Gasztro

Van élet a kotyogós kávén túl – A Nespresso Masterclass kávékurzusán jártam

Megújult a Nespresso hűségprogramja, mi pedig meghívást kaptunk egy kávés eseményre, ahol sok újdonságot tudtunk meg a tej és a kávé házasságáról.

Gyerekkoromból élénken emlékszem a reggelekre, amiket körbelengett a kávé illata, hiszen a szüleim szerették ezzel indítani a napot. A gáztűzhelyre helyezhető kotyogós kávéfőző, később pedig a filteres kávéfőző volt a favorit. Mindig volt otthon kávé, és persze én gyerekként is szerettem kivenni a részemet ebből a szeánszból, amit állandóan láttam a felnőtteknél. Nekem a Maci kávé jutott tejjel, ők pedig itták az erős feketéjüket. Sok időnek kellett eltelnie mire a cikóriakávés élményeim után végre rátaláltam az igazi kávé ízére. Valamikor a főiskolán történhetett meg ez, a vizsgaidőszakban sokszor menekültem kávézókba tanulni, jegyzeteket írni, és így próbáltam ki egyre több és többféle kávét. Persze valahogy mindig leragadtam a tejes kávéknál, a cappuccinóknál: nálam a lényeg, hogy a kávéhoz öntsenek jóóóóóóó sok tejet, mert magában nekem túl erős és karakteres ízű a fekete. 

A Nespresso Masterclass kávés kurzusa pont a tej és a kávé szerelméről szól, így amikor meghívtak boldogan vetettem bele magam az eseménybe, amit az Andrássy úti Nespresso üzletbe tartottak meg. Az eseményen egy profi barista mesélt nekem és a többi résztvevőnek arról, hogy a tej és a kávé története mennyire fonódott össze a történelem során. Már Krisztus születése előtt 600 évvel is ittak kávét Etiópiában, ahonnan egyébként a kávé származik. Persze előbb az etiópok rájöttek, hogy a pörkölés után a kávé rengeteg csodás aromát (nagyjából 800-900 aromáról beszélünk) tartalmaz, így a forró vízzel leöntve a darált, megpörkölt kávészemekből mennyei ital készíthető. Az első feljegyzések szerint a kávét akkor még vaj hozzáadásával „hígították”, ezek voltak az első tejeskávék igazi ősei. Azóta eltelt több ezer év, és a kávéipar is fejlődött. Ma már elképesztően sokféle elkészítési módját ismerjük a kávénak, de a tejes italok fogyasztása egyre csak növekszik. 

Az egyórás kávékurzuson megismerkedtünk a tejeskávé eredetével, és háromféle kapszulát próbálhattunk ki tejjel. Volt a résztvevők között egy növényi tejet fogyasztó hölgy is, így a baristánk sokat mesélt arról, hogy milyen növényi italból, illetve milyen tejből (1,5 %-os a legjobb!) érdemes a kávénkat elkészíteni, ha igazi ízélményt szeretnénk. A háromféle kapszula (Chiaro, Scuro, Corto) háromféle ízélményt adott. Kipróbáltuk tej nélkül és természetesen tejjel is az elkészült kávékat, de én a tejes változatra szavaztam, ahogy a többiek is. 

A három kipróbált kávé kapszulánk

A három kapszula és a hozzá adott tejfélék különböző mennyisége eléggé intenzív élményt adott. Nagyon érdekes volt megtapasztalni, hogy mennyire kijön egyes ízeknél a kávé keserűsége, pörköltsége. A kávék kóstolgatása közben egy kicsit én is baristának éreztem magam, és erre rásegített az is, hogy minden kapszuláról és a benne lévő kávéról kaptunk egy kis tájékoztatást a baristánktól, aki nagyon szakszerűen vezette végig a kurzust. Közben beszélgettünk a saját egyéni kávézási szokásainkról is. Kiderült, hogy van, aki nem tudja meginni a kávéját cukor nélkül, van, aki szintén tejeskávé-rajongó, mint én, mások pedig azzal küzdenek, hogy megtalálják azt a legjobb növényi tejet, amiből szép tejhabot készíthetnek. A kávék között megkóstolhattuk a Nespresso desszertjeit is, a szőke csokoládé nagy kedvence lett mindenkinek, de én a mandulás sütiből tudtam volna még nagyjából 2 kilót befalni a kávék között. 

Én ilyen szép tejhabot kaptam a Nespresso baristájától

Nagyon jó élmény volt ez az egyórás kávés kurzus, mert végre úgy kóstolgathattam kávékat, hogy megismerhettem a tejes ízesítés előtti állapotot is, és megtudtam, hogy mennyi minden múlik a hozzáadott tej minőségén is. Bár a családban van Nespresso készülék, ezeket a kapszulákat még nem kóstoltam, de új kedvencet avattam, így ha igazán finom tejes kávéra vágyok, akkor már tudom, hogy melyik kapszulához kell nyúlnom.

A kávékurzuson azt is megtudtam, hogy a Nespresso új hűségakciót hirdetett Nespresso & You néven és annak az egyik eseménye ez a Masterclass kávékurzus, amin én is részt vettem. Az ingyenes és különleges havi eseményekre a Nespresso klubtagok tudnak jelentkezni a Nespresso oldalán. A tej és a kávé alkímiája kurzus (ezen vettem én részt) után már lehet jelentkezni a novemberi kurzusra, ami Ünnepi kávérecept – kávékészítés skandináv stílusban címet kapta. A klubtagságban különböző szintekre lehet eljutni, de már az első szint is tartalmazza a kávés kurzusokat. A megújult hűségprogram egyik előnye, hogy a legmagasabb klubtagsági szintre az is bekerülhet, aki kevesebb kávét vásárol, de évek óta hűséges a Nespressóhoz. 

Én a kurzus óta egy kicsit másként tekintek a kávékapszulákra, és a kávé és a tej viszonyára, úgyhogy megyek, iszom is egy saját készítésű tejes kávét, mert most már tudom, hogy min múlik a kávé tökéletes aránya. Egészségemre! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top