Az ember lányával nagyjából kétnaponta fordul elő az, hogy nincs ideje órákon át főzőcskézni, mégis szeretne meleg ételt tenni a családi asztalra, ráadásul olyat, amit még a gyerekek is hajlandók megenni. Na, pontosan ilyen alkalmakra való a pofonegyszerű, viszont isteni finom sajtos makaróni, amit villámgyorsan össze tudunk dobni, és minden héten követelni fogja a család.
Ez a villámfogás még az angol sztárséf, Jamie Oliver fantáziáját is megmozgatta, és egy kis csavarral kreált belőle egy izgalmas, négysajtos változatot, ami után tuti megnyaljuk majd mind a tíz ujjunkat. A híres szakács, aki aztán bármilyen fogást izgalmassá tud tenni, imádja ezt az egyszerű, de nagyszerű, mindössze 30 perces tésztaételt. Lássuk, hogy készül a sajtos makaróni Jamie módra!
Hozzávalók (6 személyre)
- 500 g makaróni
- olívaolaj
- fél csokor (15 g) friss oregánó vagy majoranna (természetesen a szárított is megteszi)
- 100 g reszelt parmezán
- 75 g mascarpone
- 75 g reszelt fontina vagy taleggio sajt
- 1 mozzarella
- 1 szem szerecsendió
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Közben főzzük elő a makarónitésztát sós vízben úgy, hogy a csomagoláson jelzett elkészítési idő lejárta előtt 2 perccel levesszük a tűzről, majd szűrjük le, de a főzővízből tegyünk félre egy fél pohárnyit.
- A fél csokor oregánó vagy a majoranna leveleit (amelyiket jobban kedveljük) szedjük le a szárról, és egy serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk egy percig. Ezután öntsük az előfőzött makarónit a fűszeres olajhoz, és adjunk hozzá 2-3 kanállal a tészta főzővizéből, forgassuk át az egészet a serpenyőben, majd adjuk hozzá a mascarpone és a fontina vagy taleggio sajtokat, illetve 75 grammot a parmezánból is.
- Ezután kevergessük a tésztát a serpenyőben közepes lángon addig, amíg az összes sajt meg nem olvad. Ha szükséges, adhatunk még hozzá a főzővízből, hogy igazán krémes állagot kapjunk. Fűszerezzük sóval és frissen őrölt borssal, majd az egészet öntsük át egy tűzálló tálba.
- A tészta tetejére reszeljük rá a szerecsendió negyedét, tépkedjük rá a mozzarellát, és szórjuk rá a maradék parmezánt. Ezután mehet az előmelegített sütőbe, ahol mindössze 10 percig kell sütni, az utolsó pár percre kapcsoljuk be a grillfokozatot, hogy szép aranybarnára süljön a tészta tetején a sajt.
Már tálalhatjuk is a gyerekeknek, akiknek a lakásban terjengő sült sajt illatától már a nyál is összefutott a szájukban, és tűkön ülve várják a sajtos makaróni Jamie-féle változatát.