A cékla ősztől egészen tél végéig remek vitamin-, rost- és ásványianyag-forrás. Sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez, de vasból és magnéziumból is sokat vehetünk magunkhoz a fogyasztásával. Értékes antioxidánsok, flavonoidok és folsav teszi igazán egészségessé ezt az őszi zöldséget. A cékla levének fogyasztásával szintén magunkhoz vehetjük ezeket a jótékony összetevőket, arra azonban mindenképp érdemes odafigyelni, hogy tiszta, bio céklalé kerüljön a poharunkba! A népi gyógyászatban hatékony vérképzőnek tartották, a modern klinikai vizsgálatok pedig be is bizonyították, hogy a cékla segít a vörösvérsejtek regenerálásában és termelésében. A legtöbben csak savanyúságként fogyasztják, pedig ennél jóval több van benne.
Almás céklasaláta
Hozzávalók
- 25 dkg puhára főtt cékla
- 1 nagyobb alma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 kis pohár joghurt
- 2-3 ek. tejszín
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
- A reszelő legnagyobb lyukú oldalán reszeld le a céklát és a meghámozott, kimagozott almát, majd alaposan forgasd össze.
- A joghurtban keverd el az áttört fokhagymát és add hozzá a lereszelt céklához. Ízlés szerint sózd és borsozd, majd gazdagítsd pár evőkanál tejszínnel.
- Pár órára tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Sült csirke, kacsa vagy hal mellé mindenképp próbáld ki
Céklahumusz
Hozzávalók
- 20 dkg puhára főtt cékla
- 115 g puha csicseriborsó
- 2 ek. szezámkrém (azaz tahini)
- 1/2 citrom leve
- 1 csipet só
- 1 kk. őrölt kömény
- 2 ek. olívaolaj
Elkészítés
- Vágd kisebb darabokra a céklát, és turmixold össze a többi hozzávalóval. Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá még egy kis olívaolajat vagy vizet.
- Vendégváró falatkákat vagy gyors harapnivalót is készíthetsz belőle, frissen szelt avokádóval, száraz serpenyőben pirított szezámmaggal vagy csírákkal a tetején.
De jó a dió!
A dió kedvező összetételben tartalmaz fehérjéket, telítetlen zsírokat, szénhidrátot, valamint ásványi sókat és vitaminokat, mégsem örvend akkora népszerűségnek, amekkorát megérdemelne. Magas energia- és kalóriatartalma miatt tökéletes választás a vérszegényeknek, a fokozott szellemi vagy fizikai terhelésnek kitett embereknek, de a kisebbek számára is hasznos, mivel támogatja a gyerekek növekedését és csontfejlődését. Kevesen tudják róla, hogy jó hatással van a hormonháztartásra, növeli a szexuális vágyat – nem véletlenül tekintenek rá afrodiziákumként is. A benne rejlő esszenciális zsírsavak csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét a vérben, jótékonyan hatnak a szív- és érrendszerre. A legújabb kutatások szerint rendszeres fogyasztásával csökkenthető az infarktus és az agyvérzés kockázata is. Sajttal, almával, körtével, fügével vagy mézzel szinte észrevétlenül elropogtathatjuk a napi adagunkat, de azoknak, akik vigyáznak a vonalaikra, jobb nem túllépni az egy zárt ökölnyi mennyiséget a dietetikusok szerint.
Klasszikus Waldorf-saláta
Hozzávalók
- 1 nagy vagy 2 kisebb fej zeller
- 2-3 savanykás alma
- 20 dkg dió
- 2 ek. citromlé
- 2 ek. majonéz
- 2 ek. natúr joghurt
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés
- Az almát és a zellert hámozd meg, az alma magházát vágd ki, aztán vágd mindkettőt vékony pálcikákra és locsold meg citromlével, hogy meg ne barnuljon.
- Enyhén sózd, borsozd, és keverd össze a joghurttal hígított majonézzel. Alaposan forgasd össze, hogy az öntet szép vékonyan bevonjon minden szál zöldséget.
- A diót nagyobb darabokra vágva pirítsd meg száraz serpenyőben, és keverd a kész salátába. Tálalás előtt tedd hűtőbe legalább 2 órára.
Kéksajtos penne dióval és körtével
Hozzávalók
- 30 dkg gorgonzola (vagy más kéksajt)
- 15 szem dió
- 4 körte
- 3 dl tejszín
- 40 dkg penne tészta
Elkészítés
- A tésztát lobogó, sós vízben főzd meg a csomagoláson feltüntetett idő alatt. Közben száraz serpenyőben pirítsd meg a diót és tedd félre.
- A meghámozott körtét vágd vékony szeletkékre, a serpenyőben olvaszd meg a gorgonzolát, keverd hozzá a tejszínt, forgasd össze, és a végén tedd bele a körteszeleteket.
- Öntsd a szószt a tésztára, és jól keverd össze vele, hogy mindenhol bevonja, végül gazdagon szórd meg pirított dióval.
Tök jó, hogy ősz van!
A sütőtöknek nagyon magas a víztartalma (elérheti akár a 92 százalékot is), rendkívül gazdag rostokban, és igazi vitamin, illetve ásványi anyag bomba. Található benne A-, többféle B-, valamint C-, E-, és K-vitamin, rengeteg káliumot rejt, de bővelkedik foszforban, magnéziumban, szelénben, cinkben, vasban, kalciumban és mangánban, ezért nagyon egészséges, sőt még szépít is! Még két hasznos anyagot rejt magában, amit érdemes külön kiemelni: értékes Omega-3 zsírsavakhoz és béta-karotinhoz is juthatunk a fogyasztásával. Ez utóbbi elősegíti, hogy az A-vitamin beépüljön a szervezetbe, és védi a bőrt a környezeti ártalmaktól, sőt még az öregedést is lassíthatja. Nem csak a testnek kedveskedik értékes összetevőivel, hanem a hangulatunkra is nagyon jó hatást gyakorol, ami lássuk be, a hideg és csapadékos időszakban mindannyiunknak jól jön. Hozzájárul a nyugodt és pihentető alváshoz, így természetes segítő lehet idegesség, lehangoltság, álmatlanság esetén is.
Sütőtökös sós „cappuccino”
Hozzávalók
- 400 g hámozott sütőtök
- 200 g burgonya
- 1/2 l zöldségleves
- 1 póréhagyma
- 2 rozmaringág
- 5 ek. olívaolaj
- só és bors ízlés szerint
A „tejhabhoz”
- 160 g krémsajt
- 250 ml habtejszín
- 2 ek. mandulaforgács
- 2 ek. szilvalekvár
Elkészítés
- A meghámozott és magjától megszabadított sütőtököt vágd kockákra, mosd meg a burgonyát, hámozd meg, és darabold fel. A póréhagymát is tisztítsd meg, és vékonyan szeleteld fel.
- Egy edényben hevítsd fel az olajat, kissé fonnyaszd meg rajta a hagymát, majd add hozzá a sütőtököt és a burgonyát.
- Szórd rá a felaprított rozmaringot, párszor keverd át, majd öntsd fel a zöldséglevessel.
- Ha a zöldségek megpuhultak, húzd félre a tűzről és hagyd kihűlni. Turmixold össze, majd sóval és borssal ízesítsd.
- Ezután készítsd el a „tejhabot”: keverd habosra a krémsajtot és a tejszínt (kóstolás után egy egész pici sót tehetsz hozzá, ha hiányérzeted lenne).
- Töltsd poharakba a sütőtökös krémet, kanalazd a tetejére a tejszínes krémsajtot, majd díszítsd egy kevés szilvalekvárral és szórd meg (pirított) mandulaforgáccsal.
Sütőtökös-almás morzsasüti
Hozzávalók
a morzsához
- 160 g liszt
- 100 g vaj
- 100 g nádcukor
- 1 csipet só
- 1 csipet szódabikarbóna
a töltelékhez
- 25 g vaj
- 800 g hámozott és magjától megszabadított sütőtök
- 3 alma
- 60 g nádcukor
- 5 g fenyőmag vagy mandula
- 1 kis pohár frissen facsart gyümölcslé (például narancs vagy alma)
- fahéj ízlés szerint
Elkészítés
- Először a tölteléket készítsd el: olvaszd fel a vajat egy edényben, majd add hozzá a kis kockákra vágott sütőtököt és az almát.
- Szórd meg a nádcukorral, keverd bele a fenyőmagot vagy a mandulát, öntsd fel a gyümölcslével és fűszerezd fahéjjal.
- Amíg a sütőtök és az alma puhul (nem kell teljesen puhára főzni őket), gyors mozdulatokkal gyúrj morzsás tésztát a jéghideg vajból, a szódabikarbónával elkevert lisztből és a cukorból.
- Kanalazd egy tálba vagy kivajazott tepsibe a sütőtökös-almás keveréket, majd morzsold a tetejére a vajas tésztát. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe és süsd 45 percig.