Mesés almás pite sok-sok töltelékkel, ahogy a nagymamák készítik

Bagaméri Viki | 2019. Október 27.
Már akkor alma- és fahéjillattal tölti meg a lakást, amikor sül, az íze és a puhasága pedig semmihez sem fogható!

Az igaz, hogy ez nem az az öt perc alatt összedobható sütemény, mégis megéri rászánni az időt. A legmacerásabb az egészben amúgy is az almák meghámozása, kimagozása és lereszelése, ami, lássuk be, nem nagy ördöngösség – ha ezen túl vagy, semmi nem állhatja útját annak, hogy mesés almás pitét tegyél az asztalra. Vigyázz, gyorsan fogy!

Almás pite (Fotó: iStock)

Almás pite, ahogy a nagymamák készítik

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

  1. Először elegyítsd a száraz hozzávalókat, majd morzsold össze őket a hideg, de nem fagyos vajjal. Ezután gyors mozdulatokkal gyúrd hozzá a tészta többi hozzávalóját, majd oszd két részre úgy, hogy az egyik gombóc valamivel nagyobb legyen a másiknál. Amíg elkészíted a tölteléket, tedd hűtőbe.
  2. Az almát hámozd meg, vágd ki a magházát, és reszeld le. Alaposan nyomkodd ki a levét, majd locsold meg citromlével, és add hozzá a cukrot meg a fahéjat.
  3. A nagyobb adag tésztát nyújtsd olyan vékonyra, hogy bele tudd simítani egy 20×30 cm-s tepsibe.
  4. Kend el rajta egyenletesen a baracklekvárt, majd szórd meg darált dióval, mielőtt rásimítanád a tölteléket.
  5. Ha rákerült a fahéjas-citromos reszelt alma is, fedd be a megmaradt és vékonyra nyújtott tésztával, majd a tetejét szurkáld meg egy villával, és kend le enyhén felvert tojással.
  6. Told 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd addig, míg szépen meg nem pirul a süti teteje (kb. 35-40 perc).
  7. Ha kihűlt, kockázd fel, és ha úgy szeretitek, szórd meg porcukorral.
Exit mobile version