Tápláló reggelit vagy könnyed, zöldséges vacsorát is készíthetünk tojásból, és egyáltalán nem a szokásos rántottára gondolunk. Ennek a szuper fogásnak az alapja egy friss, gombával turbózott spenót, ebbe ütjük a tojásokat, hogy aztán a tepsiben jól összesüljön az egész!
Hozzávalók:
- 900 gramm friss bébispenót (sima spenóttal is helyettesíthető)
- 1 kisebb vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 4 evőkanál sózatlan vaj
- 500 gramm gomba vékony szeletekre vágva
- 1 csésze zsíros tejszín
- 12 nagyobb tojás
- 6 evőkanál reszelt parmezánsajt
- só és bors
- 1/4 teáskanál szerecsendió (elhagyható)
Elkészítés:
1. Egy serpenyőben kevés vízben főzzük puhára a spenótot! Csöpögtessük le, csavarjuk ki, majd vágjuk apróra – nagyjából két csészényinek kell kijönnie belőle.
2. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, és futtassuk meg rajta a hagymát és a fokhagymát, míg kicsit megpuhulnak. Adjuk hozzá a gombát, és főzzük, míg a gomba kieresztett leve is elfő. Adjuk hozzá a tejszínt, a sót, a borsot és a szerecsendiót, majd a felvágott spenótot is – forraljuk össze.
3. A keveréket öntsük egy tepsibe, és alakítsunk ki benne kis lyukakat, amelyekbe majd beleütjük a tojásokat. Ha megvan, szórjuk meg a reszelt parmezánnal, és süssük előmelegített sütőben nagyjából 200 fokon, kb. 30 percen keresztül.