Hétvégi menü: küszöbön az ősz, köszöntsük nagy hurrával!

Belső Olga | 2019. Augusztus 23.
Előételnek fügét sütünk, kecskesajttal a tetején, majd toszkán csirkeragu jön jó sok gombával és petrezselyemmel. A desszert mákosguba-muffin lesz.

Hajnalonként már lehet érezni az ősz leheletét, ami csodás hír, legalábbis gasztronómiailag. Most jön az az időszak, amikor már normális az időjárás, ki lehet menni napközben anélkül, hogy elolvadnánk, és tócsává gyűlnénk az aszfalton, ugyanakkor soha nem látott gazdagságban érik a sok-sok finom zöldség és gyümölcs.

Ha ilyenkor kinézünk reggel a piacra, nemcsak a választék nyűgöz le, de a színek is egészen mesebeliek a sejtelmes, őszies fényektől, és ez a helyzet csak fokozódni fog a következő hetekben, sőt hónapokban. Szóval, habár én egész évben, mindenkit arra biztatok, hogy legalább szombat délelőttönként menjen piacozni, ilyenkor aztán tényleg kihagyhatatlan élmény.

A legfontosabb beszerezni való ezen a hétvégén a füge lesz. Nem kell sok, csak pár szem, négy főre négy darab elég is lesz. Persze többet is lehet, főleg, ha nálatok is ott érik a kert végében, mint nálunk, na, akkor mind leszedheted, ami készen van. Előételt fogunk készíteni belőle, méghozzá kecskesajttal sütött fügét némi mézzel és balzsamecettel meglocsolva.

A levest most átugorjuk, jól fog esni utána a toszkán csirkeragu, ami gombával, paradicsommal és sok petrezselyemzölddel készül – jó lesz ezeket is beszerezni a piacon. Mondanom sem kell, csirkét csak házit vegyetek, a legelterjedtebb, ketreces tartású brojler fajta, ami hat hét alatt nő vágásérettre, egy hatalmas baklövés, sőt pofon a konyhaművészetnek ugyanúgy, mint a hétköznapi jó ízlésnek. Nem finom ugyanis. 

A főétel Csonka Enikő–Varga Gergő Gastrohobbi című könyvében található, ahogy a desszertnek választott mákosguba-muffin is. Izgalmasan hangzik, ugye? Vágjunk is bele!

Kecskesajttal sült füge

Aki szereti az édes és a sós ízek kombinációját, az valószínűleg rajongani fog ezért az előételért. Az elkészítése pofonegyszerű, pár perc alatt meg is vagyunk vele sütéssel együtt. Csak arra kell odafigyelni, hogy a kecskesajt ne legyen érett, sem pedig fűszerezett, hanem natúr és friss. Remek lesz, ígérem, a rukkola fanyarsága és a balzsamecetes fűszeres savanyúsága pedig felteszi az i-re a pontot.

Kecskesajttal sült füge (Fotó: istock)

Hozzávalók

Elkészítés

Toszkán csirkeragu

Csonka Enikő és Varga Gergő szakácskönyvében csupa olyan recept szerepel, ami rövid idő alatt, egyszerűen elkészíthető, ezért nagyszerűen illeszkedik a realitásokhoz. Tegyük hozzá, ha minden fogásra csak 25-30 percet számolunk, bevásárlással együtt akkor is elmegy az egész szombat délelőtt az ebéd elkészítésével, szóval még így is nyugodtan mondhatjuk, hogy kitettünk magunkért.

fotó: istock

Hozzávalók (4 személyre)

Elkészítés

Mákosguba-muffin

Fogadjunk, hogy a bevezető óta erre vártál, vagy akár át is ugrottál mindent, hogy elolvasd ezt a részt. Megértem. A mákos gubát egyébként is mindenki szereti, ebben a formában pedig, finom vaníliakrémmel és sült habbal a tetején egyenesen imádni fogjátok.

Hozzávalók (12 muffinhoz)

A gubához

A krémhez

Hab a tetejére

Elkészítés

  1. A kiflit karikára vágom, meglocsolom a felforrósított tejjel, megszórom a vaníliás cukorral, mákkal, porcukorral, reszelt citromhéjjal, és alaposan összekeverem. Lábasban, kézi habverő segítségével a tojássárgáját habosra keverem a porcukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és a vaníliamagokkal, majd felöntöm a tejjel, beledobom a vaníliarudat, és folyamatos kevergetés mellett kiforralom.
  2. A muffinformákban szétosztom a mákos kiflit, mindegyik tetejére teszek a krémből, majd a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verem, habzsákba teszem, és a krémes halmocskák tetejére nyomom. 170 °C-ra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, kb. 15 perc alatt készre sütöm. A sütési idő sütőnként változhat.

Remélem, nektek is ízleni fog ez a fantáziadús, mégis könnyen elkészíthető menü. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Exit mobile version