nlc.hu
Gasztro

Miért lett égett ízű a kávém? A leggyakoribb hibák, ha kotyogóssal készítünk kávét

Kávéfőzés kotyogóssal: 3 hiba, amit kerülj el!

Miért lett rossz ízű a kávém kotyogóssal? Meglepően sok a hibalehetőség.

Kotyogóssal kávét főzni nem rakétatudomány, ahogy az angol mondja. Vagy nem agysebészet, ahogy a magyar mondja. Mégis, nekem azonnal sikerült elkövetnem az összes alaphibát, ami lehetséges volt, ezért szeretném megosztani a tanulságokat az nlc olvasóival.

Ha már angol. Ha angolul keressük a kis konyhai alkalmatosságot, mokkafőző vagy „gejzír kávéfőző” elnevezésekkel leszünk jó nyomon – és erről még lesz a későbbiekben szó. Magyarul egy igazi hangfestő szavunk van rá, a kotyogós az álmos reggeli kávékészítés tökéletes kifejezője.

Kotyogós kávéfőzők

Kávé, stílus / Fotó: MR.WUTTISAK PROMCHOO, Getty Images

Meglepően sokféle módon készíthetünk kávét egyébként a sok hazai háztartásban ma is alkalmazott filterkávétól a joggal vagy jogtalanul megvetett kapszulás vagy instant kávékig – ennek megítélését mindenkire egyénileg bízzuk. Nagyot ment az elmúlt években a cold brew technika, amely hidegen áztatást jelent. A kíméletes kávékészítési eljárással az igazán jó alapanyagból különlegesen finom aromák keletkeznek.

A kávéfőzés lépései kotyogósban

5 lépés a (kávé)boldogság / Fotó: Veronika Oliinyk, Getty Images

Az otthon használatos magas nyomású kávéfőzőgépek legszebbjei lakberendezési dizájnelemnek is beillenek, de a már egy-kétezer forintért kapható kotyogós főzőknek szintén megvan a maga esztétikája – és romantikája. Azonban megvannak a klasszikus hibái is, íme.

Tudtad? Kotyogóssal nincs espresso!

Bár a rövid, erős kávét automatikusan presszókávénak hívjuk, a klasszikus olasz espresso nem kerülhet csészébe kotyogóssal. Ehhez szükséges a kb. 9 bar nyomással eszpresszógép. Egy kotyogós főző 1 bar nyomással működik, az ebben készített kávé tehát valójában egy hosszú kávé.

1. A kávé tömörítése és adagolása

A magas nyomású gépekhez szokott kávékészítő fejében az a szabály él, hogy minél jobban le kell nyomkodni, tömöríteni a kávét a gép beüzemelése előtt. Ez nem igaz azonban a kotyogósokra. Egyszerűen csak fel kell tölteni a szűrőt kávéval, és finom mozdulatokkal elegyengetni benne. Csak semmi nyomkodás.

„Csak egy csésze kávé kell”

Aranyszabály, hogy nincs fél adag, negyed adag. A szűrőt tele kell tölteni őrleménnyel, különben a feljövő víz megáll az őrölt kávé tetején lévő lyukban, és végül egy égett ízű italt kapunk.

Kávéadagolás a kotyogósba

Elegyengetni, nem nyomkodni / Fotó: Yulia Naumenko, Getty Images

2. Vízkérdések: hideg víz és csapvíz

Természetesnek tűnhet, hogy hideg vizet öntsünk a kotyogós aljába. A fokozatosan felmelegedő vízzel azonban úgynevezett extraktált kávét, vagyis kellemetlen ízű italt kapunk. Forró vizet tölts a tartályba, és az sem mindegy, hogy milyet!

nlc. tipp

Fel fogja forrósítani a víz a kotyogós alját. Készíts elő egy hőálló fogót a kávékészítéshez!

Mint kiderült, sokat javít az ízélményen, ha nem szimplán csapvizet használunk. A szűrt víz a megoldás, de ha nincs szűrőkancsónk vagy vízszűrő berendezésünk, forraljuk fel, akár többször is – ezzel lágyítsuk – a csapvizet.

Készül a kotyogós kávé

Jön fel a fekete nedű / Fotó: Yulia Naumenko, Getty Images

3. Ne felejtsd a tűzhelyen, sem a kotyogósban!

Akár gázon, akár elektromos főzőlapon készíted a kávét, az első úgynevezett kotyogós hangoknál húzd le a tűzről. Ezután még dolgozni fog a kis szerkezet, és további kávé jön fel a felső tartályba. Úgyszintén túlmegy a kávé, ha benne hagyjuk a kotyogósban. Ha elkészült, töltsük ki.

Kotyogós kávéfőző a tűzhelyen

A kotyogós egy életérzés / Fotó: Nico De Pasquale Photography, Getty Images

+1 Mosogatószer

Meglepő lehet, de a kotyogós belsejéhez egyáltalán nem javasolt a mosogatószeres tisztítás. Ha kifutott a kávénk, és kívülről foltos lett, kívül használhatunk mosogatószeres szivacsot, de a belső felületeken egyszerűen vízzel csináljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top