A shakshuka (ejtsd: saksuka), hozzávalói között ugyanúgy alap a paprika és a paradicsom, mint nálunk, ráadásul tojás is kerül bele, csak éppen teljesen más formában, mint ahogyan azt megszokhattuk. Ez a Tunéziából származó, és Izraelben tökélyre vitt lecsó, mára az egész világon közkedvelt, és nem csak vegetáriánus körökben, hiszen gond nélkül feldobhatjuk a lecsót pirított baconnel, vagy kolbászkarikákkal.
Lecsó, a nemzetközi étel
Kevés olyan nemzet van, akinek ne lenne legalább egy verziója a paprika-paradicsom kombóra, és a legtöbb esetben szuperül is csinálják. Nálunk a lecsót ezerféleképpen készítik, az “ahány ház, annyi szokás” kategóriába tartozik, így vannak ezzel más országokban is. A franciák lecsója, a ratatouille például elég menő, főleg az ismert rajzfilm óta, de készítenek az olaszok és a mexikóiak is lecsót, ami után csak elismerően dőlünk hátra.
A közel-keleti lecsó hozzávalói
- 4 tojás
- 1 üveg paradicsompüré
- fél fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 paprika (lehet kápia, TV, vagy kaliforniai vegyesen)
- 2 nagyobb, lédús paradicsom (ökörszív)
- 1 kk. őrölt kömény
- 1 erős paprika
- fél citrom leve
- só
- bors
- olívaolaj
A közel-keleti lecsó elkészítése
- Egy nagyobb serpenyőbe öntsünk olívaolajat, és tegyük bele a felaprított hagymát, sózzuk meg, és hagyjuk dinsztelődni.
- Pár perc után jöhet a felaprított fokhagyma is.
- Ha ez is megdinsztelődött kissé, rakjuk rá a lecsó lelkét, a feldarabolt paprikát és a paradicsomot is.
- Szórjuk meg a őrölt köménnyel, sóval, borssal és öntsük fel a paradicsomlével.
- Keverjük jól el, és hagyjuk összefőni.
- Ha besűrűsödött, ízesítsük a citrom levével.
- Alakítsunk ki a raguban kis fészkeket és óvatosan üssük bele a tojásokat, vigyázva nehogy szétcsússzanak.
- Nagyjából 4 perc elegendő, hogy a fehérje megszilárduljon, de a sárgája még folyós maradjon, és kész is a tökéletes lecsó.