Gasztro

Ezért ne tedd az uborkát és a padlizsánt a hűtőbe!

Tudod, hova kell tenni a paradicsomot? És hogy mikor kell lefagyasztani a málnát?

A bevásárlás elpakolásánál nemcsak bedobálunk mindent a hűtőbe, ahogy esik, úgy puffan alapon, hanem szépen át kell gondolni az ételek helyét, hogy minél tovább frissek maradjanak. Főleg igaz ez a zöldségekre és gyümölcsökre, melyek könnyebben romlanak, vagy vesztenek ízük intenzitásából. Hogy minél kevesebbet kelljen kidobni az ételekből, kövesd ezt az útmutatót.

1. Ne tedd a paradicsomot a hűtőbe!

Automatikusan bepakoljuk a paradicsomot is a zöldséges rekeszbe, pedig a hűtéstől elveszti a zamatát. A Kaliforniai Egyetemen végzett kutatások szerint a hűtött paradicsom megkásásodik, veszít a színéből és ízéből. Ezért az a legjobb, ha egy konyharuhával letakarva tartjuk a konyhában.

2. Ne tedd a dinnyét a hűtőbe!

A dinnyét leginkább azért szoktuk a hűtőbe tenni, mert hidegen sokkal jobban esik nyáron. De az igazság az, hogy a dinnye is veszít a zamatából, ha három napnál tovább tároljuk a hűtőben. A javaslat szerint naptól védett helyen, de szobahőmérsékleten kell tartani, és pár nap alatt mind megenni.

3. Ne tedd a cukkinit a hűtő leghidegebb részére!

Kényes zöldség a cukkini, nem szereti a nagyon hideget és a nedvességet. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy tekerjük papírtörlőbe, és úgy helyezzük a zöldségtároló rekeszbe, majd öt napon belül használjuk fel.

hűtő zöldség gyümölcs

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

4. Ne tedd az uborkát és a padlizsánt a hűtőbe!

Az uborka és a padlizsán akkor őrzi meg a legjobban az ízét, ha szobahőmérsékleten tároljuk, mert tíz fok alatt már sérülnek és elszíneződnek. Ki gondolta volna? Ráadásul hat napon belül mindkettőt el kell fogyasztani, ha jót akarunk magunknak.

5. Ne várj túl sokáig, ha málnát akarsz fagyasztani!

Bár már nincs málna- és eperszezon, de jó eltenni jövő nyárra a tippet, miszerint akkor érhetjük el a legjobb eredményt a bogyós gyümölcsök fagyasztásával, ha leszedés után két-három napon belül kerülnek a mélyhűtőbe. Az áfonya egyedül kivétel, mert akár tíz napot is kibír fagyasztás előtt teljes pompájában.

6. Ne tedd egymás mellé a zöldséget és gyümölcsöt!

Csábító, hogy a hűtő rekeszébe beömlesszük a salátát és az almákat, de nem jó ötlet. A gyümölcsöket ugyanis olyan anyaggal tartósítják, ami romlandóbbá teszi a zöldségeket. És mindig figyelni kell arra is, hogy a gyümölcsöket ne lezárt dobozban tároljuk, mert akkor sokkal gyorsabban elrohadnak.

7. Ne tárold a répát zacskó nélkül a hűtőben!

Nemcsak a répát, de minden gyökérzöldséget érdemes bezacskózni, amikor hűtőbe teszed, hogy ne veszítsen a nedvességéből. Ide tartozik például az édesburgonya, a fehérrépa, a gyömbér, a hagyma és a retek. A zacskó persze nem kell hogy műanyagból legyen, ugyanolyan hatékonyak a vászonzsákok is, így még a környezetet is védheted.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top