Az igaz, hogy ez nem az az öt perc alatt összedobható sütemény, mégis megéri rászánni az időt. A legmacerásabb az egészben amúgy is az almák meghámozása, kimagozása és lereszelése, ami, lássuk be, nem nagy ördöngösség – ha ezen túl vagy, semmi nem állhatja útját annak, hogy mesés almás pitét tegyél az asztalra. Vigyázz, gyorsan fogy!
Almás pite, ahogy a nagymamák készítik
Hozzávalók
A tésztához
- 45 dkg liszt
- 30 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 tojás
A töltelékhez
- 1,25 kg alma
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál citromlé
- fahéj ízlés szerint
- 5 evőkanál házi baracklekvár
- 5 evőkanál darált dió
A tetejére
- 1 tojás
Elkészítés
- Először elegyítsd a száraz hozzávalókat, majd morzsold össze őket a hideg, de nem fagyos vajjal. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrd hozzá a tészta többi hozzávalóját, majd oszd két részre úgy, hogy az egyik gombóc valamivel nagyobb legyen a másiknál. Amíg elkészíted a tölteléket, tedd hűtőbe.
- Az almát hámozd meg, vágd ki a magházát, és reszeld le. Alaposan nyomkodd ki a levét, majd locsold meg citromlével, és add hozzá a cukrot meg a fahéjat.
- A nagyobb adag tésztát nyújtsd olyan vékonyra, hogy bele tudd simítani egy 20×30 cm-s tepsibe.
- Kend el rajta egyenletesen a baracklekvárt, majd szórd meg darált dióval, mielőtt rásimítanád a tölteléket.
- Ha rákerült a fahéjas-citromos reszelt alma is, fedd be a megmaradt és vékonyra nyújtott tésztával, majd a tetejét szurkáld meg egy villával, és kend le enyhén felvert tojással.
- Told 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd addig, míg szépen meg nem pirul a süti teteje (kb. 35-40 perc).
- Ha kihűlt, kockázd fel, és ha úgy szeretitek, szórd meg porcukorral.