Gasztro

Isteni sajtropogós ebédre, amit mindenki imádni fog

Mi legyen az ebéd, ha csak egy sütőtököt meg némi sajtot találunk otthon? Hát, sós sült tök sajtropogóssal! Finom, egészséges, és alig kell vele dolgozni.

Enni télen is szeretünk, sőt kell is, viszont nem nagyon szeretnénk kidugni az orrunkat a jó meleg lakásból. Ilyenkor jön a kérdés: mi van itthon, és ami itthon van, abból mit lehet főzni? Krumpli – uncsi. Kolbász – volt már, a kettő együtt meg pláne. Tészta? Tegnap is az volt. Bab? Egy örökkévalóság, míg megfő. Mélyhűtő? Fagyott tarja, holnapra jó lesz.

Ebéd sütőtökből és reszelt sajtból? Bizony!

Szerencsére volt a kamrában egy sütőtök, ami mintha pont ezt a napot és gasztronómiai lelkiállapotot várta volna. Az első gondolat persze ilyenkor a sütőtökkrémleves, ami jó is lenne, ha megennék a gyerekek, de sajnos nincs olyan szerencsém, márpedig én mindennap három vagy négy embert ebédeltetek. Ha eddig irigyeltetek volna, tudom, most elpárolgott.

Tehát, mit lehet főzni sütőtökből, amit mindenki szeret, és főleg mit adjak hozzá? Szerencsére a hűtőben mindig vannak különböző típusú, ízű (és korú) sajtok, a sült sajtnál pedig nincs csodásabb étel. Lazítsuk és dúsítsuk fel egy kicsit, formázzuk, majd süssük meg, és máris kész a finom ebéd, amivel 20 percet kellett foglalkozni, mégis egészen trendin néz ki, az íze meg valami csoda, de tényleg.

Sajtropogós sós sült tökkel (A szerző fotója)

A tálaláshoz a rukkolát és a mentaleveleket a kertben szedtem (még mindig hajtanak, így januárban, köszi, globális felmelegedés!), a tetejét megcsöpögtettem tökmagolajjal és megszórtam pirított salátamaggal, így aztán végleg ellenállhatatlan lett, fel is faltuk az utolsó morzsáig.

Sajtropogós sült tökkel, tökmaggal és tökmagolajjal

Hozzávalók

  • 1 közepes sütőtök
  • 25 dkg sajt, én trappistát és gorgonzolát használtam, de mást is lehet természetesen
  • 1 tojás
  • 1+3 ek. zsemlemorzsa
  • olívaolaj

A tálaláshoz

  • zöld levelek (rukkola és menta)
  • tökmagolaj
  • salátamag-keverék

Elkészítés

  1. A sütőtököt meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal, jól összekeverjük, majd sütőpapírral kibélelt sütőlemezre fektetjük. 180 °C-on, alul-felül sütéssel sütni kezdjük.
  2. Közben kis lyukú sajtreszelőn lereszeljük a trappistát, a gorgonzolát belecsipkedjük, jól összekeverjük. Hozzákeverünk egy tojást és egy evőkanál zsemlemorzsát, alaposan eldolgozzuk. Sózni nem kell, a sajt elég sós.
  3. A masszából vizes kézzel kb. 3-4 centiméter átmérőjű, 1 cm magas korongokat formázunk, meghempergetjük zsemlemorzsában, és egymástól tisztes távolságra, szintén sütőpapírral kibélelt sütőlemezre helyezzük őket. Nekem 12 korongom lett ebből a mennyiségből, pont elfért a tepsin.
  4. Betoljuk ezt is a sütőbe a tök alá, mostantól légkeveréssel sütjük, változatlan hőmérsékleten.
  5. Tíz perc múlva megcseréljük a sorrendet, felülre kerül a sajtropogós, alulra a tök. Addig sütjük, míg gusztusos színt nem kap mindkettő.
  6. Közben száraz serpenyőben megpirítjuk a salátamagot.

Tálaláskor zöld leveleket is teszünk a tányérra, az ételt pedig meglocsoljuk tökmagolajjal, megszórjuk a pirított magokkal, és lelkesen felfaljuk annak biztos tudatában, hogy most aztán nagyon tápláló, egészséges, ugyanakkor trendi, mégis gazdaságos ebéddel kápráztattuk el a szeretteinket, de leginkább önmagunkat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top