Nem szabad félni a házi lepény- és pitetészták gyúrásától, ugyanis ha egyszer begyakoroljuk őket, lehetőségek, pontosabban töltelékek végtelen tárháza nyílik meg előttünk! Így van ez a francia galette-tel is, amelynek a tésztája készülhet fagyasztott pitetésztából is, de az sem túl bonyolult, ha magunk akarjuk begyúrni.
Az alábbi verzió egy sós, ricottás-cukkinis recept – tökéletes könnyed nyári ebédnek egy kis friss zöldsalátával megspékelve!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 220 gramm finomliszt
- 100 gramm vaj
- 1 tojás
- 50 ml víz
- 1 ek porcukor
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- 1 csésze ricotta
- 2 tojás
- 2 evőkanál friss kapor
- 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
- egy nagy cukkini vékony csíkokra vágva
- 1 kanál extra szűz olívaolaj
- 1/3 csésze reszelt parmezán
- só
Elkészítés:
1. Készítsük el a tésztát: a sütőt melegítsük elő 190 fokra, egy nagyobb tálban morzsoljuk össze a lisztet, a vajat, a cukrot és a sót. Adjuk hozzá a hideg vizet, gyúrjunk sima tésztát belőle, majd befóliázva tegyük be a hűtőbe.
2. A töltelékhez keverjük össze a ricottát egy tojással, kaporral és a fokhagymával.
3. A pitetésztát nyújtsuk ki egy lapos felületen kör alakban, oszlassuk el rajta egyenletesen a ricottás tölteléket.
4. Egy másik tálban forgassuk meg a cukkiniszeleteket olívaolajban, majd pakoljuk a ricottás töltelék tetejére. A tészta széleit óvatosan hajtsuk rá a töltelékre, de úgy, hogy a pite alapvetően nyitott maradjon.
5. A maradék tojást verjük fel egy kevés vízzel, és kenjük meg vele a pite széleit. Szórjuk meg gazdagon parmezánnal, és nagyjából 35-40 perc alatt süssük készre.