Mindannyiunkkal előfordult már, hogy kifutottunk az ötletekből, hogy mit főzzünk, de azért mégis jó lenne valami meleg ételt a család elé tenni vacsorára. Ilyenkor általában felcsapjuk a hűtő ajtaját, és hosszasan bámulunk bele, majd fel-alá téblábolunk a spájzban, és várjuk, hogy megszálljon minket az ihlet. A hűtőben persze mindenből van egy kevés, de egy egész fogás elkészítéséhez már semmiből sincs elég, a boltba meg már nincs időnk lemenni, mert hangosan kopog a család szeme az éhségtől, szóval valami gyors megoldásra van szükség.
Ilyen alkalmakra tökéletes megoldás a – nem mellesleg isteni finom, és szinte bármiből elkészíthető – rakott tészta.
Ha van otthon tészta és sajt, akkor a többi alapanyag gyakorlatilag szabadon variálható, így biztos, hogy a család sem unja meg soha ezt a fogást.
Én készítettem már többi között tejfölös–csirkés és pesztós–spárgás változatban, szezontól és a hűtő éppen aktuális tartalmától függően, most pedig a paradicsomos–sonkás változatnak osztom meg a receptjét, mert legutóbb épp ehhez voltak otthon hozzávalók. Mindössze fél óra alatt el tudunk készíteni egy nagy tepsinyi rakott tésztát, jól tudjuk lakatni vele a családot, bele tudunk csempészni mindent, ami már csak hánykolódott a hűtő mélyén, és pont ettől lesz olyan finom és változatos ez a fogás.
Paradicsomos–sonkás rakott tészta
Hozzávalók
- 200 g penne tészta (de lehet orsó, kagyló vagy akár spagetti is, ami épp van otthon)
- fél fej vöröshagyma
- 2 szál újhagyma
- 2 paradicsom
- fél kaliforniai paprika
- 150 g gomba
- 150 g sonka
- 100 reszelt parmezán sajt
- 150 g reszelt trappista vagy mozzarella sajt
- 2 dl paradicsomszósz
- 1 dl főzőtejszín
- olívaolaj
- oregánó, bazsalikom, só, bors
Elkészítés
- Finomra aprítjuk a vöröshagymát, majd egy kanál olívaolajon aranybarnára pirítjuk.
- Hozzáadjuk a felkockázott sonkát és azt is megpirítjuk.
- Kockákra vágjuk a paradicsomot és kaliforniai paprikát, szintén beletesszük a fazékba, majd fedő alatt párolni kezdjük őket.
- Közben forrásban lévő vízbe dobjuk a tésztát és al dente-re főzzük. Ha elkészült, leszűrjük, de a levét ne öntsük ki, hanem tegyük félre!
- Amíg a tészta fő, a sonkás-paradicsomos alapunkhoz hozzáadjuk a kockára vágott gombát is, majd sóval és frissen őrült borssal fűszerezzük, valamint a tészta főzőlevéből is kanalazunk bele egy keveset, ettől krémesebb lesz a szósz. Fűszerezzük szárított oregánóval és bazsalikommal, majd az egészet pár perc alatt összeforraljuk.
- Ekkor jöhet bele a főzőtejszín és még két kanállal a tészta főzőlevéből, és hagyjuk főni az egészet még pár percig.
- Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra és vegyünk elő egy tapadásmentes tepsit.
- A ragut húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a reszelt parmezánt, alaposan leverjük el, majd adjuk hozzá a leszűrt tésztát is.
- Az egészet öntsük a tepsibe, majd szórjuk meg a tetejét a reszelt trappista vagy mozzarella sajttal.
- Tegyük a sütőbe 15 percre, amíg a sajt a rakott tészta teteje aranybarnára nem sül.
- Ekkor vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni 5-10 percig, mert akkor sokkal könnyebben tudjuk szeletelni és tálalni.
A legjobb ebben a receptben, hogy az ízlésünkhöz, a lehetőségekhez, az évszakhoz és az aktuális kedvünkhöz igazíthatjuk, hogy éppen mi legyen benne. A sonka helyett tehetünk bele például csirkemellet, de akár húsmentesen is készíthetjük. Remekül illik hozzá nemcsak a gomba, de a kukorica, a padlizsán és a spárga is. A sajtokkal is lehet kísérletezni, a lényeg, hogy a tetejére olyan fajta kerüljön, ami sütésre alkalmas. Egyszóval, ha legközelebb kifogyunk az ötletekből a konyhában, legyünk kreatívak és dobjunk összes egy ínycsiklandó rakott tésztát!