Gasztro

Jamie Oliver buján szaftos sajtos makarónija után megnyalod mind a tíz ujjadat!

A fűszereket megpirítja, a sajtot beleolvasztja és végül rásüti, és még így is elkészül fél óra alatt.

Az ember lányával nagyjából kétnaponta fordul elő az, hogy nincs ideje órákon át főzőcskézni, mégis szeretne meleg ételt tenni a családi asztalra, ráadásul olyat, amit még a gyerekek is hajlandók megenni. Na, pontosan ilyen alkalmakra való a pofonegyszerű, viszont isteni finom sajtos makaróni, amit villámgyorsan össze tudunk dobni, és minden héten követelni fogja a család.

Szaftos, illatos és ellenállhatatlan (Fotó: iStock)

Ez a villámfogás még az angol sztárséf, Jamie Oliver fantáziáját is megmozgatta, és egy kis csavarral kreált belőle egy izgalmas, négysajtos változatot, ami után tuti megnyaljuk majd mind a tíz ujjunkat. A híres szakács, aki aztán bármilyen fogást izgalmassá tud tenni, imádja ezt az egyszerű, de nagyszerű, mindössze 30 perces tésztaételt. Lássuk, hogy készül a sajtos makaróni Jamie módra!

Hozzávalók (6 személyre)

  • 500 g makaróni
  • olívaolaj
  • fél csokor (15 g) friss oregánó vagy majoranna (természetesen a szárított is megteszi)
  • 100 g reszelt parmezán
  • 75 g mascarpone
  • 75 g reszelt fontina vagy taleggio sajt
  • 1 mozzarella
  • 1 szem szerecsendió
  • tengeri só
  • frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Közben főzzük elő a makarónitésztát sós vízben úgy, hogy a csomagoláson jelzett elkészítési idő lejárta előtt 2 perccel levesszük a tűzről, majd szűrjük le, de a főzővízből tegyünk félre egy fél pohárnyit.
  2. A fél csokor oregánó vagy a majoranna leveleit (amelyiket jobban kedveljük) szedjük le a szárról, és egy serpenyőben, kevés olívaolajon pirítsuk egy percig. Ezután öntsük az előfőzött makarónit a fűszeres olajhoz, és adjunk hozzá 2-3 kanállal a tészta főzővizéből, forgassuk át az egészet a serpenyőben, majd adjuk hozzá a mascarpone és a fontina vagy taleggio sajtokat, illetve 75 grammot a parmezánból is.
  3. Ezután kevergessük a tésztát a serpenyőben közepes lángon addig, amíg az összes sajt meg nem olvad. Ha szükséges, adhatunk még hozzá a főzővízből, hogy igazán krémes állagot kapjunk. Fűszerezzük sóval és frissen őrölt borssal, majd az egészet öntsük át egy tűzálló tálba.
  4. A tészta tetejére reszeljük rá a szerecsendió negyedét, tépkedjük rá a mozzarellát, és szórjuk rá a maradék parmezánt. Ezután mehet az előmelegített sütőbe, ahol mindössze 10 percig kell sütni, az utolsó pár percre kapcsoljuk be a grillfokozatot, hogy szép aranybarnára süljön a tészta tetején a sajt.

Már tálalhatjuk is a gyerekeknek, akiknek a lakásban terjengő sült sajt illatától már a nyál is összefutott a szájukban, és tűkön ülve várják a sajtos makaróni Jamie-féle változatát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top