Céklaleves
Hozzávalók:
- 35 dkg pucolt cékla
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 dl főzőtejszín
- só, frissen őrölt bors
- 1 teáskanál frissen tört római kömény
- fél dl olívaolaj
- 4 teáskanál tejföl
Elkészítés:
A hámozott céklát vágjuk egészen apró kockákra, dinszteljük 5-10 percet az olívaolajon, majd öntsük fel 1 liter vízzel, adjuk hozzá a római köményt. Lefedve főzzük puhára a céklát. Mikor megfőtt, turmixoljuk le a levest, sózzuk, borsozzuk, keverjük el benne a tejszínt, majd tálaljuk tányéronként teáskanálnyi tejföllel.
Almás sütőtökleves
Hozzávalók:
- 40 dkg sütőtök (tisztított mennyiség)
- 1 nagy alma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kis gerezd fokhagyma
- 2 dl kókusztej
- 1 evőkanál mascarpone (tejszínnel helyettesíthető)
- 3 dkg vaj
- 1 teáskanál curry fűszerkeverék (enyhe)
- tengeri só, frissen őrölt bors
Kockázzuk apróra a hagymát, kevés vajon dinszteljük meg, a végén adjuk hozzá a curry fűszerkeveréket és a zúzott fokhagymát. Adjuk hozzá a felkockázott tököt, a hámozott, felkockázott almát. Öntsük fel fél liter vízzel, sózzuk, főzzük puhára a tököt. Körülbelül 10-15 perc főzés után turmixoljuk le a levest, keverjük hozzá a mascarponét és a kókusztejet. Frissen vágott snidlinggel, pirított mogyoróval vagy szezámolajjal tálaljuk.
(Nyitókép: iStock)