nlc.hu
Gasztro

Kávéfőzési hibák

Kávéfőzési hibák, amelyekbe folyton beleesünk

Elegünk van abból, hogy rossz íze van az otthon készített kávénak? Nem kell rengeteg pénzt kiadnunk kávézós italokra, csak figyeljünk az alábbi hibákra!

A saját kávé otthoni elkészítése papíron nagyon jól hangzik. Pénzt spórolhatunk, használhatjuk a divatos, újrahasznosítható utazóbögrénket, és kihagyhatod a kávézóban a sorokat reggelente, amikor sietünk munkába. De sokak számára a reggeli kávé, amely a kávéskannából jön, nem hasonlítható ahhoz, amelyet a kedvenc kávézónkban kaphatunk. Úgy tűnhet, hogy a kávé a legegyszerűbb dolog a világon, mivel mindenütt jelen van a mindennapi életünkben, de a valóságban számtalan ember iszik rosszul elkészített koffeinfröccsöt.

Kávét cukrozó ember.

Az otthon főzött kávé minden reggelt fel tud dobni

A jó kávé elkészítése művészet. Nem véletlenül vagyunk hajlandóak néha kifizetni a kávét a kedvenc kávézónkban. De ha szeretnénk kulináris képességeinket kiterjeszteni a kávékészítés világára, először is fel kell ismernünk néhányat a leggyakoribb kávés hibák közül, amelyeket valószínűleg te is elkövetsz otthon.

A kávé felmelegítése a mikrohullámú sütőben

Íme egy helyzet, amelyet túl sok elfoglalt ember ismer. Otthon vagy az irodában vagyunk, és főzünk egy csésze kávét, teljes mértékben arra számítva, hogy amint elkészül, rögtön nekilátunk. De a kávé lefőzése és az ivásra kész állapot között eltelt idő alatt mintha ezernyi sürgős feladat merülne fel. A kávé aztán ott áll, magára hagyva, percről percre hidegebb és kevésbé étvágygerjesztő. Talán betesszük a mikrohullámú sütőbe, hogy ne kelljen hideg löttyöt innunk.

Bögre mikróban.

Sose mikrózzuk meg a kávét!

Ez azonban katasztrófához vezet. Minél tovább hagyjuk állni a kávét, annál keserűbb lesz. A kávé újramelegítése is még keserűbbé teszi a kávét. Ha gyakran tapasztaljuk, hogy kihűl a kávénk, akkor érdemes beruháznunk egy szép termobögrébe ahelyett, hogy a mikrohullámú sütőbe tesszük.

Egész kávébabok helyett darált kávé

Amikor következő alkalommal kávét vásárolunk, nagyon fontos döntést kell hoznunk. A kávébabot vagy a darált kávét vásároljuk meg? Nem kell beruháznunk egy zajos kávédarálóba, hogy finom kávét ihassunk. De ezt fontoljuk meg: a szemes kávé sokkal, de sokkal jobb, mint a darált kávé.

Nemcsak, hogy az egész kávébabok tovább maradnak frissek, így kisebb a valószínűsége annak, hogy egy teli zacskó állott kávéra bukkanunk, de az egész kávébabok íze (és illata) is jobb. Igen, kicsit tovább tart elkészíteni, de ezt a plusz 30 másodperces őrlési időt tekintsük pihenőnek. Ha nincs kávédarálónk, akkor most itt az ideje, hogy frissítsük a kávéfőzési szokásaink.

Rossz minőségű víz

Narancssárga bögrébe csapvizet önt egy ember.

Nagyon fontos a víz minősége

Valószínűleg nem a víz az első összetevő, amire gondolunk, amikor egy jó csésze kávé elkészítésére készülünk. A legtöbb embernél minden a kávébabról szól. De mivel egy átlagos csésze kávé 98,75 százalékban vízből áll, logikus, hogy a felhasznált víz minőségére is gondolni kell. A csapvíz kézenfekvő választásnak tűnik. Mivel a csapvíz minősége jelentősen változik attól függően, hogy milyen régióban élünk, nem biztos, hogy a lehető legjobb kávét kapjuk, ha egyenesen a csapból származó vizet használsz.

A szűrt víz jobb választás, ha van rá lehetőségünk. Bármikor használhatjuk a kancsós szűrőt. Csak ne felejtsük el előző este feltölteni, és máris jobb ízű vízzel indíthatjuk a kávét. A palackozott víz is megfelel a feladatnak, azonban ez rengeteg plusz hulladékot termel. Ha kedves számunkra a környezet, akkor inkább fektessünk be többször használatos szűrőkbe.

Nem tisztítjuk elég gyakran a kávéfőzőt

A kávéfőzőnk oly sokat tesz értünk nap mint nap. Mégis, szegény kávéfőzőnk ott ül egész nap, elhanyagolva, és könyörög, hogy tisztítsuk meg. A közhiedelemmel ellentétben a kávéfőzőt rendszeresen tisztítani kell. Átlagosan a kávéfőzők az ötödik legbacilusosabb tárgyak a konyhában és a fürdőszobában: még a fürdőszobai csap fogantyúján is kevesebb a baktérium.

Ezért fontos, hogy gyakran tisztítsuk a készüléket. Hogy ez milyen gyakran történik, az attól függ, hogy milyen típusú kávéfőzőt használunk. A french presst minden egyes használat után meg kell tisztítanunk. Ha azonban csepegtetős kávéfőzőről van szó, akkor legalább havonta egyszer meg kell tisztítanunk. A szükségesnél kicsit gyakoribb tisztítás azonban nem árt, és biztosítja, hogy a kávé a lehető legfinomabb legyen.

Nem megfelelő hőmérsékletű víz használata kávéfőzéskor

A tökéletes kávé elkészítéséhez nemcsak a felhasznált víz minőségére kell gondolni, hanem a víz hőmérsékletére is. Ez persze változik annak függvényében is, hogy milyen módszert alkalmazunk a kávé elkészítéséhez. A forgalomban lévő kávéfőzők többsége feltételezi, hogy hideg vizet használunk, és ennek megfelelően alkalmazza a hőfokot.

Francia presszós kávé.

Nem kell felforralni a vizet a francia presszóhoz

Ha viszont french presst használunk, akkor egy kicsit óvatosabban kell bánnunk a vízhőmérséklettel. Természetesen fel kell melegítenünk a vizet, de túl sokan azt hiszik, hogy fel kell forralniuk a vizet, mielőtt a kávézaccra öntenék. Ez azonban nem helyes. Az ideális vízhőmérséklet a french presshez 90 Celsius-fok, ami valójában a forráspont alatt van. Ha ennél forróbb vizet használunk, az megégeti a kávét.

Csak egy kávéfőzési módszert használunk

Sokan közülünk egész életükben csak egyféleképpen készítettek kávét. Nem tudhatjuk, hogy kihagyunk-e egy jobb módszert, amíg nem próbáljuk ki a többit. Mindenki másképp szereti a kávéját, ezért ne féljünk kísérletezni más kávéfőzési módszerekkel, kávéfőzőkkel, ha a tökéletes házi kávéra vadászunk.

A kávébabok előőrlése

A megrögzött kávéfanatikusok általában a kávébabokat választják az őrölt kávé helyett, mivel azoknak egyszerűen jobb az ízük. Ugyanakkor élvezhetjük az előre őrölt kávé kényelmét is. Ezért úgy tűnhet, hogy van értelme előre ledarálni a kávébabokat. 

Ha azonban valóban friss ízre vágyunk, akkor nem ez a megfelelő megoldás. Minél hosszabb ideig van a kávé a szabad levegőn, annál inkább átesik egy oxidációnak nevezett folyamaton. Emiatt finom aromák egy része távozik a kávéból, és így íztelen vagy akár állott italt kapunk. Néha az idő elsőbbséget élvez, és akkor előre kell darálnunk. De ha egy lassú reggelen igazán élvezni akarjuk a kávét, szánjunk időt arra, hogy közvetlenül a kávéfőző bekapcsolása előtt őröljünk.

Nem megfelelő őrlés

Ha új kávéfőző módszereket próbálunk ki, akkor már úton vagyunk a jobb otthoni kávékészítés felé. Fontos szem előtt tartani, hogy bármilyen kávékészítési módszert is használunk, más-más őrleményre lesz szükségünk. Egyes módszerekhez például szuperfinom őrleményre lesz szükségünk. A török kávét egy speciális kávédarálóval készítik, amelyet néha nehéz megtalálni. Másrészt a french pressben való kávékészítés éppen az ellenkezőjét igényli – itt a durva őrlés a lényeg.

Azok, akik komolyan gondolják, hogy a kávézást a következő szintre emeljék, többféle őrlőt is megfontolhatnak a különböző kávézási célokra. A legtöbbünk számára azonban elég, ha egy őrlőt választunk, amely kiegészíti az általunk általában használt kávéfőzési módszert. Ha csak egy kis kutatást végzünk a kávéfőzőnkhöz legjobban illő őrlés meghatározásához, az az egyik legfontosabb lépés az ideális csésze kávé eléréséhez.

(Forrás: Mashed, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top