Gasztro

3 alapanyag, 25 perc – főzzünk gyorsan valamit!

Az isteni finom spenótos-fetás tészta nagyjából annyi idő alatt készül el, amíg megfő a farfalle.

Az utóbbi időben egyre többen mondogatták, hogy jó-jó, hogy vannak itt chiamagos-avokádós-agávészirupos receptek, de inkább  olyan ételekre lennének kíváncsiak, amik

  • normális, otthon többnyire fellelhető alapanyagokból vannak,
  • nagyjából 20 perc alatt elkészülnek,
  • és jól lehet velük lakni, mondjuk ebédre.

Belátjuk, kétségtelenül jogos igény, hiszen ki ne kapott volna a fejéhez dél előtt 20 perccel, hogy „atyaúristen, így elszaladt az idő, kopog a szemem, ebéd meg még sehol”.

Szerencsére elég sokszor kihúznak a csávából azok az ételek, amiknek a maradékát valamikor a történelem homályába vesző időkben a mélyhűtőbe suvasztottunk, na de mi van akkor, ha éppen egyetlen jégkrémes doboznyi, kockává fagyott székelykáposztát sem tudunk előkotorni? Nos, ilyenkor főzni kell valamit, de gyorsan. Nekem például van konyhakertem, így májustól októberig meg vagyok mentve, abból főzök, ami éppen terem. Más meg abból, amit talál otthon.

Törvényszerű, hogy minél kevesebb hozzávalóból áll egy étel, annál nagyobb a valószínűsége, hogy van is hozzá minden, így aztán kitaláltam, hogy indítunk egy sorozatot olyan fogásokból, amelyek beleférnek a „három alapanyag, 25 perc” kategóriába.

Persze ha nagyon szigorúak vagyunk, ez a vajas kenyér lenne paradicsommal, vagy a tejbegríz, így aztán némi engedményekre kényszerülünk. Alapnak tekintem tehát, hogy van otthon például só, olaj, fűszer, sőt nagy merészen még a fokhagymáról és a vöröshagymáról is feltételezem, hogy túl nagy szerencse nélkül is fel lehet lelni bármelyik kamrában legalább egy csoffadt fejet. Szintén adottságnak tekintem a kenyeret, de a tojást, a tésztát, a sajtot már nem, ezek már egynek számítanak a három hozzávalóból. Jöjjön tehát az első gyors, három hozzávalós recept!

Spenótos-fetás tészta

A fetából meg a friss spenótlevelekből eredetileg salátát akartam készíteni, ami kimondottan jó ötlet edzés utáni vacsorának, ebédre viszont kissé szerénynek tűnt. Más viszont nem nagyon volt otthon, így azt találtam ki, hogy finom tésztaszósszá lényegítem át. A maradékból meg még mindig tudok salátát készíteni.

Három alapanyag, 25 perc: spenótos-fetás tészta (Fotó: Belső Olga)

Hozzávalók (egy adaghoz)

és még

  • fokhagyma-granulátum (vagy friss fokhagyma)
  • szerecsendió
  • víz a főzéshez
  • esetleg olívaolaj, de ez opcionális: ha használsz, mert szereted, úgyis van otthon, ha nem használsz, akkor nem is kell

Elkészítés

  1. Felteszem forrni a tészta főzővizét. Közben megmosom a spenótleveleket, és megfonnyasztom őket olajon egy serpenyőben.
  2. Amikor felforrt a víz, beleteszem a tésztát, sózom. Amikor összeesett a spenót a serpenyőben, rámorzsolom a fetát, és hagyom, hogy egymásba olvadjanak. Rotyogtatom kicsit. Őrölök rá fokhagyma-granulátumot és egy kevés szerecsendiót, sózni nem kell, a feta elég sós.
  3. Amikor megfőtt a tészta, leszűröm, beleöntöm a serpenyőbe, és jól összeforgatom a spenótos fetával. Most mehet rá az olívaolaj is, vagy a tészta főzővizéből egy kevés, ha nem elég szaftos az ízlésednek.
  4. Ha van otthon, reszelhetsz rá még egy kis parmezánt vagy más kemény sajtot, én érlelt holland kecskesajtot daraboltam hozzá apróra, ami külön jót tett az állagának.  
  5. A tetejére morzsolhatsz még egy kis fetát, és ha szereted a csípőset, szórd meg egy leheletnyi csilivel.

Kész is az ebéd, jó étvágyat hozzá!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top