Két egyszerű szőlős fogás, amit imádni fogsz

Tálas Ágnes | 2019. Szeptember 05.
Szőlős-mandulás sajtgolyók bor mellé, és szőlős-csirkés tésztasaláta vacsorára.

Kétségtelen, hogy egy szőlőszem karrierjének a csúcsa az, ha egy palack isteni borban landol, amit aztán elkortyolgathatunk a kissé hűvösebbre fordult őszi estéken. Emellett azonban vannak még lehetőségek bőven, rengeteg más ínycsiklandó fogást is készíthetünk ebből az őszi gyümölcsből, melynek számtalan fajtája megterem hazánk domboldalain.

Ha a hangulatunk mellett az egészségünket is szeretnénk megacélosítani, a szőlőt érdemes minél változatosabb formákban és legfőképp nyersen fogyasztani, ugyanis így őrzi meg a magas vitamin- és ásványianyag-tartalmát. Amellett, hogy gyulladáscsökkentő hatásúak, az apró szőlőszemek még rengeteg káliumot, szelént és nem utolsósorban antioxidánsokat is tartalmaznak, főként a héjuk és a magjuk.

Szóval most jöjjön két olyan különleges és ízletes fogás, ami könnyen és gyorsan elkészíthető az őszi rohanós napokon is. Ez az édes, roppanós gyümölcs kiválóan kombinálható sajtokkal, húsokkal, zöldségekkel, szóval ne csak a desszertekbe kerüljön szőlő, hanem az előételbe és a főfogásba is!

A legjobb borkorcsolya: szőlős sajtgolyó 

Ha vendégeket várunk egy könnyed esti borozgatáshoz, a legjobb a bor ízét kiemelő falatkákkal készülni. A sajttál gyümölccsel és magokkal már olyan unalmas, így most viszünk bele egy kis csavart, ami ízében tökéletesen passzol a borhoz, és még látványban is tökéletes kísérő. Legyen sajtgolyó!

A meglepetés középen van (Fotó: iStock)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A sajtokat, a tejszínt és a frissen aprított petrezselymet egy tálban, villával krémesre keverjük. A szőlőt leszemezzük, majd megmossuk, és papírtörlőn kicsit meghempergetve megszárítjuk.
  2. Egy serpenyőt felhevítünk, és a mandulát aranyszínűre pirítjuk, majd az egészet finomra vágjuk. A sajtos-tejszínes keverékből egy keveset a kezünkbe veszünk, és mintha csak meggyes kókuszgolyót készítenénk, a szőlőszemet beborítjuk a sajtkrémmel, majd finoman golyót formálunk belőle.
  3. Ezután az elkészült sajtgolyókat meghempergetjük a pirított mandulában, majd mindegyikbe szúrunk egy-egy fém falatka-, vagy koktélpálcikát. Persze a fogpiszkáló is megteszi, de inkább kíméljük a környezetet. Egy tányérra sütőpapírt helyezünk, majd rátesszük a golyókat, és mehetnek a hűtőbe a vendégek érkezéséig.

Diós-csirkés tésztasaláta szőlővel

Mivel beindult a suli, az egész család rohan egész nap, este pedig mindenki hullafáradtan esik haza. Ilyenkor már nem sok erőnk marad vacsoragyártásra, mégis jó lenne valami finom és tápláló fogást a családi asztalra tenni. Tökéletes megoldás a könnyen és gyorsan elkészíthető, egészséges és laktató diós-csirkés tésztasaláta szőlővel megbolondítva, amit a gyerekek is szeretni fognak, ugyanis igazán színes fogás.

Tésztasaláta (Fotó: iStock)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát feltesszük főni lobogó vízben, miközben a felkockázott csirkemellet sóval, borssal és oregánóval, egy kevés olívaolajon megpirítjuk egy serpenyőben.
  2. Amíg a tészta és a csirke elkészülnek, egy nagy tálban összekeverjük a tejfölt, a natúr joghurtot és a pestót, az újhagymát felkarikázzuk, a szőlőszemeket pedig félbevágjuk és hozzáadjuk a szószhoz.
  3. Mikor a tészta megfőtt, a csirkemell pedig aranybarnára pirult, hozzáadjuk őket a szószhoz, és jól átforgatjuk az egészet. A dióbelet megpirítjuk, durvára vágjuk, majd a feltálalt tésztát a tányéron megszórjuk egy kevés frissen őrölt borssal, a pirított dióval, és reszelünk rá egy kis parmezánt.  Az ízek tökéletesen kiemelik egymást, és egy fárasztó nap után feltölthetjük a lemerült elemeinket ezzel az ízletes és színes tésztaétellel.
Exit mobile version