Gasztro

Mutatjuk, mit ne csinálj, ha jó kávét akarsz!

A kávéfőzőgépek és kávékapszulák virágkorában egyre kevesebben bízzák magukat a kotyogós kávéfőzőre, pedig az igazi kávéguruk arra esküsznek.

Kétségtelenül kényelmesebb reggel, félálomban, pár gombnyomással elkészíteni a nap első feketéjét – netán készen találni az előre beprogramozott kávégépben – sokan azonban nem adnák semmiért a jó öreg kotyogós kávéfőzőt, és nekik van igazuk. A jóval egyszerűbb használat valóban a kapszulás kávéfőzők mellett szól, de nem árt figyelembe venni azt is, hogy mennyi szemetet termelhet ezzel egy család, ahol a felnőttek naponta több csésze kapszulás kávét is legördítenek.

Kávét? Persze, hogy kérek! (Fotó: Pixabay)

Az alumíniumkapszulák jelentős része a kukákban végzi, bár akadnak próbálkozások az újrahasznosításukra. Az ovis barkácsolás nem számít újrahasznosításnak: környezetvédelmi szempontból csak annak lenne értelme, ha nem kellene hatalmas nyersanyag- és energiafelhasználással újabb alumíniumot előállítani, hanem használnák újra és újra, ami már megvan.

A kotyogós kávéfőző ugyanakkor, ha okosan használjuk, simán versenyre kelhet a kávéfőzőgépekkel. Egyszerűen tökéletes kávét lehet főzni benne úgy, hogy közben nem keletkezik szemét, és nem mellesleg tisztán tartani is egyszerűbb. 

A jó kávé titka

Amikor kotyogóssal főzünk kávét, mindig hideg vizet töltsünk az alsó részbe, és kis lángon melegítsük, hogy fokozatosan érje el a forráspontot – igaz, hogy így valamivel hosszabb ideig tart, de megéri türelmesnek lenni!

Amikor vizet töltünk a kotyogósba, nézzük meg, hol található az alsó részében az optimális nyomásról gondoskodó szelep – azt sose lépje túl a víz szintje!

A kávé íze akkor tud leginkább kiteljesedni, ha frissen őrölt kávéból készül, ha tökéletes ízélményre vágyunk, az sem túlzás, ha naponta daráljuk a szemes kávét. (Ha te nem vagy ennyire maximalista, de azt szeretnéd, hogy a feketéd mennyei legyen, a darált kávét tárold üvegedényben, és mindig tedd a hűtőszekrénybe!)

Amikor a kávéfőző „fortyogni” kezd, azt jelenti, hogy ideje félrehúzni a tűzről, mert ha ezt elmulasztjuk, a kávé is túlfőhet. Azért, mert nem ég alatta a gáz, még kijön a kávé. Mielőtt a csészékbe öntenénk, kicsit keverjük meg a feketét.

Végül, de nem utolsó sorban fontos, hogy a kávét frissen főzve fogyasszuk – kihűlve vagy újramelegítve inni igazi vétek, mert az íze látja kárát. Ha nem fogy el a frissen főzött kávé, töltsük üveg- vagy porcelánbögrébe, soha ne hagyjuk a kotyogósban álldogálni. Tiramisu, pohárkrém vagy sütik töltelékéhez tökéletes alapanyag lehet!

Mit NE csinálj, ha jó kávét akarsz?

Ha új kávéfőzőt vásárolunk, mielőtt elkészítenénk az első kávét, érdemes csak vizet forralni benne, így garantáltan eltávolítjuk az esetlegesen lerakódott finom port. Az ugyanis könnyen meggátolhatja a kávéban rejlő olajok kiáramlását, fémes ízt adva a frissen főzött feketének.

Az olaszok szentül hiszik, hogy az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, az, hogy szappannal vagy mosogatószerrel próbáljuk tisztán tartani a kotyogós kávéfőzőt.

Szerintük emiatt nemcsak hosszabb ideig kell a kávéfőzőt víz alatt öblítgetni, hanem számolnunk kell azzal is, hogy a kávénknak furcsa utóíze lesz.

Mielőtt a helyére tennénk a megtisztított kotyogóst, győződjünk meg róla, hogy teljesen száraz – ha nem vigyázunk, és marad benne némi víz, penészhez hasonló szürke foltok jelenhetnek meg rajta. Ha tudjuk, hogy pár napig nem használjuk, szedjük darabjaira a kávéfőzőt, és hagyjuk teljesen megszáradni!

Felesleges túl szorosan összezárni a kotyogóst, elég csak annyira, hogy ne folyhasson ki a víz, miközben a kávé készül. Ha a kelleténél erősebben csavarod rá a tetejét, jelentősen megrövidítheted a gumigyűrű élettartamát. Erre azért érdemes odafigyelni, mert az elhasználódott gumigyűrű nem tudja azt a nyomást biztosítani, ami egy igazán zamatos kávé elkészítéséhez szükséges.

Végül pedig soha ne hagyd napokig a kávézaccot a kotyogósban, mert rövid időn belül bepenészedhet, főleg nyáron.

Legyen tiszta kívül-belül!

Nagy kérdés, hogy a rendszeres vizes átöblítés mellett igényel-e további takarítást ez az egyszerű szerkezet? A válasz határozottan igen, hiszen öblítéssel nem tudjuk teljes mértékben eltávolítani a vízkövet, a kávéfőzőre égett szennyeződéseket és a kisebb zugokban megbúvó kávézaccot. Az persze semmiképp sem jó megoldás, ha minden használatot követően alaposan kisikáljuk mosogatószeres szivaccsal, ez ugyanis akár az ízélmény rovására is mehet.

Mondom, kívül-belül (Fotó: Tabble/Pixabay)

A vegyszermentes takarítás hívei szerint a kotyogós kávéfőző tisztán tartásához is jó választás az ecetes öblítés, azonban nem biztos, hogy ez a vízkőmentesítés ideális módja, ha a kotyogós kávéfőző alumíniumból készült. De akkor, mégis, hogyan szabadítsuk meg az elkerülhetetlen szennyeződésektől?

  • A kávéfőző külső részét elegendő egy puha szivaccsal áttörölni, így nem kell attól tartani, hogy megkarcolódik. Ha ráégett szennyeződés csúfítaná el, egy kis szódabikarbónás átdörzsölés megoldhatja a gondot.
  • A szűrőt könnyen eltömítheti a vízkő vagy a kávéőrlemény, ezért időnként érdemes vizet forralni egy edényben, belenyomni egy fél citrom levét, majd miután félrehúztuk a tűzről, 30 percre beáztatni a szűrőt. Ha letelt az idő, folyó víz alatt alaposan öblítsük le! Előfordulhat, hogy ez nem bizonyul elegendőnek: ha továbbra sem jut át könnyen a víz a filteren, dörzsöljük meg fogkefével, végső esetben pedig szurkáljuk át a lyukakat egyenként egy tűvel vagy egy fogpiszkálóval. Türelemjáték, de megéri a vacakolást!
  • Hogy belül is szépen megtisztuljon a kotyogós kávéfőző, töltsük meg a vízzel, adjunk hozzá egy csipet sót és egy kiskanál citromsavat, majd gyújtsuk meg a gázt, mintha kávét főznénk. A citromsavas-sós keverék átszalad a kávéfőzőn, és szépen leoldja a vízkövet. Ha a kotyogós nem alumíniumból készült, ecet és víz 1:1 arányú keverékével töltsük meg, és ahhoz adjuk a sót melegítés előtt.
  • A gumigyűrűt és a tömítéseket szépen megtisztogathatjuk, ha áttöröljük egy ecetbe mártott puha ronggyal vagy szivaccsal, majd langyos vízzel alaposan leöblítjük. Ha a gyűrű már nagyon elhasználódott, érdemes újra cserélni.
  • Kevesen teszik meg, pedig havonta legalább egyszer ajánlott darabjaira szedni a kotyogós kávéfőzőt, és beáztatni egy edény meleg vízbe, amihez korábban egy evőkanál citromsavat adtunk. 20 perc után mossuk át folyó víz alatt, majd főzzünk benne egy “üres kávét”, vagyis kávé nélkül futtassunk át rajta egy kis vizet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top