Gasztro

Ha túl sok dobozos üdítőt iszol, korábban halsz meg

Erre az eredményre jutott egy friss kutatás.

A WHO rákkutató intézetének figyelmeztetése szerint statisztikailag nagyobb eséllyel halnak meg idő előtt azok, akik rendszeresen fogyasztanak üdítőitalokat. Ebből a szempontból mindegy, hogy cukros vagy cukormentes üdítőről van szó: az édesítőszerrel édesített üdítők fogyasztóinál a keringési zavarok voltak a gyakoribbak, a cukros italok pedig az emésztőrendszeri megbetegedésekkel függenek össze.

Mi legyen ezzel a sok üdítővel? (fotó: Paul Ellis / AFP)

Az International Agency for Research on Cancer munkatársai 16 éven át figyeltek meg 450 ezer alanyt. Figyelembe vették az egyéb egészségügyi kockázatokat is, és arra jutottak, hogy azok, akik napi 2 pohár (250 ml) vagy több üdítőt fogyasztottak, 17 százalékkal nagyobb eséllyel haltak korai halált. 

A megfigyelés csak a korrelációra utal, vagyis nem találtak közvetlen ok-okozati összefüggést az üdítőfogyasztás és a korai halál között. Lehetséges, hogy egy konkrét termékcsalád vagy összetevő volt a felelős a halálesetekért. A francia egészségügyi kutatóközpont egyik munkatársa mindazonáltal kiállt a kutatás mellett, és szorgalmazta, hogy a világ egészségügyi szervei lépjenek fel az üdítőfogyasztás ellen. 

(Guardian via Index)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top