Hétvégi menü: végre itt a batátaszezon!

Belső Olga | 2019. Október 18.
Csípős batátakrémlevessel kezdjük a menüt, majd pirított mandulás csirkemellel folytatjuk, hozzá természetesen sütőben sült batátát eszünk. A desszert rumos-szilvás crumble lesz.

Van itt nálunk A Batátás Ember, aki egész évben árulja a piacon a saját termésű édesburgonyáját. Összesen hatféle szerepel a kínálatában, és soha nem fogy ki belőlük, most meg pont eljött a batátabetakarítás és vele együtt a bőség ideje. Mi másról is szólhatna ez a hétvége, mint az édesburgonyás ételekről?

Elmentem tehát hozzá a piacra, és vásároltam az izgalmak kedvéért lila batátát – ebből készült a leves. Oké, meglehetősen bizarr kinézete lett, de hát az izgalom az élet sója. Aztán, vásároltam fehér batátát is, abból, aminek mogyorós bukéja van, és kaptam még ajándékba, kóstolónak a másik fajtából, a gesztenyeízűből is. És hát, bevallom nagy pironkodva, itthon is termett némi batáta a sárga fajtából, ami szintén nagyon finom, az is belekerült a hétvégi ebédbe. Sárga batátát nem veszek, de nem azért, mert van (annyi azért nem termett), hanem mert a gyerekek szerint olyan, mint a sütőtök, akkor meg inkább sütőtököt veszek harmadannyiért.

Mandulás csirke sült batátával (Fotó: Belső Olga)

Recepteket Váncsa Istvánnál találtam, mostanában kicsit nehéz nekem elszakadni az 1001 recept című szakácskönyvétől. A menüsor csípős édesburgonya-levessel kezdődik, majd mandulás pirított csirkemell következik. A desszert rumos-fahéjas szilvás crumble lett – ez így együtt mennyei!

Csípős édesburgonya-leves

Tulajdonképpen ez is csak egy sima krémleves lenne, ha nem lennének ennyire ünnepiek a hozzávalók és persze a végeredmény is. Persze semmi különösre nem kell gondolni, de természetesen – mivel Váncsa-receptről van szó – nem vizet használunk, hanem alaplevet, én konkrétan libalevest, mert az volt a mélyhűtőben. Ugyanakkor más alapléből is jó lesz, az eredeti javaslat például szárnyasalaplé. Ha te is lila batátából készíted, húzz gumikesztyűt a tisztításához!

Batátakrémleves lila édesburgonyából (Fotó: Sós Borbála)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A levest felforrósítjuk, közben meghámozzuk, és kockákra vágjuk a batátát. Beletesszük a levesbe, és puhára főzzük. Ha kész, botmixerrel pépesítjük.
  2. Beletesszük a többi hozzávalót, együtt főzzük még negyed órán át, kóstoljuk, ha kell, utánsózzuk. Tetején apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Mandulás pirított csirkemell sült édesburgonyával

Az eredeti recept nem ad meg köretet a húshoz, amit én úgy értelmeztem, hogy szabad kezet kaptam, tehát nyilván sütőben sült batáta lesz hozzá. Nem bántam meg, a finom hagymás-boros-mandulás csirke ízét tökéletesen kiegészítette a sült édesburgonya. Ez a recept egyébként azért tetszett meg annyira, mert szégyentelenül sok vaj kell hozzá, és mint tudjuk, attól olyan finom minden francia étel. Azt persze nem tudom, hogy ez francia-e (gyanús), de hogy finomnak nagyon finom, az biztos.

Mandulás csirkemell (Fotó: Sós Borbála)

Hozzávalók

A körethez

Elkészítés

  1. Előkészítjük a csirkemelleket: a feleket három darabra vágjuk. Nagyjából egyforma vastagok legyenek, hogy egyszerre készüljenek el.
  2. Egy tányérban összekeverjük a lisztet, a sót (annyit, amennyit gondolunk, hogy rászórnánk a csirkemellre) és a borsot, és ebben a mixtúrában meghempergetjük a húst.
  3. Egy megfelelő méretű serpenyőben kb. négy evőkanál vajat hevítünk, és lassú tűzön, óvatosan megsütjük a csirkék mindkét oldalát. Félidőben rálocsoljuk a citromlevet, lefedjük, és készre pároljuk.
  4. Kiszedjük a húst, a serpenyőbe további két evőkanál vajat teszünk, és beletesszük a mandulát, megpirítjuk. Közben apróra vágjuk a hagymát, azt is hozzáadjuk, meg a fokhagymát is összezúzva. Még egy percig pároljuk, majd hozzálocsolunk öt evőkanál fehérbort (én száraz traminit használtam, jó lett), és beleteszünk még két evőkanál vajat. Visszatesszük a csirkét, összemelegítjük, kész.
  5. A körethez a batátát meghámozzuk, kockára vágjuk, sózzuk, locsolunk rá olívaolajat, összeforgatjuk, és betoljuk a sütőbe. Akkor jó, ha belül puha, kívül pedig itt-ott gusztusosan karamellizálódtak az élek. Ezzel több dolgunk nincs is, tálalhatunk.

Rumos-szilvás crumble

Rafinált főétel után egyszerű desszert dukál, méghozzá egy morzsasüti. Azért nem kell megijedni, az íze mesés lesz, főleg azoknak, akik szeretik a fahéjas-rumos ízkombinációt, különösen szilvával. A morzsasütit egyébként nagyon könnyű izgalmassá tenni, lehet játszani az állagával is, például ha teszünk bele zabpelyhet, amit olyan jó elrágcsálni, vagy zabpehely alapú müzlit, és akkor még olyan ízletes meglepetések is előbukkanhatnak időnként, mint egy szem mogyoró, mazsola vagy mandula, esetleg egy kókuszforgács, attól függően, hogy milyen müzlit használtunk.

Szilvás crumble (Fotó: iStock)

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, feldaraboljuk.
  2. Elkészítjük a morzsát: a puha vajat, a lisztet, a cukrot és a müzlit összeöntjük egy tálba, és összemorzsoljuk. Ha van robotgépünk, bízzuk rá nyugodtan a feladatot.
  3. Egy tűzálló tál aljára szórjuk le a szilvát, locsoljuk meg rummal, szórjuk meg fahéjjal. Simítsuk el a tetején a morzsát, majd küldjük be a 180 fokra előmelegített sütőbe. Akkor van készen, amikor a süti szélén felbugyog a gyümölcs leve. Langyosan tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

Exit mobile version