Hétvégi menü: együnk valami könnyűt, hús nélkül

Belső Olga | 2019. December 27.
Öt zöldséges étel alkot egy tálat, és minden mindenhez passzol. Ráadásul a szervezetet is kíméli a nagy trakta után. A desszerthez felhasználjuk a megmaradt mézeskalácsokat.

Szerencsésen túl vagyunk a karácsonyon, bizonyára mindenki remekül érezte magát, megette a pulykát, a halat, a kacsát, a bejglit, a mézeskalácsot, megitta a tojáslikőrt, nem folytatom, lényeg, hogy nem ártana most már egy kis pihenőt tartani a nagy zabálásban, hogy szilveszterkor újult erővel folytathassuk (csak vicceltem).

A napok óta tartó trakta után jól fog esni ezen a hétvégén valami más, valami új, ami ráadásul semmiféle húst vagy nehéz ételt nem tartalmaz, helyette rengeteg zöldségből áll, ugyanakkor mégis tápláló, felmelegít, és egészséges. Persze attól, hogy vegetáriánus ételről van szó, ne gondoljuk, hogy egy pillanat alatt összedobhatjuk, mert ez egy kifinomult, úgynevezett Buddha-tál, amit Janits-Szabó Virág nemrég megjelent szakácskönyvében találtam – és minden falatját imádtam.

Ha te is szereted a római köményt és úgy általában a keleti ízeket, nem fogsz csalódni, ugyanakkor semmi olyan különleges alapanyagra nem volt szükség, amit ne lehetne megvenni egy közepesen felszerelt élelmiszerüzletben.

Egy ilyen tál ötféle ételből áll, ami egyetlen fogást alkot. Lesz a tálon egy nagyon finom, kurkumás édesburgonya–zeller krémleves, aminek a levesbetétje csípős paprikás tökmagragu lesz. Mellé fűszeres párolt csicseriborsót készítünk spenóttal, sós-ecetes kelropogóst sütünk, és az egészet parmezános zellerrudakkal mártogatjuk. Isteni, harmonikus étel, egyben különleges kirándulás a keleti gasztronómia világába, kezdjük is!

Buddha-tál (Fotó: Belső Olga)

Kurkumás édesburgonya-zeller krémleves

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Tisztítsuk meg az édesburgonyát, a zellert és a hagymákat, előbbieket vágjuk kockára, a hagymákat aprítsuk fel.
  2. Tegyük az egészet egy fazékba, öntsünk alá kevés olajat és kezdjük el nagy lángon pirítani. Kevergetés közben szórjuk bele a fűszereket. Amikor megpörkölődtek az alapanyagok, öntsük fel az alaplével és közepes lángon addig főzzük, míg meg nem puhul a zöldség.
  3. Ekkor lehúzzuk a tűzről, botmixerrel pépesítjük, sózzuk, borsozzuk, és hozzákeverjük a kókusztejet is.

Csípős paprikás tökmagragu

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tökmagot elkezdjük egy serpenyőben, szárazon pirítani. Közben megmossuk a paprikát, és karikákra vágjuk. Ha nagyon csípősen szeretjük, benne hagyjuk az erét és a magjait is.
  2. Tegyük bele egy tálba, szórjuk hozzá a megpirult tökmagot, öntsük rá az olívaolajat, sózzuk-borsozzuk, keverjük össze, és már kész is a levesbetét.

Fűszeres párolt csicseriborsó spenóttal

Hozzávalók

Fotó: iStock

Elkészítés

  1. Szűrjük le a csicseriborsót. A spenótot mossuk meg váltott vízben, a fokhagymát pedig pucoljuk meg és vágjuk apróra.
  2. Egy nagy serpenyőben vagy wokban forrósítsunk olajat, dobjuk rá a fokhagymát, a római köményt, kezdjük el pirítani. Amikor illatozni kezdenek, tegyük bele a spenótot és kevergetve süssük addig, amíg teljesen össze nem esik, ekkor hozzáadjuk a leszűrt csicseriborsót is.
  3. Süssük nagy lángon még egy percig, utána zárjuk el a hőforrást. Sózzuk, borsozzuk, facsarjunk hozzá citromlevet. Tálaláskor tehetünk rá még olívaolajat.

Sós-ecetes kelropogós

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fodros kelt vagy a kelkáposzta külső, nagyon zöld leveleit alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd megkenjük alaposan az olívaolajjal. Én erre a kezemet használtam, úgy haladtam a leggyorsabban.
  2. A leveleket vágjuk fel közepes darabokra, sózzuk, öntsük rá a balzsamecetet, forgassuk össze, majd terítsük ki egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre. Toljuk be a 160 fokra felmelegített sütőbe és süssük meg, de vigyázzunk, mert könnyen megég a széle. Ezzel is készen vagyunk.

Parmezános zellerrudak

Eddig volt a beetetés, a könnyen, gyorsan elkészíthető ételekkel, most azonban panírozás és olajban sütés következik, ami senkinek sem a kedvence, bezzeg a végeredmény!

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Mossuk meg, és vágjuk hasábokra a zellert, majd hagyjuk kicsit szikkadni. Közben készüljünk elő a panírozáshoz: tegyünk egy tányérba lisztet, egy másikba felvert tojást, egy harmadikba pedig a morzsát, amibe belereszeljük a parmezánt.
  2. Egy mély serpenyőbe öntsünk olajat a sütéshez és kezdjük el forrósítani. Panírozzuk be a zellerdarabokat a szokásos módon: liszt, tojás, morzsa, majd süssük ki az olajban. Ha kevésbé forró olajban sütjük, a végeredmény lágyabb lesz, ha pedig hirtelen sütjük ki, akkor ropogósabb, ízlés kérdése.

Ezt az öt ételt tegyük egy tálra és együtt fogyasszuk őket, mert úgy teljes az élmény. 

Mézeskalácsos meggydesszert

Így karácsony után nem nagyon szeretnénk sütni, igaz, már a kissé fáradt sütikhez sincs sok kedvünk. Nem baj, lényegítsük át a maradék mézeskalácsokat pohárdesszertté, és rögtön két legyet ütünk egy csapásra.

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mézeskalácsokat mozsárban vagy késes vágóban aprítsuk fel. Nem kell teljesen morzsásra, de azért apró legyen. Osszuk el négy pohárba, majd kanalazzunk rá meggybefőttet. A levét semmiképp sem öntsük ki, fontos szerepe van ugyanis: az fogja megpuhítani a mézeskalácsot.
  2. A tejszínt verjük kemény habbá a cukorral és halmozzuk a desszert tetejére.

Ha akarsz, reszelhetsz a tetejére a megmaradt csokimikulásokból, vagy szórhatsz rá fahéjat, hogy igazán pazarul nézzen ki ez a pofonegyszerű desszert.

Jó étvágyat az ebédhez!

Exit mobile version