nlc.hu
Otthon

Durva dolgok történnek, ha nem mosod rendszeresen a kulacsodat

Vigyázz! A rosszul tisztán tartott kulacs piszkosabb, mint egy kutya itatótálja

Biztos, hogy szeretnél belőle inni? Lehet, hogy mégis megteszed!
kulacs

Igaz, hogy legtöbbször csak vizet töltünk a kulacsokba, mégsem elég a tisztán tartásához az, hogy egyszer-kétszer kiöblítjük. Ha kávé vagy üdítő is kerül bele, azután tényleg kötelező az alapos mosogatás!

Teljesen természetes, ha olykor te is elbizonytalanodsz, hogy mégis milyen gyakran és mivel lehet alaposan tisztára mosni a kulacsot? Vízzel kilötykölni édeskevés, még akkor is, ha csak vízzel töltöd meg nap mint nap. Bármilyen rémes belegondolni, a fémből, üvegből és műanyagból készült kulacsokban hemzsegnek a mikroorganizmusok, leginkább azért, mert a nedves környezet számukra igazi Paradicsom, és ha ehhez még sötétség is társul, jobbat nem is álmodhatnának.

Igaz, hogy szabad szemmel nem láthatók, mégis jobb, ha tudod, hogy az elnagyoltan tisztított kulacsokban algák, gombák, penész, baktériumok és különféle spórák tanyázhatnak, amiket nem a legegészségesebb elfogyasztani. Ráadásul ezek a potyautasok igencsak ragaszkodnak a lakosztályukhoz, vagyis azzal, hogy folyó vízzel kiöblíted a kulacsodat újratöltés előtt, sajnos nem adhatod ki az útjukat. 

A nem megfelelő tisztítás önmagában is kedvez a kórokozók szaporodásának, és a helyzetet csak tovább rontja, hogy a kulacsot rendszeresen a szánkhoz érintjük, gyakran piszkos kézzel nyúlunk a tetejéhez, sokszor el is felejtjük lezárni ivás után, amivel tovább növeljük az esélyét annak, hogy újabb szennyeződés kerüljön rá.

Ha rozsdamentes acélból készült a kulacsod, töltsd meg félig meleg vízzel, és pár csepp mosogatószerrel. Csavard rá a tetejét, és pár másodpercig rázd fel alaposan úgy, hogy belül mindenhova eljusson a víz. Ezután öntsd ki és öblítsd ki többször sima vízzel, majd fordítsd fejjel lefelé az edényszárítón, és várd meg, hogy teljesen megszáradjon! Ne feledkezz meg a kupak alapos tisztításáról sem!

Ha a kulacsodon az áll, hogy mosogatógépben is mosható, akkor nem kell túlbonyolítani a dolgokat: élj ezzel a lehetőséggel, és amikor bekapcsolod a gépet, tedd bele a kulacsodat is!

Ha vegyszermentesen szeretnéd megtisztítani a műanyagból vagy üvegből készült kulacsodat, akkor engedd tele vízzel, adj hozzá fél evőkanál ecetet és hagyd, hogy a keverék egy éjszakán át tegye a dolgát. Reggel aztán alaposan öblítsd ki meleg vízzel, nem kell attól tartanod, hogy ecetszagú marad a kulacs! Ugyanezt a műveletet kipróbálhatod egy evőkanál szódabikarbónával is, műanyag kulacs vegyszermentes tisztításához ez a legegyszerűbb.

Fontos, hogy ha a kulacsod alumíniumból készült, akkor se ecetet, se szódabikarbónát ne használj a tisztításához, mert a kulacs színe láthatja kárát, és mattá változhat.

Mindegy, hogy miből készült a kulacsod, az alapos tisztításhoz legjobb beszerezned egy üvegmosó kefét, azzal az alját is könnyen eléred, és a falát is jól le tudod takarítani.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top