A WHO rákkutató intézetének figyelmeztetése szerint statisztikailag nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt azok, akik rendszeresen fogyasztanak üdítőitalokat. Ebből a szempontból mindegy, hogy cukros vagy cukormentes üdítőről van szó: az édesítőszerrel édesített üdítők fogyasztóinál a keringési zavarok voltak a gyakoribbak, a cukros italok pedig az emésztőrendszeri megbetegedésekkel függenek össze.
Az International Agency for Research on Cancer munkatársai 16 éven át figyeltek meg 450 ezer alanyt. Figyelembe vették az egyéb egészségügyi kockázatokat is, és arra jutottak, hogy azok, akik napi 2 pohár (250 ml) vagy több üdítőt fogyasztottak, 17 százalékkal nagyobb eséllyel haltak korai halált.
A megfigyelés csak a korrelációra utal, vagyis nem találtak közvetlen ok-okozati összefüggést az üdítőfogyasztás és a korai halál között. Lehetséges, hogy egy konkrét termékcsalád vagy összetevő volt a felelős a halálesetekért. A francia egészségügyi kutatóközpont egyik munkatársa mindazonáltal kiállt a kutatás mellett, és szorgalmazta, hogy a világ egészségügyi szervei lépjenek fel az üdítőfogyasztás ellen.