Életmód

Kulacsot kap minden iskolás, hogy száműzzék a műanyag palackokat

Eddig mindenki azon aggódott, hogy eleget iszol-e, mostanra legalább ilyen fontos lett az is, hogy miből.

A palackozott vizek, gyümölcslevek és üdítők fogyasztásával elképesztő mértékben növeljük a műanyag hulladék mennyiségét, főleg akkor, ha életmódszerűen isszuk a kis kiszerelésű innivalókat. A környezetszennyezésben élen járnak a gyerekeknek készült kis flakonok, amik – leginkább a helytakarékosság miatt – gyakran bukkannak fel az iskolatáskákban, az uzsonna mellé csomagolva.

Tessék, nagyjából ekkora kunszt szemétmentesen uzsonnát csomagolni (Fotó: iStock)

Bár ezeket akár újra is használhatnánk, az nem számít túl „menőnek”, de egészségesnek sem mondhatnánk éppenséggel. Hogy leváltsuk a műanyag palackokat, és a gyerekek se érezzék cikinek az újítást, a legjobb kulacsra cserélni a környezetet károsító flakonokat, az ennivalót pedig szintén csomagolhatjuk újrahasználható dobozokba vagy újratasakokba, a papírszalvétát, az alufóliát és a folpackot pedig lecserélhetjük mosható vagy méhviaszos újraszalvétára, ami nemhogy nem ciki, hanem egyre inkább divatos, épp ezért ajándékötletnek sem utolsó, akár gyereknek, akár felnőttnek keresünk hasznos meglepetést.

Ezt nem gondolják másképp Milánó városában sem: az ott élőknek valóban szívügye, hogy műanyagmentessé tegyék a várost, és minél több fiatalt győzzenek meg arról, hogy a környezettudatosság nemcsak trendi, hanem mára életbevágóan fontossá is vált. Éppen ezért az első tanítási napon (ami Olaszországban szeptember 12-re esik) minden általános és középiskolás kap egy fémből készült kulacsot, aminek használatával jelentősen visszaszorítható a szemétbe kerülő műanyag palackok mennyisége.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

2 di 100.000. Meno 15. #plasticfree #primogiornodiscuola #amomilano

Beppe Sala (@beppesala) által megosztott bejegyzés,

A város első embere, Beppe Sala kiemelten fontosnak tartja a környezettudatosságot, ezért hívta életre ezt a klassz kezdeményezést, melynek keretében 100 ezer kulacs talál majd gazdára. Az újításról Instagram-oldalán is lelkesen posztolt a városatya, aki kezében két kulaccsal állt a kamerák elé, bejegyzésével pedig pár nap alatt több mint 15 ezer kedvelést zsebelt be.

Májusban Milánó egyik kerületében már megajándékoztak 1200 diákot egy-egy kulaccsal, bízva abban, hogy ezzel a nyári szünetben is elejét vehetik a felesleges szemetelésnek. Hasonló elgondolásból a Roma Tre Tudományegyetem és a La Sapienza egyetem hallgatói is ajándékba kapták a kulacsot a fenntartható fejlődésről szóló kampány keretében, aminek célja az volt, hogy hasznos gyakorlati tanácsokkal is ellássák az egyetemistákat.

Milánó polgármestere úgy gondolja, amellett, hogy a felnőttek mutassanak jó példát, kiemelkedően fontos, hogy a gyerekek és a fiatalok minél előbb ráébredjenek arra, hogy kis változtatásokkal is nagy eredményeket lehet elérni, s hogy bolygónk jövője az ő kezükben van. Beppe Sala felhívta rá a figyelmet: a tetemes mennyiségű műanyaghulladék komoly veszélyt jelent a környezetre, ezért is fontos, hogy az iskolások is kivegyék a részüket a műanyag-mentesítésből.

A milánói iskolákban eddig az is nagyban hozzájárult a műanyaghulladék mennyiségének növeléséhez, hogy az italautomatákból csakis palackozott vizet lehetett vásárolni, így hiába szerette volna valaki környezetkímélően oltani a szomját, nem nagyon volt választása. Ennek mostantól vége, a gyerekeknek kiosztott kulacsok végre háttérbe szoríthatják az ásványvizes és üdítős flakonokat – a városatyák legalábbis bíznak ebben.

Beppe Sale azt gondolja: a környezetvédelemre különösen igaz, hogy a szavaknál fontosabbak a tettek, ennek jegyében szervezték az iskolakezdéshez kapcsolódó kulacsakciót is. Elmondása szerint az idei tanévben nem ez lesz az egyetlen nagyszabású zöld megmozdulásuk, támogatóiknak köszönhetően ugyanis több, környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos projekten dolgoznak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top