Életmód

Tudod, mennyi baktérium támad a kulacsodból?

Oké, hogy legtöbbször csak víz kerül bele, mégsem elég a kulacs tisztán tartásához az, hogy kutyafuttában kiöblíted. Kávé üdítő után pedig kötelező az alapos suvickolás!

De mégis milyen gyakran? És mivel? Fontos kérdések ezek, ha te is azok közé tartozol, akik végre nemet mondanak a hihetetlenül környezetszennyező műanyag flakonokra, és kulacsból oltják szomjukat. Ezekben a legklasszabb az, hogy gond nélkül újrahasználhatók, strapabírók és környezetkímélők – nem véletlenül használnak egyre többen kulacsot. Jó, ha tudod, hogy vízzel kilötykölni édeskevés, még akkor is, ha csak vízzel töltöd meg nap mint nap.

Így tisztítsd a kulacsodat (Fotó: iStock)

Bármilyen rémes belegondolni, a fémből, üvegből és műanyagból készült kulacsokban hemzsegnek a mikroorganizmusok, leginkább azért, mert a nedves környezet számukra maga a Paradicsom – s ha ehhez még sötétség is társul, az aztán felülmúlhatatlan boldogság nekik.

Igaz, hogy szabad szemmel nem láthatók, mégis jobb, ha tudod, hogy az elnagyoltan tisztított kulacsokban algák, gombák, penész, baktériumok és különféle spórák tanyázhatnak, amiket nem a legegészségesebb az innivalóval együtt elfogyasztani.

Ezek a potyautasok igencsak ragaszkodnak a lakosztályukhoz, vagyis azzal, hogy folyó vízzel kiöblíted a kulacsodat újratöltés előtt, sajnos nem adhatod ki az útjukat. Fontos, hogy ha használatban van, akkor napi szinten és gyakran mosd ki a butykosodat – meg a gyerekét is, ha ebben hordja a suliba az innivalót! –, főleg akkor, ha gyümölcslé, tea vagy kávé is kerül bele! Ha ezt félvállról veszed, nagyban elősegíted a baktériumok és egyéb mikroorganizmusok szaporodását, amit egy közelmúltban készült kutatás is megerősített.

A Journal of Excercise Physiology Online oldalán közzétettek szerint véletlenszerűen kiválasztottak 30 sportolót, akik edzés során kulacsból vették magukhoz a folyadékot, és 83 százalékuknál olyan kellemetlen vendégeket találtak a kulacsban, mint a staphylococcus vagy az E. coli baktérium. A nem megfelelő tisztítás önmagában is kedvez a kórokozók szaporodásának, és a helyzetet csak tovább rontja, hogy a kulacsot rendszeresen a szánkhoz érintjük, gyakran piszkos kézzel nyúlunk a tetejéhez, sokszor el is felejtjük lezárni ivás után, amivel tovább növeljük az esélyét annak, hogy újabb szennyeződés kerüljön a flaskába.

Tisztázzuk, hogy tisztítsd!

  • Ha rozsdamentes acélból készült a kulacsod, töltsd meg félig meleg vízzel, és pár csepp mosogatószerrel. Csavard rá a tetejét, és pár másodpercig rázd fel alaposan úgy, hogy belül mindenhova eljusson a víz. Ezután öntsd ki, és öblítsd ki többször sima vízzel, majd fordítsd fejjel lefelé az edényszárítón, és várd meg, hogy teljesen megszáradjon! Ne feledkezz meg a kupak alapos tisztításáról sem!
  • Ha a kulacsodon az áll, hogy mosogatógépben is mosható, akkor nem kell túlbonyolítani a dolgokat: élj ezzel a lehetőséggel, és amikor bekapcsolod a gépet, tedd bele a kulacsodat is!
  • Ha vegyszermentesen szeretnéd megtisztítani a műanyagból vagy üvegből készült kulacsodat, akkor engedd tele vízzel, adj hozzá fél evőkanál ecetet és hagyd, hogy a keverék egy éjszakán át tegye a dolgát. Reggel aztán alaposan öblítsd ki meleg vízzel, nem kell attól tartanod, hogy ecetszagú marad a kulacs! Ugyanezt a műveletet kipróbálhatod egy evőkanál szódabikarbónával is, műanyag kulacs vegyszermentes tisztításához ez a legegyszerűbb.
  • Fontos, hogy ha a kulacsod alumíniumból van, akkor se ecetet, se szódabikarbónát ne használj a tisztításához, mert a kulacs színe láthatja kárát, és mattá változhat.
  • Mindegy, hogy miből készült a kulacsod, az alapos tisztításhoz legjobb beszerezned egy üvegmosó kefét, azzal az alját is könnyen eléred, és a falát is jól le tudod takarítani. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top