nlc.hu
Szabadidő

Újratölthető palack tisztán tartása

Rossz szagú az újratölthető kulacsod? Itt a megoldás!

Fintorba rándul az arcunk, amikor beleiszunk kedvenc kulacsunkba? Ez gyakran előfordul, a megoldás pofonegyszerű! Palackunk csupán egy kevés törődést igényel.

Az egyszer használatos műanyag palackok és poharak óriási mennyiségű szemétet termelnek, és hosszú idő alatt sem bomlanak le. Ez ellen remek környezetvédelmi hozzájárulás részünkről, ha újratölthető palackokat használunk. Ezáltal nem csak a környezetnek tehetünk jót, de még más előnyökkel is jár, ha lecseréljük a műanyag palackokat.

Balra műanyagpalackok kupaca, jobbra újratölthető kulacs.

A környezet érdekében minél hamarabb mondjunk le a műanyag palackokról

Ezek a kulacsok azonban hajlamosak arra, hogy nagyon hamar kellemetlen szaguk legyen. Szükséges a gyakori tisztítás, na meg az sem mindegy, hogy mit tartunk bennünk. Cikkünkből kiderül, hogyan vigyázhatunk kulacsainkra, hogy a lehető legtovább éljenek.

Miért használjunk újratölthető palackokat?

A környezettudatosság mellett pénztakarékos megoldás lehet az újratölthető palack használata. Bár ezeknek a kulacsoknak a kezdeti költsége magasabb lehet, hosszú távon pénzt takaríthatunk meg, mivel nem kell folyamatosan új palackokat vagy üdítőket vásárolnunk. Hálás lesz egészségünk is, ha üdítőfogyasztás helyett a víz mellett döntünk. Ráadásul egyre több helyen találhatunk ivókutakat, így mindig lehet nálunk friss víz.

A műanyag palackokból való ivásnak vannak további egészségügyi kockázatai is. Bizonyos körülmények között a műanyagból származó káros anyagok a vízbe vagy az italokba kerülhetnek. A többször használatos kulacsok használata lehetővé teszi, hogy ellenőrizhessük a kulacsból származó anyagok minőségét. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy BPA-mentes palackot vásároljunk!

Hogyan takarítsuk meg a kulacsot, ha bebüdösödik?

Mint a legtöbb dolog tisztításában, itt is a rendszeresség a nyerő. A legjobban úgy akadályozhatjuk meg a kellemetlen szagok kialakulását, ha rendszeresen tisztítjuk. Használjunk meleg vizet, és mosogatószerrel mossuk ki alaposan a kulacs belsejét, majd alaposan öblítsük ki.

Ha a kulacs még mindig szagos, próbáljuk meg a szódabikarbónás tisztítást. Töltsük meg a kulacsot meleg vízzel, adjunk hozzá egy evőkanál szódabikarbónát, és rázzuk össze. Hagyjuk állni egy órán keresztül, majd alaposan öblítsük ki.

A citromlé vagy az ecet is hatékony lehet a szagok eltávolításában. Öntsünk egy kevés citromlevet vagy ecetet a kulacsba, majd hagyjuk állni egy ideig. Utána alaposan öblögessük ki.

Két újratölthető kulacsot tartó emberek, közeli kép.

Sok modell közül választhatunk, hogy megtaláljuk a számunkra ideális kulacsot

Tippek a kulacs tisztán tartásához:

  1. Ne hagyjuk a kulacsot napfényben: ha hosszú ideig hagyjuk a kulacsot a napon, az felmelegedik, és így elősegíthetjük a baktériumok szaporodását. Próbáljuk meg árnyékban vagy hűvös helyen tartani.
  2. Ne hagyjunk benne italt sokáig: a hosszú ideig kulacsban tartott folyadék is elősegítheti a kellemetlen szagokat és a baktériumok szaporodását. Mindig próbáljuk meg időben kitölteni és elfogyasztani a kulacs tartalmát.
  3.  Rendszeres cserék: idővel a többször használatos kulacs is elkopik és megsérülhet. Érdemes rendszeresen ellenőrizni, és ha szükséges, cserélni.

A többször használatos kulacsból való ivás nemcsak a környezetvédelem és a pénztakarékosság szempontjából fontos, hanem az egészségünkre is jó hatással lehet. Ennek érdekében mindig gondoskodjunk róla, hogy a kulacs mindig tiszta és szagtalan legyen.

(Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top