Gasztro

Nagyikonyha: a jó káposztás tésztához türelem kell

Káposztás tésztát főzni könnyű, de igazán jó káposztás tésztát főzni sem nehéz, csak ismerni kell a fortélyát.

Szerintem kétféle ember van: az egyik utálja, a másik imádja a káposztás tésztát. Ez már gyerekkorunkban, az iskolai menzán eldől, és abban a pillanatban örökre megpecsételődik ennek az ételnek a sorsa a lelkünkben. Emlékszem, mikor az ebédszünetben átrohantunk a kantinba, és kíváncsian bebámultunk az ablakon, hogy vajon aznap milyen finomság vagy épp borzalom vár ránk, a káposztás kocka láttán a fél osztály fintorogva közölte, hogy ő csak levest kér, a többiek pedig már előre örültek, hogy lehet repetázni.

Bevallom őszintén, én egyszerűen odavagyok a káposztás tésztáért, vagy ahogy mifelénk hívják, a káposztás cvekedliért. Borzasztóan egyszerű étel, és mégis, a végeredmény valami isteni – már ha igazán jól van elkészítve, mert azért ezt is el lehet ám rontani. Nem mondom, hogy gyorsan elkészül, de szinte alig kell hozzá valami, és biztos, hogy az egész család jól lakik vele, szóval igazán költséghatékony fogás is. Már csak azt kell eldöntenünk, hogy sósan vagy édesen szeretjük-e jobban.

Na, igen! Ez a másik hatalmas megosztó kérdés a cvekedli körül, ugyanis egyesek – köztük én is – a sós és borsos változatra esküsznek, míg mások egy nagy kanál cukorral meghintve teszik fel a koronát a káposztára (és azokat se hagyjuk ki, akik borssal ÉS porcukorral szeretik, ugyebár – a szerk.). Na de ezt ki-ki döntse el maga, ha már elkészült az étel, először inkább nézzük, hogy mik azok a fortélyok, amiktől igazán isteni lesz a káposztás kocka.

A tökéletes káposztás cvekedli receptje

A titok három dologban rejlik: a karamellizált cukorban, az odakapatott káposztában és a hozzáadott káposztalében. Eddig nem így csináltad? Akkor most figyelj!

Káposztás tészta. Ő sósan szereti. (Fotó: Flickr)

Hozzávalók

  • 1 kg fehérkáposzta
  • 50 dkg kockatészta
  • 2 ek. kristálycukor
  • frissen őrölt fekete bors
  • olaj

Elkészítés

  1. A fehér káposztának a külső leveleit távolítsuk el, majd vágjuk félbe a fejet, és reszeljük le az egészet egy nagy lyukú reszelőn.
  2. Egy nagy tálban alaposan sózzuk be a lereszelt káposztát, és jól forgassuk át, hogy az egészet átjárja a só.
  3. Tegyük félre 25-30 percre, hogy levet eresszen. Ezután jól facsarjuk ki a káposztát, de ne öntsük ki a levét.
  4. Egy nagy lábasban hevítsünk fel egy kanál olajat, majd szórjuk rá a kristálycukrot, és karamellizáljuk meg.
  5. A cukorhoz adjuk hozzá a kifacsart káposztát, forgassuk át, majd adjunk hozzá egy decit a leszűrt káposztaléből, és fedjük be a lábast. Pároljuk a káposztát 15-20 percig.
  6. Vegyük le a fedőt, és hagyjuk, hogy teljesen elfőjön a káposzta leve. Most jön a lényeg: a káposztát kevergetés mellett alaposan pirítsuk meg. Az sem baj, ha helyenként kicsit odakap, attól lesz igazán ízletes.
  7. Nagyjából 40 perc, amíg a káposzta elkészül, és szép barna lesz. Ezalatt lobogó vízben főzzük meg a kockatésztát. Ha a főzővízhez hozzáadunk a káposzta levéből, még finomabb lesz az étel.
  8. A megpirult káposztát frissen őrölt borssal ízesítsük (aki szereti, az most adhat hozzá egy csipet őrölt köményt), majd öntsük hozzá a megfőtt, leszűrt tésztát, és az egészet forgassuk össze, majd pirítsuk még pár percig így együtt.

Ezután már ízlés kérdése, hogy a tányéron még egy kis extra borsot, vagy épp egy nagy kanál cukrot szórunk a cvekedlire. Aki igazán éhes, akár mindkét változatot is kipróbálhatja, vagy együtt a kettőt. Jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top