Hozzávalók a gombócokhoz
- 20 dkg mascarpone
- 4-5 dkg porcukor
- 7 dkg darált háztartási keksz
- 1 tk. Baileys krémlikőr
A mandulás bevonathoz
- 5 dkg szeletelt mandula
- 2 ek. porcukor
Az öntethez
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl tejszín
- 3 dkg vaj
- 2 ek. Baileys krémlikőr
Az öntethez a cukrot egy vastag aljú lábas aljába szórjuk egy rétegben, és közepes lángon melegítjük. Ahogy elkezd olvadni, karamellizálódni a cukor, rászórunk még egy kis cukrot, és így haladunk szépen, míg az összes cukrot hozzá nem adtuk. Közben egy másik lábaskában felforrósítjuk a tejszínt, és készenlétben tartjuk. Ha szépen karamellizálódott az összes cukor, akkor – folyamatos kevergetés mellett -hozzáadjuk a tejszínt, és kevergetjük közepes vagy annál kisebb lángon, míg teljesen el nem olvad a kicsit összeugrott karamell a tejszínben. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről, hozzákeverjük a vajat és a Baileys krémlikőrt, és hűlni hagyjuk.
A mandulát száraz serpenyőbe szórjuk, és közepes lángon, sűrűn rázogatva pár perc alatt megpirítjuk, majd rászórjuk a porcukrot, és hagyjuk, hogy karamellizálódjon. Ha kész, hűlni hagyjuk, majd felaprítjuk.
A gombócokhoz a mascarponét egy tálba mérjük, hozzáadjuk a porcukrot, a Baileys krémlikőrt és a darált kekszet, és összekeverjük. Hűtőben pihentetjük fél-1 órát, majd gombócokat formázunk belőle. A gombócokat megforgatjuk a karamellizált mandulában, és a Baileys-es karamellöntettel tálaljuk.