nlc.hu
Gasztro

Nem mindegy hánykor iszod meg az első kávéd

Káros hatást is gyakorolhatsz a szervezetedre, ha nem jó időpontban iszod meg az első kávéd

A kávé az egyik legnépszerűbb ital a földön, hiszen nem csak élénkíti az embert, de kellemes ízével igazi desszertélményt ad az embereknek. Egy friss kutatás szerint azonban nem mindegy, hogy mikor és milyen mennyiséget fogyasztunk belőle.

Bár sokan el sem tudnák képzelni azt, hogy kávé nélkül éljék túl a napot, fontos megjegyeznünk, ha túl sokat fogyasztunk belőle, az többet árthat, mint amennyit használ. Az Egyesült Államok Élelmiszer és- Gyógyszerügyi hivatala szerint – akiknek egyik kiemelt feladata a közegészség védelme –, egy átlagos felnőtt napi adagja nem haladhatná meg a 400 milligramm koffeint, ami nagyjából négy csésze kávénak felel meg. Azonban, ha igazán tudatosak és hatékonyak akarunk lenni, akkor nem csak erre a mennyiségre kell figyelnünk, hanem arra is, hogy mikor fogyasztjuk el azt a bizonyos pár csészét.

Sokan nem is gondolnánk, mennyire jelentős, hogy mikor és mennyi kávét iszunk a nap folyamán (Fotó: Getty Images)

Sokan nem is gondolnánk, mennyire jelentős, hogy mikor és mennyi kávét iszunk a nap folyamán (Fotó: Getty Images)

Hogyan optimalizálhatjuk a bevitelt?

A szakértők szerint az első kávénkat reggel 9:30 és 11:00 óra között ajánlott elfogyasztani. Az ebben az időszakban bevitt koffein fejti ki ugyanis a legnagyobb energizáló hatást. Így tehát rossz hírünk van azok számára, akik rögtön felkelés utáni időpontra szavaznak. A tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy a kortizolszintünk ébredés után a legmagasabb, és ha kávét iszunk erre az állapotra, akkor még inkább megnöveljük vele a stresszhormonjaink számát. Azért is érdemes inkább 9:30 után inni, mert ebben az időszakban csökken le a nap folyamán első alkalommal a szervezet kortizolszintje. A másik ilyen zuhanás egyébként délután 1-kor tapasztalható.

A szakértők körülbelül négy csésze kávéban maximalizálták a napi kávéfogyasztást. A legideálisabb az – ha már kávét fogyasztunk –, hogy megállunk napi körülbelül 100-150 milligramm koffeinnél. Ez a mennyiség körülbelül másfél csésze kávénak felel meg, és elegendő löketet ad ahhoz, hogy kellően felpörgessük vele a testünket.

Vannak olyanok is, akik inkább egy jó tea mellett teszik le a voksukat délutánonként a kávézás helyett, ez azonban szintén nem a legoptimálisabb választás, ugyanis mindenféle koffein, amit a szervezetünkbe viszünk, komoly hatást gyakorol ránk.

Mennyi idő kell, hogy beépüljön?

Körülbelül öt perccel egy csésze kávé elfogyasztása után már érezhetjük annak jótékony hatását, amely egyre csak erősödik az idő múlásával. Hogy mikor érhetjük el vele a csúcspontot, az az anyagcserénk gyorsaságától és az elfogyasztott táplálékok mennyiségétől függ. Érdekesség, hogy annak viszont körülbelül tíz óra kell, hogy a koffein teljesen kiürüljön a szervezetünkből. Természetesen a pontos idő megállapításában itt is szerepet játszik az egyén anyagcseréjének gyorsasága. Ez a tízórás időtartam azért problémás, mert sokan az utolsó kávéjukat délután 2-3 óra körül fogyasztják el, ezzel káros hatást gyakorolva az alvásuk minőségére. A kutatások alátámasztották, hogy azok, akik későn itták meg az utolsó kávéjukat, és lassú anyagcserével rendelkeztek, közel egy órával kevesebbet aludtak éjszakánként. Persze ez sincs kőbe vésve, hiszen azok, akik gyakrabban fogyasztanak koffeint, másképp reagálhatnak egy-egy pohárra, mint azok, akik szinte sose viszik be azt a szervezetükbe.

Ne feledjük!

Fontos azt is észben tartanunk, hogy bár elképesztően finom lehet egy-egy bögre kávé a nap folyamán, a túlzott koffeinbevitel komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. Idegesebbek, szorongóbbak lehetünk tőle, mindemellett gyorsabban verhet tőle a szívünk, és nagyobb eséllyel lehetnek pánikrohamaink. A kutatások azt is bebizonyították, hogy a koffein fontos tápanyagokat is kivonhat a szervezetünkből, ilyen például a B6 vitamin. Mindemellett megzavarhatja az alapvető ásványi anyagok, a vas, a kalcium, a magnézium és B-vitaminok felszívódását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top