nlc.hu
Gasztro

Hétvégi menü ajánló

Hétvégi menü: kényeztető ételek, sorakozó!

Elég volt az egész heti rohanásból? Kapcsolj ki egy kényeztető hétvégi menüsorral. Lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere!

Néha bizony ránk fér a kényeztetés. Szívem szerint azt mondanám, hogy nem csak néha, de az élet- mint tudjuk jól-, sajnos nem habostorta. Az idegek kivasalásának egyik legjobb módja minden bizonnyal az, ha kotyvasztunk valami finomat. Divatosabb szóval élve, ha “komfortfúdot” készítünk. A kifejezés egyébként 1977-ben bukkant fel a Webster’s Szótárban, öt évvel azután, hogy az isteni és utánozhatatan Liza Minelli egy interjúban ezt mondta:

                                        „Diétázni szükséges és jót is tesz, de nem bírom ki comfort food nélkül.”

Valahogy így vagyok ezzel én is. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kényeztető ételek fogalma majdnem mindenkinek mást jelent. Országonként és egyénenként is. Sőt, állítólag életszakasz- és hangulatfüggő is, mit tartunk annak. Egyesek azokat az ételeket tartják comfort foodnak, amikkel nem kell sokat vacakolni. Amikkel időt spórolnak. Instant leves, mirelit pizza, fagyasztott halrudacska és társaik segítségével. Ők azonban messze állnak a valóságtól.

A comfort food a legritkábban kerül ki ebből a kategóriából, ugyanis nem az a lényege, hogy kényelmesen megússzunk valamit. Épp ellenkezőleg.

A hétvégi nyugihoz én most ugyanakkor azzal szeretnék hozzájárulni, hogy ezúttal olyan ételeket válogatok össze, amelyekhez nem kell hétrét görnyedve állnotok órákon át a tűzhelynél, hogy aztán a fáradtságtól szinte összeesve roskadjatok le a családi asztal mellé. Csak azért, hogy egy jót egyetek. Megy ez úgy is, hogy viszonylag rövid idő alatt beleadtok apait-anyait és aztán marad idő még más elfoglaltságokra is.

Nagy- Laczkó Balázs író zseniális szójátéka szerint:

levés közben jön meg az élvágy.

 Én ezt most inkább úgy mondanám, hogy leves evés közben jön meg csak igazán az ét-és élvágy!

Dél-amerikai húsleves

A hétvégi menü egy húslevessel indul. De nem akármilyennel, kérem szépen! Egy dél-amerikai marhahúslevessel!  A vékony marhahúscsíkokat a paradicsom és pirospaprika dús, fűszeres levében lassan főzzük, aranysárga kukoricával és krémfehér vajbabbal együtt. Tartalmas kezdés és hol van még a vége!

dél-amerikai

Ettől a levestől tutira felmelegedsz! (fotó: Getty Images)

Dél-amerikai húsleves:

Hozzávalók:

  • 1 szál parasztkolbász, kis kockákra vágva
  • 45 dkg sovány marhaszelet, 1 cm-es csíkokra vágva
  • 2 db 40 dkg-os paradicsomkonzerv
  • 12 dkg konzerv piros húsú sült paprika
  • 40 dkg konzerv vajbab
  • 35 dkg konzerv kukorica
  • 1 mk oregán
  • 1 mk pirospaprika
  • 1 mk cayenne bors
  • só, bors
  • petrezselyemzöld

Elkészítése:

  1. A kolbászdarabokat tegyük egy vastag falú lábosba vagy tűzálló tálba és közepes lángon pirítsuk 5 percig. Szűrőkanállal szedjük át egy tálba a sült kolbászdarabokat. A paprikás zsírt hagyjuk a lábosban, mert ez ízesíti a levest, így olajat sem kell önteni a hús alá.
  2. Melegítsük újra a lábasban a zsírt és tegyük bele a marhahúscsíkokat. Kb.10 percig süssük a szeleteket, időnként megfordítva, hogy egyenletesen barnuljanak.
  3. Szórjuk vissza a kolbászkockákat a lábosba. Tegyük bele a paradicsomot, annak levét és a sült paprikát is, majd az egészet öntsük fel 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk. Forraljuk fel, adjuk hozzá a babot, a kukoricát, az oregánót, a pirospaprikát és a cayenne borsot. Lassú tűzőn, fedő alatt főzzük tovább a levest, kb. fél órán át, ameddig a hús teljesen megpuhul.

Sütőtökös mac and cheese

A makaróni és a cheddar sajt szerelmes találkozása az Egyesült Államokból indult és viharos gyorsasággal vált a kényeztető ételek egyik meghatározó szimbólumává. Egy kevés sütőtökkel megspékelve talán még az eredetinél is finomabb változatot kaphatunk. Igazi bűnös élvezet, amire csak nagyon nehezen lehet nemet mondani. 

sütőtökös

A sütőtökös jobb, mint az eredeti! (fotó: Getty Images)

Sütőtökös mac and cheese:

Hozzávalók:

  • 60 g vaj
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
  • 7 dl tej
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • chilipehely ízlés szerint
  • 40 dkg sütőtök (pürésítve)
  • 40 dkg cheddar sajt
  • 40 dkg szarvacska tészta
  • 10 dkg kolbász

Elkészítése:

  1. A tésztát bő vízben kifőzzük. A sütőtököt megsütjük és lepürésítjük – szükség esetén adhatunk hozzá egy kevés vajat, hogy krémesebb legyen.
  2. A vajat egy nagy serpenyőben megolvasztjuk. Hozzáadjuk a lisztet, és pár perc alatt, folyamatos kevergetés mellett halványsárgára pirítjuk.
  3. Több részletben felöntjük a tejjel, ügyelve rá, hogy csomómentes legyen. Sózzuk-borsozzuk, megszórjuk chilivel, és belereszelünk irdatlan mennyiségű szerecsendiót.
  4. Hozzáadjuk a sütőtökpürét és a cheddar 3/4-ét. Simára keverjük, majd jöhet bele a tészta, és az egészet összekeverjük.
  5. Egy tepsit kivajazunk, és zsemlemorzsával belülről beborítunk. Átkanalazzuk ebbe a tésztánkat, a tetejét megszórjuk a maradék sajttal, és 180°C-os sütőbe tesszük 25 percre.
  6. Amíg sül, a kolbászt felszeleteljük, és zsírjára sütjük. Késsel vagy robotgéppel morzsásra aprítjuk.
  7. A sütőből kivett sütőtökös tésztát megszórjuk a kolbászmorzsával, és azon melegében fogyasztjuk, amíg még nyúlik a sajt.

Avokádós- baconös saláta

Mi mással is egészíthetnénk ki az előző fogást, ha nem egy mindenféle friss zöldséggel megpakolt, színes és illatos salátával? Egy kevés, ropogós bacon azért rásuttyanhat.

avokádó

Friss saláta is kerüljön az asztalra!(fotó: Getty Images)

Avokádós- baconös saláta:

Hozzávalók:

A salátához:

  • 1 fej római saláta
  • 1 db uborka
  • 1 marék koktélparadicsom
  • 2 db avokádó
  • 1 csomag bacon

A dresszinghez:

  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 tk mustár
  • 1 tk só
  • 1 db citrom (leve)

Elkészítése:

  1. Egy kisebb tálban összekeverjük a dresszing hozzávalóit, vagyis az olívaolajat, a balzsamecetet, a mustárt, a sót és a citromlevet.
  2. Egy másik, nagyobb tálba öntjük a megtisztított, cikkekre vágott római salátát, a felkockázott uborkát, a félbevágott koktélparadicsomokat, a kockákra vágott avokádókat és az apróra vágott, ropogósra sült bacont.
  3. A salátát összekeverjük, meglocsoljuk a dresszinggel, és ismét alaposan összekeverjük.
     

Fahéjas, mascarpone krémes profiterol

Az olaszok nagyon tudják, hogy mitől döglik a légy. Ez a desszert lágy, könnyű és nagyon selymes. Röviden így lehetne jellemezni a profiterolt, ami kis odafigyeléssel, elég egyszerűen elkészthető. A tésztája égetett tészta, ez többek között a képviselőfánknak is az alapja, de ez ne ijesszen el benneteket!Az egyetlen buktató a habzsák szükségessége lehet, de némi kézügyességgel egy teáskanál is megteszi helyette. 

Próbáljátok ki tönkölybúzával! Finomabb és egészségesebb mint a búzaliszt.Én most egy kicsit téliesebb ízvilágúra hangoltam, ezért fahéjas mascarponekrémmel ajánlom a fánkgolyók megtöltését, ami lehet ízlés szerint csak tejszínhab vaníliával ízesítve vagy pudingos krém is. A végén pedig a csokoládéöntet semmiképp ne maradjon le, forgassátok bele a már megtöltött fánkokat vagy öntsétek le vele tálaláskor. 

profiterol

Csupa kényeztetés ez a desszert! (fotó: Getty Images)

Fahéjas, mascarpone krémes profiterol:

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 1 dl víz
  • 1 dl tej
  • 1 dl étolaj
  • 1 csipet só
  • 7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 7 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 3 db tojás

a krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl tejszín
  • 2,5 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj

a csokoládéöntethez:

  • 10 dkg étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
  • 1,5 dl tejszín
  • 1/2 teáskanál cukor

Elkészítése: 

  1. A vizet, az olajat, a tejet és a sót felmelegítjük, majd hozzáadjuk a kétféle lisztet. Addig keverjük, amíg a massza el nem válik az edény falától és sercegni nem kezd. Levesszük a tűzről, és néhány percig hűlni hagyjuk. Kézi mixerrel, egyesével beledolgozzuk a tojásokat, mindig addig keverve, amíg az előzőt teljesen fel nem vette. Fényes és nyúlós tésztát kell kapnunk.
  2. Habzsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire egyforma, 2,5–3 cm átmérőjű gombócokat nyomunk egymástól 3–4 cm távolságra. 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig, majd 160 fokon 10 percig sütjük, végül a sütőt kikapcsoljuk, és résnyire nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni a fánkokat.
  3. A mascarponét, a cukrot és a fahéjat összekeverjük. A tejszínt, a kézimixerrel kemény habbá verjük, majd összeforgatjuk a fahéjas mascarponével. Vékony, sima csövű habzsákba töltjük, és a fánkocskák alját átszúrva mindet megtöltjük a krémmel.
  4. A tejszínt felmelegítjük, az apróra tördelt étcsokoládéra öntjük. Hozzáadjuk az cukrot, és addig keverjük, amíg egynemű nem lesz. A fánkokat tányérokra rendezzük, és a csokoládéöntettel meglocsolva tálaljuk. 

Jó étvágyat kívánok!

További hétvégi menü ajánló:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top