Életmód

Kozmikus roppanás: extrém sokáig friss marad egy most nemesített almafajta

A Honeycrisp és az Enterprise fajok keresztezésével nemesített, vagyis nem génmódosított legújabb amerikai alma állítólag akár egy teljes éven át is friss marad.

Vasárnaptól már kereskedelmi forgalomban is kapható a Kozmikus Roppanás (Cosmic Crisp) névre keresztelt új, nem génmódosított, hanem nemesített almafajta, mely akár 12 hónapig is friss marad a szürettől számítva.

Maga a nemesítés nem volt olcsó, összesen tízmillió dollárba került. Így most tíz éven át egyedül a nemesítést kifizető Washington állam almatermesztői szedhetik és árusíthatják majd. A nemesítési programban már 12 millió Cosmic Crisp almafát ültettek az államban.

„Ez egy ultraropogós, viszonylag kemény húsú, kiegyensúlyozottan édes és savanykás, nagyon zaftos fajta” – jellemezte az új hibridet Kate Evans, a Washington Állami Egyetem nemesítési programjának egyik vezetője, aki hozzátette, a gyümölcs lassan barnul, és hűtve akár egy évig is eláll.

Via BBC/444.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top