nlc.hu
Életmód

Több baktérium van a kulacsokban, mint egy WC-ülőkén

A vizes kulacsok több baktériumot tartalmaznak, mint egy vécéülőke

Egészségügyi szakértők figyelmeztettek a palackok nem megfelelő tisztításának és tárolásának kockázataira.

Az újratölthető vizes palackok emberek millióinak a mindennapi élet részévé váltak, és bár jót tesznek a környezetnek, csúnya meglepetés rejtőzhet a palackban.

Az újratölthető palack cipelése nagyszerű módja a hidratálásnak, de kevesen ismerik fel, milyen egészségügyi kockázatokat hordozhatnak magukban.

A waterfilterguru.com tanulmánya szerint az újrafelhasználható vizes palackok átlagosan 20,8 millió kolóniaképző (CFU) baktériumot tartalmaznak, ami 40 000-szer több, mint a WC-ülőkén lévő mikrobák.

„Gyakori tévhit az újrafelhasználható vizes palackok higiéniájával kapcsolatban, hogy mivel általában tiszta vízzel töltjük meg, és csak a saját szánkkal érintkezik, nincs szükség a gyakori tisztításra” – mondja Dr. Donald Grant, vezető klinikus.

Azonban minden alkalommal, amikor iszunk az üvegből, baktériumokat adunk át a kulacsnak, amelyek aztán elszaporodhatnak a tartályban.

„Bármi, ami újrafelhasználható, hajlamos a szennyeződés, por felhalmozódására, és ennek eredményeként a baktériumok felhalmozódására” – mondja Dr. Suhail Hussain magánorvos.

A nehezen elérhető rések – például a kupak belsejében vagy a felhajtható szívószál alatt – szintén penészesedés jöhet létre. De ha például edzőtáskában tároljuk a kulacsot, az felszedheti a baktériumokat a táska belsejéből vagy bármi másból, amit a táska tárol, miközben a baktériumokat a kézből is átvihetjük az üvegbe” – mondja Dr. Grant.

Milyen típusú baktériumok találhatók a vizes palackokban?

Ezek olyan egyszerű fajok lehetnek, mint a streptococcusok és a staphylococcusok, amelyek általában szimbiózisban élnek gazdájukkal (velünk), de problémássá válhatnak, ha felhalmozódnak, vagy ha betegek vagyunk. Az olyan baktériumok, mint például az E-coli – a vizelet- és bélfertőzések gyakori okozói – gyakran megtelepedhetnek a vizes palackban ismételt használat, például a kupak fel- és levétele után.

Ezek a baktériumok számos problémát okozhatnak: gyomorbetegséget, például hasmenést vagy hányást okozhat, de egy másik gyakori baktérium tüdőgyulladáshoz is vezethet.

Dr. Grant figyelmeztet: „Ha a palack belsejében penészképződés van, az allergiás tüneteket okozhat, mint például orrfolyás, tüsszögés vagy vörös és viszkető szem. A tünetek súlyosabbak lehetnek az asztmás betegek tüneteinél.”

Az NHS szerint a streptococcus influenzaszerű tüneteket, torokfájást, skarlát-kiütést, sebeket, fájdalmat és duzzanatot, izomfájdalmakat, valamint hányingert és hányást okozhat.

Milyen gyakran kell kimosni az újrafelhasználható vizes palackot?

„A megbetegedések kockázatának minimalizálása érdekében ideális esetben minden használat után ki kell tisztítani a vizes palackot” – mondja Dr. Grant. A baktériumok száműzéséhez csak meleg vízre és mosogatószerre van szükség. „Töltse meg az üveget forró szappanos keverékkel, és forgassa körbe-körbe, vagy hagyja ázni egy mosószerkeverékben” – tanácsolja Dr. Hussain.

Ha nagyon fertőzött a kulacs, áztassuk a palackot egy éjszakán át fél ecet és fél víz oldatába. Öblítsük ki az üveget, és hagyjuk teljesen megszáradni, mielőtt újra használnánk.

(via)

vizes kulacs

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top