nlc.hu
Trend

Termosz, kulacs, utazópohár - melyiket válasszam?

Termosz, kulacs, utazópohár – segítünk, mi alapján válassz

Kulacsra nemcsak a gyereknek van szüksége az iskolában, mi is jobban járunk, ha a munkahelyre abban viszünk innivalót. De milyet válasszunk?

Van műanyag kulacs, üveg és rozsdamentes acél termosz, kaphatunk már egy ezresért és némelyikért tizenötezret is elkérnek. Persze nem véletlenül, a különbséget köztük nem csak a design jelenti. Kulacsválasztásra fel!

Bármilyen kulacsot választasz, ezeket a szempontokat érdemes mérlegelned

  • strapabíróság: nem mindegy, ki, hol, mire fogja használni a kulacsot. Az üveg még textil huzatban is könnyen törik, gyereknek például nem a legjobb választás. A műanyag kulacsok már jóval strapabíróbbak, igaz, a merev falúak ütődéstől könnyen megrepedhetnek. A rozsdamentes acél kulacsok erősek, strapabírók, előbb unod meg őket, mint bajuk esne.
  • hőtartó képesség: a műanyag és üvegkulacsok sem hidegen, sem melegen nem tudják tartani sokáig az italt (műanyagba nem is javasolt meleg italt tölteni), és a szimpla falú acél és alumínium kulacsok is csak 1-2 órát bírják akkor is, ha hőtartó huzatot vásárolunk hozzájuk. Ha fontos például az, hogy a gyerek télen meleg teát vigyen az iskolába, vagy nyáron is hűs vizet ihasson a táborban, dupla falú rozsdamentes acél termoszra lesz szükség.
  • tisztíthatóság: főként a sportkupakos változatok esetén érdemes szemügyre venni, hogyan, mennyire tudjuk majd tisztítani a kulacs kupakját, hogy idővel ne penészesedjen be, ne üljenek meg benne szennyeződések, baktériumok. Fontos szempont lehet, hogy mosogatógépben tisztítható-e, illetve már maga az üveg anyaga is predesztinál: a műanyagot a színezett italok, üdítők, tea sokkal könnyebben megszínezi, és idővel „szagos lesz” a kulacs tőlük. Ha nem csak kizárólag vizet akarunk vinni magunkkal, jobb választás lehet az üveg, és még inkább a fémből készült kulacs.
  • méret és súly: kisgyereknek elég lehet 3-4 decis változat, felnőttnek az egy literes, a szükségletek szerint. Ha van rá mód, hogy napközben újratöltsd, elég lehet kisebb is, minden anyagtípusból kapható már többféle méret. Egy műanyag vagy alumínium kulacs sokkal könnyebb mint például az üveg változatok, műanyagból ráadásul kapható üres állapotban kilapítható, tasakszerű változat, ami nap végén jóval kevesebb helyet foglal már el a táskában.
  • a kulacs szája, a kupak típusa: gyerekek számára praktikusabbak lehetnek a sportkupakos, ivócsőrös változatok, amikből nem folyik a nyakukba a víz egy óvatlan mozdulattól, de mindez a felnőttek számára is lényeges szempont lehet. Utcán, jövés-menés alatt nehezebb egy normál, széles nyakú palackból inni, bár azok tisztítás szempontjából szerencsésebbek.

Műanyag kulacsok

A legegyszerűbb típusok ők, a kerékpárra is szerelhető sportkulacsoktól a merev falú változatokig terjednek. A manapság kaphatók már BPA- és ftalátmentes kulacsok (de azért csekkoljátok mindenképp őket), a polikarbonát vagy tritan műanyagból készül, EcoCare feliratosok kifejezetten strapabírók és megbízhatók, ám még esetükben is megoszlanak a vélemények róla, javasolt-e forró vagy szénsavas italt önteni beléjük. Hátrányuk, hogy a műanyag kulacsok 1-2 év alatt megkarcolódnak, a használattól bemattul a külsejük, egyszóval nem lesznek már olyan szépek, és ha sokszor leejtjük őket, könnyen megrepedhetnek. Belsejükön is megjelenhetnek mikrokarcolások a tisztítástól, főleg, ha üvegmosó kefével sikáljuk át őket, és ezekbe idővel lerakódások jelenhetnek meg. Ráadásul ha nem csak vizet töltünk beléjük, kellemetlen szaguk lehet, amit kimosni sem igazán tudunk majd belőlük. Árban azonban már 1-2 ezer forintért találunk kifejezetten mutatós darabokat, és méretben is nagy változatosság jellemzi őket. 

műanyag kulacsok

Műanyag kulacsok: WABO gyümölcsinfúziós műanyag kulacs – okospalack.hu 3 790 Ft / Összenyomható vízszűrős kulacs – Decathlon 8 990 Ft / Könnyen nyitható Kambukka kulacs – termoszbolt.hu 6 390 Ft / Monbento 330 ml-es tritán palack – Bonami 7 641 Ft / Tritán anyagú Original Cup utazó pohár – designmarket.hu 9 490 Ft

Alumíniumpalackok

Nagyon könnyűek, mégis kifejezetten strapabírók, még ha behorpad egy ütődéstől, akkor sem reped el. Árban 2-3 ezer forinttól már könnyen találunk alumíniumpalackokat, ám a designos változatokért 8-9 ezret is elkérhetnek. Fontos, hogy ellenőrizzük, belső bevonata van-e a kulacsnak, az alumínium ugyanis önmagában nem alkalmas étel- és ital tárolására, egy speciális bevonat szükséges a kulacsok belsejére. Ez lehet kerámia, esetében az ital ízét nem befolyásolja az anyag és nem is lesz szagos a kulacsunk idővel, vagy BPA-mentes műanyag is, aminél mindezek nem mondhatók el, ráadásul szénsavas és forró italt sem feltétlenül javasolt vinni benne. Azonban ha csak vizet töltünk bele, és vigyázunk rá, egy belső bevonatos, pillekönnyű acélkulacs hosszú évekig hű társunk lehet.

Alumínium palackok: 1 literes piros kulacs - Decathlon 3 990 Ft / SIGG alumínium kulacs - termoszbolt.hu 6 590 Ft / Laken Futura kulacs - Mountex 2 590 Ft / LaFuma alumínium kulacs - Dockyard 4 990 Ft

Alumínium palackok: 1 literes piros kulacs – Decathlon 3 990 Ft / SIGG alumínium kulacs – termoszbolt.hu 6 590 Ft / Laken Futura kulacs – Mountex 2 590 Ft / LaFuma alumínium kulacs – Dockyard 4 990 Ft

Üvegkulacsok

Nagyon szépek, nagyon különlegesek az üvegkulacsok, amiket kedvünkre öltöztethetünk hőtartó „ruhákba” is, igazi fancy darabok. Értük már 3-4 ezer forintot biztosan le kell szurkolni, és van, hogy 10 ezer fölé kúszik az ár, cserébe nem kell aggódni azon, hogy italunk ízét befolyásolná az anyaguk. Könnyen tisztíthatók, higiénikusak, garantáltan nem oldódik ki belőlük semmilyen káros anyag, így akár a kocsiban is tarthatunk bennük vizet. Hátrányuk a viszonylag nagyobb súly és a sérülékenység.

üveg kulacsok

Üveg kulacsok: Üveg kulacs védőtokkal – Decathlon 3 990 Ft / Boroszilikát üvegkulacs neoprén védőtokkal – Waterdrop.hu 9 890 Ft / Cambridge Mode üvegkulacs – termoszbolt.hu 3 990 Ft / Black + Blum G-Bottle üveg vizespalack – Bonami 10 699 Ft / Equa Mismatch Bronz üvegkulacs – Elbon.hu 6 199 Ft

Rozsdamentes acél termoszok

Előnyük, hogy az anyag nem igényel semmilyen belső bevonatot, tehetünk beléjük forró italokat, savas üdítőket, nem oldódik ki belőlük semmi, így biztonsággal használhatók. Ráadásul az italok ízét, szagát nem veszi be a rozsamentes acél, így hosszú távon is kellemesebb a használatuk. Dupla falú változataik nagyon jó hőtartók, egész nap őrzik az ital hűvösségét vagy épp melegét plusz termosztakaró nélkül, nem forrósodik át a faluk sem. Súlyuk elfogadható, nehezebbek általában, mint az alumíniumkulacsok, ám egy kemény falú, műanyag változattal hasonló súlycsoportban vannak. Árban hasonló szintet képviselnek, mint az üvegkulacsok, 4 ezer forint körül is kaphatunk már dupla falút, ám a márkásabb, designosabb változatokért 10-15 ezer forintot is elkérnek. Mivel ezek tényleg örök darabok, egy szebb, de drágább darab is jó befektetés, ha belefér a költségvetésbe, végső soron mindennap gyönyörködhetünk benne.

rozsdamentes acél termoszok

Rozsdamentes acél termoszok: 24bottles termosz bögre – answear.hu 9 890 Ft / BB BAM dupla falú palack – Villeroy & Boch 13 500 Ft / Edition rozsdamentes acélkulacs – Waterdrop.hu 13 890 Ft / Kulacs túrázáshoz csavaros kupakkal – Decathlon 4 990 Ft / Izmee Her Secret duplafalú termosz – Elbon.hu 12 600 Ft

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top