nlc.hu
Gasztro

Így marad fél évig friss a szőlő

Ezzel az ősi módszerrel 6 hónapig friss marad szőlő

A hagyományos afgán eljárásnak köszönhetően egészen tavaszig friss marad az ősszel leszüretelt szőlő.
Szőlőfürt

Az almán kívül nem sok olyan gyümölcsöt ismerünk, ami hosszú ideig eláll fagyasztás nélkül, ezért télen is van mit eszegetni. Van viszont egy ősi afgán módszer a szőlő tartósítására, amellyel akár 6 hónapig is frissek maradnak a fürtök.

A gangina nevű eljárás első lépése, hogy a szőlőfürtöket nedves földből készült burokba zárják. Ezt követően a napon kiszárítják a dupla teknőspáncélra vagy két összefordított csészealjra emlékeztető, légmentesen záró földburkot.

Ha minden jól megy, akkor az ősszel leszüretelt szőlőt egészen tavaszig élvezhetik. Arra viszont figyelni kell, hogy csak teljesen egészséges fürtök kerülhetnek a ganginába. A rossz szemeket gondosan leszedik, máskülönben az egész fürt tönkremehet a tárolás során.

Egy ganginába nagyjából egy kiló szőlőt raknak, majd a burok megszáradása után hűvös, sötét helyen tárolják, hogy a szőlőszemek megőrizzék a frissességüket. A hagyományos módszer arra is jó, hogy a szőlőtermesztők télen is bevételhez jussanak.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: Pixabay/ongerdesign) 

Így is lehet tartósítani:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top