Gasztro

Drasztikus szabályt vezetnek be a műanyagszennyezés ellen Szlovákiában

Betétdíjat vezetnek be a műanyag palackokra és az alumíniumdobozokra.

Nagy lépést tett Szlovákia a környezetvédelem és a műanyaghulladék visszaszorítása terén: 2022-től visszaválthatóvá válnak az egyszer használatos italos dobozok.

A PET-palackokért 12 eurócentet (mostani árfolyamon mintegy 40 forintot), az alumíniumdobozokért 10 eurócentet (33 forintot) lehet majd visszakapni. Ez bizonyára a termékek árát is megnöveli majd – írja a Paraméter.sk.

A visszaváltás csak a 300 négyzetméternél nagyobb boltok számára lesz kötelező, de abban bíznak, hogy idővel a kisebb boltok is bevezetik a rendszert. Szlovákiában évente mintegy egymilliárd PET-palack kerül forgalomba, ebből viszont 400 millió a szeméttelepeken köt ki.

Egy másik jelentős javaslat arról szól, hogy 2021-től betiltják az egyszer használatos műanyagokat. A módosítás érinti a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömbpálcákat, polisztirol ételhordókat, poharakat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top