Ez a recept akkor is jó választás, ha szeretnél előre dolgozni, és pár nappal hamarabb előkészülni a karácsonyi lakomára, de akkor sincs semmi gond, ha csak aznap készül el, amikor felkínálnád a családnak vagy a barátoknak. Igazi retró édesség, aminek a felnőttek a múltidézés miatt örülnek, a gyerekek meg azért, mert manapság (sajnos) kevés helyen készítenek már igazán jó kókusztekercset. Hogy ne kelljen a bolti változattal kockáztatni és hoppon maradni, próbáld ki ezt, eddig senkinek sem okozott csalódást!
Ha készítettél már kókuszgolyót, az fél siker, hiszen a kókuszos keksztekercsnek igen hasonló az alapja. A krém mindössze három hozzávalóból áll, és az elkészítése egyáltalán nem igényel nagy cukrászmúltat. A feltekerés a legkritikusabb pontja az édesség elkészítésének, de eláruljuk a tuti trükköt, így nem kell kudarctól tartanod. A kész keksztekercset érdemes pár órára hűtőbe tenni – de akár egy-két napot is pihenhet a hidegben – hogy aztán szépen felszelhesd és végre a tányérra kerüljön, mindenki legnagyobb örömére.
Házi kókuszos keksztekercs
Hozzávalók
A kakaós alaphoz:
- 60 dkg darált keksz
- 12 dkg porcukor (fontos, hogy tényleg az legyen, mert a kristálycukor nem oldódik fel és ropogni fog)
- 8 dkg cukrozatlan kakaópor
- 3.5 dl tej
- Kevés sütőrum (ha gyerekek is esznek belőle, akkor inkább rumaroma, de akkor sincs világvége, ha ez a hozzávaló kimarad)
- A tetejére 2-3 evőkanál kókuszreszelék
A töltelékhez:
- 20 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 10 dkg kókuszreszelék
Elkészítés
- A kakaós-kekszes alap elkészítéséhez nincs más tennivaló, csak egy tálban összekeverni a darált kekszet, a kakaóport és a porcukrot, hozzáadni a rumot vagy a rumaromát, majd több részletben hozzáadni a tejet. Ez utóbbit azért érdemes megszívlelni, mert előfordulhat, hogy túl lágy lesz a kekszalap, ám ha több részletben adod hozzá, akkor megállhatsz, amikor tökéletesnek bizonyul. A lényeg, hogy olyan tésztát kapj, amivel könnyű dolgozni: se nem túl száraz, morzsálódó, se nem túl lágy és ragacsos.
- Ha mégis korrigálni kellene az állagán, könnyen megteheted: ha túl száraznak bizonyul, 1-2 evőkanál tej segíthet a problémán, ha pedig túlzottan puha lenne, egy kevés darált keksszel hozhatod rendbe.
- Tedd félre a kókusztekercs alapját és készítsd el a krémet: ehhez a szoba-hőmérsékletű vajat keverd habosra a porcukorral – jó, ha ezt a műveletet nem kapkodod el, és a robotgéppel legalább 8-10 percig kevered a hozzávalókat. Ha már jó krémes lett, keverd bele a kókuszreszeléket és kész is.
- Vegyél elő egy ív sütőpapírt, terítsd ki és szórd meg kókuszreszelékkel. Gondosan terítsd el rajta és tedd rá a tésztát. Nyújtsd ki úgy, hogy téglalap alakú legyen, és ne legyen vastagabb fél centinél.
- Ha ez megvan, egyenletesen oszlasd el rajta a krémet, majd óvatos mozdulattal, a sütőpapír segítségével tekerd fel. Szórd meg a tetejét kókuszreszelékkel. A kész tekercset csomagold be a sütőpapírba és legalább 2-3 órára tedd hűtőbe, hogy az ízek kellően összeérjenek és a keksztekercsnek olyan állaga legyen, hogy könnyen lehessen szeletelni. Ha nem vagy elég türelmes, könnyen megesik, hogy felvágás közben a krémet kinyomod a tekercsből, ami nagyon sokat ront az összképen. Hagyd, hogy eleget pihenjen a hűtőben, és akkor sem a látvány, sem az ízélmény nem fog csalódást okozni!
Extra tipp: Ha nincs kedved a tekeréssel bajlódni, akkor a kinyújtott lapot vágd félbe, az egyiket kend meg a krémmel majd borítsd rá a másikat. Szórd meg kókuszreszelékkel, és pár óra hűtés után szeleteld kis rombuszokra. A széléről lehulló, fodros részekből pedig gömbölygess kókuszgolyót, így két legyet üthetsz egy csapásra.