük a citrom levével.
  • Alakítsunk ki a raguban kis fészkeket és óvatosan üssük bele a tojásokat, vigyázva nehogy szétcsússzanak.
  • Nagyjából 4 perc elegendő, hogy a fehérje megszilárduljon, de a sárgája még folyós maradjon, és kész is a tökéletes lecsó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top