Gasztro

Hétvégi menü: tudjuk, hogy úgyis diétázol éppen…

…ezért kerüljük a gyorsan felszívódó szénhidrátokat, de így sem lesz ok panaszra. Pulykanyakleves, csirkecomb savanyúkáposzta-ágyon és hideg túrótorta, diétásan.

Most, hogy eljött az új év, mi más is lehetne a legmenőbb táplálkozási trend, mint a diéta. A lelkesedésünk letörhetetlen, minden vágyunk, hogy az ünnepek alatt (meg előtte) felszedett kilóknak búcsút inthessünk. De akkor is érdemes tovább olvasni, ha neked pont nem, mert ez egy olyan menü lesz, ami a nem diétázóknak sem okoz csalódást – mondhatnám úgy is, hogy kettő az egyben verzió. Nekem is van családom, és nálunk is mindig csak én fogyózok.

Fogyókúrázni nem úgy kell, hogy az ember koplal. Sajnos (?) ebben a műfajban nem működnek a szélsőségek, mivel enni mégiscsak kell. A legjobb, ha megtaláljuk az arany középutat, ami mellett nem fog kopogni a szemünk az éhségtől, és nem is csak a diéta végét várjuk a második naptól kezdve, hanem hosszú ideig fenntartható, így van is értelme annak, amit csinálunk.

Rutinos diétázóként két dolgot biztosan tudok: az egyik, hogy a fehérliszt- és cukormentes táplálkozás valóban rendkívül hatékony, a másik pedig, hogy attól, hogy e két dologról lemondunk, még bőven maradnak élvezetek, és azt is tudjuk, hogy hol kell őket keresni. Tulajdonképpen észre sem fogjuk venni az ebédnél, hogy ez egy fogyasztó menüsor.

Rögtön meg is adjuk az alaphangot egy nyaklevessel, mármint pulykanyaklevessel, ami egy nagyon jóféle testrész: tele van hússal és ízekkel, a sok csonttól meg olyan kocsonyás lesz az állaga, hogy pár óra hűtés után megáll benne a kanál. A főétel csirkecomb lesz, méghozzá szalonnás savanyúkáposzta-ágyon. (Én a biztonság kedvéért megágyaztam neki egy kis krumplival is, végül is a gyerekek nem tehetnek róla, hogy a szüleik diétáznak.) A desszert pedig hideg túrótorta lesz, amit szintén nagyon könnyű elkészíteni gyorsan felszívódó szénhidrát nélkül.

Pulykanyakleves

A húsleves elkészítésének mikéntjét korábban már hosszabban is levezettem, a lényeg – a jó minőségű alapanyagok mellett – az, hogy legyen ideje jól megfőni, és az ízeknek összeérni. Nagyjából ennyi a nagy tudomány, kezdjünk is hozzá!

Pulykanyakleves (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • ½ kg pulykanyak
  • 1 csomag leveszöldség, vagy sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, vöröshagyma ízlés szerinti mennyiségben és arányban, de összesen legyen annyi, mint a hús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag petrezselyem- és zellerzöld cérnával összekötözve
  • fűszerek: egész bors, szerecsendió, esetleg köménymag és babérlevél ízlés szerint
  • cérnametélt vagy eperlevéltészta (ha tényleg fogyózol, hagyd ki)

Elkészítés

  1. Feltesszük hideg vízben a húst, és hirtelen felforraljuk. Kiemeljük a húsokat, leöblítjük őket, elmossuk az edényt is, és újra feltesszük főni az egészet tiszta hideg vízben.
  2. Közben megpucoljuk és nagyobb darabokra vágjuk a zöldségeket, majd beletesszük őket a fazékba. A hagymát és a fokhagymát csak megpucoljuk, de egészben hagyjuk. (A pulykanyak hamar megpuhul, ezért főzhetjük együtt a zöldségekkel.)
  3. Jöhetnek a fűszerek: beleszórjuk őket a fazékba, majd lefedjük az edényt, és lassú tűzön legalább 2-3 órán át hagyjuk főni a levest.
  4. A vége felé, amikor már nagyon szép színű és illatos, kiszedünk egy kicsit a levéből, és megfőzzük benne a tésztát.
  5. Végül kiemeljük belőle a húsokat és a zöldséget, átszűrjük, és tálaljuk.

Csirkecomb savanyúkáposzta-ágyon sütve

Ezt a receptet Csonka Enikő és Varga Gergő Gastrohobbi című szakácskönyvében találtam. Elég egyszerű elkészíteni, viszont pont erre van szüksége az utóbbi idők traktáitól megfáradt gyomornak. A krumplit az eredeti recept nem tartalmazza, az az én találmányom, de nem bántam meg, hogy így alakult, és a család többi tagja is örült, amikor előbukkant a tepsi aljáról.

Csirkecomb savanyúkáposzta-ágyon (A szerző fotója)

Hozzávalók

  • 60 dkg csirkefelsőcomb-filé
  • kukoricaolaj (sima étolaj is jó)
  • 1 kg krumpli
  • 15 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 tk. egész fűszerkömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • só, bors

Elkészítés

  1. Először megpucoljuk, karikára vágjuk és sós vízben előfőzzük a krumplit, hogy később, a sütőben már ne kelljen hozzá alkalmazkodni.
  2. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, és egy kiolajozott serpenyőben körbesütjük. Kiszedjük őket.
  3. Közben felkockázzuk a szalonnát és a hagymát, és amikor a combok készen vannak, a visszamaradt zsiradékra dobjuk a serpenyőnkbe. Kisütjük a szalonna zsírját, közben a hagyma dinsztelődik, mehet rá só, bors, fokhagyma.
  4. A savanyú káposztát megkóstoljuk, ha túl savanyú, leöblítjük, kissé feldaraboljuk, és mehet ez is a serpenyőbe. Jól összeforgatjuk.
  5. Egy kizsírozott tepsibe átszedjük az előfőzött és lecsepegtetett burgonyát, rászedjük a káposztát, a tetejére fektetjük a csirkecombokat, lefedjük alufóliával, és betoljuk a 180 °C-ra felmelegített sütőbe. 35 percig sütjük, majd óvatosan leszedjük az alufóliát, ha van, grillfokozatra kapcsoljuk a sütőt, és addig sütjük, amíg a csirke bőre gusztusosan meg nem pirul. Kész is a főétel.

Gyümölcsös túrótorta sütés nélkül

Ezt a receptet is a Gastrohobbi című szakácskönyvben találtam, csak egy kicsit átdolgoztam a diétánk kedvéért. Én eleve az átdolgozott verziót írom, de ha te elégedett vagy a súlyoddal, használhatsz édesítőszer helyett cukrot, teljes kiőrlésű keksz helyett pedig zabkekszet vagy sima háztartásikeksz-morzsát.

Hozzávalók

  • 25 dkg teljes kiőrlésű háztartási keksz (vagy más keksz)
  • 6 dkg vaj
  • kb. fél-egy dl tej (de csak a teljes kiőrlésű verzióhoz)
  • 50 dkg tehéntúró
  • 2 ek. eritrit (vagy porcukor)
  • 3 ek. görög joghurt
  • 1 citrom frissen facsart leve és reszelt héja
  • 1 vaníliarúd kikapart magja vagy valami helyettesítő
  • 4 dkg zselatinfix
  • gyümölcs a díszítéshez (ami van)

Elkészítés

  1. A kekszet összetörjük mozsárban, vagy jól megpörgetjük késes vágóban, majd elkeverjük az olvasztott vajjal. Ha teljes kiőrlésű kekszet használunk, akkor önteni kell hozzá egy kis tejet is. Akkor jó a massza, ha olyan állaga van, mint a nedves homoknak, amiből homokgombócot tudunk gyúrni. Ha szétesik, nem jó, ha nagyon összeáll, az sem, mert beleköt a formába, és nem fogjuk tudni kiszedni. Ezt a morzsát alaposan belenyomkodjuk egy kapcsos tortaforma aljába. Ezután a tortaforma peremét kibéleljük sütőpapírcsíkokkal.
  2. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk az édesítőt, a joghurtot, a citrom levét és héját, a vanília magját (vaníliakivonatot vagy -őrleményt), a zselatinfixet, jól összekeverjük, majd a kekszes alapra simítjuk. Legalább egy órára a hűtőbe tesszük, majd kivesszük, feldíszítjük a gyümölcsökkel, és már készen is vagyunk.
  3. A kapcsos tortaformából könnyű lesz kiszedni, de a széléről a sütőpapírt óvatosan húzzuk le, el ne törjön a sütink!

Jó étvágyat az ebédhez!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top