Gasztro

Jamie Oliver így táncolna vissza a szakadék széléről

Nem sokkal cége csődje előtt hatalmas összegű osztalékot vett fel a sztárséf.

Májusban csődöt jelentett a Jamie Oliver brit sztárséf birtokában lévő Jamie’s Italian étteremlánc és több más, szintén a tulajdonában lévő vendéglátóhely.

Most kiderült, kevesebb mint öt hónappal a csőd előtt a szakács 5,2 millió fontot (1,83 milliárd forintot) vett ki vállalata 2018-as nyereségéből – írja a Napi.hu.

A nyilvánosságra került adatok szerint a múlt év végén már látszottak a gondok: az árbevétel 43,5 millió fontra nőtt, ám az adózás előtti nyereség majdnem felére, 7,8 millió fontra csökkent. Utóbbi hátterében egy egyszeri veszteség állt, a vendéglőket üzemeltető üzletág csaknem tízmillió font egyszeri leírására kényszerült.

A májusban fizetésképtelenné vált cég kénytelen volt bezárni szinte mindegyik egységét az Egyesült Királyságban – beleértve a 15 londoni éttermet –, valamint a barcelonai vendéglőket.

Tavaly még 4,8 millió font friss tőkét pumpáltak az éttermekbe, de ez sem segített, hogy talpon maradjanak. A cégadatok szerint egymillió fontba került az elbocsátott alkalmazottak kifizetése.

Jamie Oliver augusztusban jelentette be, hogy etikus vállalattá szeretné tenni cége maradékát. Ez azt jelenti, hogy egyenlő hangsúlyt kap az emberek elégedettsége, a bolygó védelme és a profitszerzés.

(Kiemelt kép: David Sandison / dpa)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top