A szép gyümölcsből készülhet lekvár vagy sütemény, a foltosabbakból pedig a jó kis házi gyümölcspálinka. Annak, aki maradna inkább a süteménynél, mutatunk egy igazán könnyen összerakható receptet: mandulalisztes, puha piskóta, szaftos sárgabarackkal.
A legfinomabb sárgabarack
Akinek van barackfája a kertjében vagy a vidéki nagyinál, az tudja, hogy a süteményhez a sárgabarackot naponta figyelni kell: akkor jó, finom, édes és érett, ha már szinte magától leesik. De abban a pillanatban, hogy leesett, elkezd rohadni. Legyünk hát résen, hiszen a szezon csak 1-2 hétig tart, ilyenkor viszont egy jól termő fa ellátja családját lekvárnak és sárgabarackos süteménynek való alapanyaggal. A sárgabarackos sütemény pedig pont arra való, amire egy nyugis vasárnap délután szükségünk van: semmi flanc, semmi homályos, francia elnevezés, csak gyümölcs a tésztaágyon.
A mandulalisztes sárgabarackos sütemény hozzávalói
- 6 dkg liszt
- 6 dkg mandulaliszt
- 10 dkg cukor
- 12 dkg olvasztott vaj
- 2 egész tojás
- 2 tojásfehérje
- 1 tk. sütőpor
- 30 dkg sárgabarack
A mandulalisztes, sárgabarackos sütemény elkészítése
- A sárgabarackos süteményhez a száraz anyagokat összekeverjük: a liszteket a sütőporral.
- A két egész tojást és a cukrot robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáöntjük a már kihűlt olvasztott vajat.
- Folyamatos keverés mellett kanalanként hozzáadjuk a lisztkeveréket.
- A tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a tojásos-lisztes keverékhez.
- A sütemény tésztáját egy kivajazott, kilisztezett tepsibe töltjük.
- A sárgabarackokat leforrázzuk, leszedjük a héját, kimagozzuk és félbevágjuk, majd a süteménytészta tetejére rakjuk szép sorban.
- 180 fokos sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük a sárgabarackos süteményt.